VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

NOVOGODIŠNJI KONCERT – ponedjeljak 30. prosinca 2019. u 20.00 sati – SIMFONIJSKI ORKESTAR HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE

NOVOGODIŠNJI KONCERT
CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

Ponedjeljak 30. prosinac 2019. u 20.00 sati

SIMFONIJSKI ORKESTAR HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE

Dirigent:
Ivo Lipanović

Solisti:
Valentina Fijačko Kobić, sopran
Domagoj Dorotić, tenor

PROGRAM:
V. Lisinski:     PORIN – Uvertira – Orkestar
J. Hatze:          SERENADA – V. Fijačko Kobić
I. pl. Zajc:       DOMOVINI I LJUBAVI – D. Dorotić
J. Strauss Jr.:   BEČKA KRV – Valcer, Op. 354
F. Lehar:         ZEMLJA SMJEŠKA – Dein ist mein ganzes Herz – D. Dorotić
F. Lehar:         GIUDITTA – Meine Lippen Sie kussen so heiss
F. von Suppe: BOCCACCIO MARŠ
F. Lehar:         VESELA UDOVICA – Lippen schweigen – V. Fijačko Kobić i D. Dorotić
J. Strauss Jr.:   ISPOD GROMOVA I MUNJA  – Brza polka Op. 324
                         NA LIJEPOM PLAVOM DUNAVU – Valcer Op. 314

Simfonijski orkestar HRT-a utemeljen je samo tri godine nakon pokretanja Radiostanice Zagreb, 1929. godine. Iz skromnog sastava tog radijskog orkestra izrastao je u današnji Simfonijski orkestar HRT-a.

Jedinstvenom programskom orijentacijom, u čijem je središtu kontinuirano izvođenje i poticanje nastanka djela hrvatskih autora, uz njegovanje standardnog, ali i manje poznatog repertoara, Simfonijski orkestar HRT-a profilirao se u jedno od ključnih izvođačkih tijela u Hrvatskoj. I za vrijeme Domovinskog rata, početkom 1990-ih godina, Simfoničari su održali desetke koncerata na bojištima, od Osijeka, Pakraca, Lipika, Đakova, Gospića, Vinkovaca i Bošnjaka do Šibenika, Zadra, Karlovca, pa i Sarajeva. Orkestar redovito sudjeluje na festivalima i manifestacijama kao što su Muzički biennale Zagreb, Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Glazbene večeri u sv. Donatu, edukativni koncerti za djecu i mlade, natjecanja mladih glazbenika…

Dirigent Ivo Lipanović

Ivo Lipanović (dirigent) rođen je u Dubrovniku 1958. a porijeklom je iz Lumbarde na Korčuli. Dirigiranje je studirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Gjadrova i kod Lovra pl. Matačića. Godine 1986. pobijedio je na natjecanju mladih dirigenata u Zagrebu, te je iste godine, na poziv maestra Vjekoslava Šuteja, angažiran kao zborovođa i dirigent u Operi HNK u Splitu.

Godine 2003. Lipanović je dobitnik nagrade “Milka Trnina” koju dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika.

Iza sebe ima brojne izvedbe opera i opereta: od 1987. i debija s Verdijevom “Travijatom” u Splitu nanizao ih je više od 80 u premijerama, preko 1000 u izvedbama, a da ravnanja orkestralnim i drugim vokalnim djelima nismo ni brojali.

Valentina Fijačko Kobić i Domagoj Dorotić

Valentina Fijačko Kobić (sopran) rođena je u Varaždinu.  Diplomirala je i magistrirala pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi doc. Lidije Horvat Dunjko. Usavršavala se u Beču kod Kammersängerin Olivere Miljaković. Godine 2001. debitirala je na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu kao Lauretta u operi Gianni Schicchi Giacoma Puccinija. Od rujna 2003. do kraja 2006. bila je solistica Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku, od siječnja 2007. solistica  Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu, a od 2018. prvakinja je Opere  Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Domagoj Dorotić (tenor) rođen je 1979. godine. Glazbenu naobrazbu započinje kao trubač u Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru. Godine 2004. upisuje solo pjevanje u klasi profesorice Vlatke Oršanić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je diplomirao 2008. godine i osvojio Rektorovu nagradu. Tijekom studija sudjeluje na međunarodnim pjevačkim natjecanjima i dobiva brojne nagrade. Godine 2009. osvaja Nagradu Hrvatskog glumišta u kategoriji izvanrednih dostignuća mladih opernih pjevača do 30 godina za ulogu Maxa u operi Crux dissimulata Srećka Bradića, u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb i 25. Muzičkog biennala Zagreb, te za ulogu Fentona u Verdijevoj operi Falstaff u režiji Arnauda Bernarda i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta. Godine 2012. osvaja nagradu Ante Marušić za najbolje umjetničko ostvarenje u Hrvatskom narodnom kazalištu Split. Od sezone 2010./2011. Domagoj Dorotić djeluje kao solist Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Ulaznica: 100,00 kuna