22. SUSRET PROFESIONALNIH KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE HRVATSKOG CENTRA ASSITEJ

ČAKOVEC, 14. – 18. listopada  2019.

RADOST RAZGOVORA S DJECOM

Vodeći se isključivo kriterijem kvalitete, kreativnosti i inovativnosti predstava prijavljenih za ovogodišnju selekciju festivala, dogodilo se slučajno, na moju veliku radost, da izabranih deset naslova gotovo ravnomjerno pokrivaju sve dobne skupine unutar dijapazona kazališta za djecu i mlade. Od predstava poput Avanture maloga Juju ili pak Malog rakuna koje kroz slikovitost i originalnost scenskog izričaja otvaraju vrata teatra najmlađoj publici pa sve do predstava poput Huligana, U mojoj glavi DNK, koje na krajnje neposredan, iskren i angažiran način komuniciraju s mladim ljudima na pragu zrelosti ne bi li u njima razvili kritički odnos prema stvarnosti s kojom se danas suočavaju, ne bi li komunicirali s njima o izazovima koje suvremeni svijet stavlja pred njih.

Ne postoji nikakav pravi obrazac prema kojem nastaje dječja predstava. Svaka tema, svaka priča uvijek traži svoj jedinstveni put. Izrazito veseli poetička raznovrsnost suvremenog hrvatskog teatra za djecu. Gotovo je nemoguće naći estetski ili pak tematski ključ koji bi izabrane predstave stavio pod zajednički nazivnik. Razigranost, duhovitost i glumačka lucidnost u predstavi Ivica i Marica  Gradskog kazališta mladih iz Splita privući će sve generacije gledatelja, isto kao i Bajka o ribaru i ribici GK Zorin dom iz Karlovca koja svojom profinjenom estetikom i elegancijom predstavlja potpuno novo čitanje klasične bajke.  Predstava Krpimirci u koprodukciji KD Pinklec i GKL-a Rijeka nadilazi sve žanrovske i dobne kategorije, a očarava igrom koja na rubu krajnje fabularne apstrakcije otvara maštu i djeluje ljekovito svojom pozitivnom energijom. Uz predstavu Mali rakun, predstave Čarobnjak boja Jakov neustrašivi predstavljaju vrlo inovativne pristupe lutkarskom kazalištu, jedna kao izuzetan estetički iskorak, a druga kao hrabro progovaranje o vrlo osjetljivoj temi za dječji teatar kao što je to smrt.

Za nadati se da će publika uživati u ovogodišnjoj selekciji, koja prije svega računa na to da je svaka predstava potpuno neočekivano otkrivanje teatra kao čudesnog mjesta na kojem se stvarnost prepoznaje upravo preko nečeg novog, kao mjesta gdje sve ono što znamo upisuje u sebe čuđenje, kao mjesta na kojem je potreba za razgovorom vesela okolnost upoznavanja svijeta.

Dario Harjaček, kazališni redatelj

PROGRAM

Ponedjeljak, 14.10.

10.00 Lutkarska organizacija koju fakat trebamo – LOFT Zagreb u koprodukciji s Lutkovnim  gledališćem Maribor
ČAROBNJAK BOJA
(lutkarska i dramska predstava)
(Mala scena)

17.00 Kazalište Mala scena Zagreb
HULIGAN
(dramska predstava)
(Mala scena)

Utorak, 15.10.

10.00 Gradsko kazalište mladih Split
IVICA I MARICA
(dramska predstava)

17.00 Teatar Tirena Zagreb
U MOJOJ GLAVI
(dramska predstava)

Srijeda, 16.10.

10.00 Gradsko kazalište lutaka Rijeka
AVANTURE MALOGA JUJU
(dramska i lutkarska predstava)

17.00 Gradsko kazalište Zorin dom Karlovac
BAJKA O RIBARU I RIBICI
(dramska predstava)

Četvrtak, 17.10.

11.00 Gradsko kazalište lutaka Split
MALI RAKUN
(lutkarska predstava)

17.00 Kazalište Virovitica u koprodukciji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku
DNK
(dramska predstava)

Petak, 18.10.

10.00 Kazalište lutaka Zadar
JAKOV NEUSTRAŠIVI
(dramska i lutkarska predstava)

17.00 Kazališna družina Pinklec Čakovec u koprodukciji s Gradskim kazalištem lutaka Rijeka
KRPIMIRCI
(neverbalna predstava)