VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

15. NOĆ MUZEJA U MUZEJU MEĐIMURJA ČAKOVEC

U znaku općine Selnica…

Petak, 31. siječnja 2020., 18 -01 h
(atrij, izložbeni salon, stalni muzejski postavi)


Ovogodišnja Noć muzeja u Muzeju Međimurja Čakovec u znaku je općine Selnica. Predstavit će se kulturna, povijesna, vjerska, športska i gospodarska baština općine Selnica. Na taj način naš muzej nastavlja uhodanu koncepciju Noći muzeja predstavljanjem međimurskih općina.

Kulturnjaci, folkloraši, glazbenici, recitatori, zaljubljenici u stare automobile, ljubitelji povijesti i tradicije, već se naveliko pripremaju za nastup.

Otvorenje Noći muzeja će biti u atriju palače Zrinskih s početkom u 18 sati. Na samom početku otvaranja, svečanu pjesmu Općine izvest će Pjevačka skupina i Tamburaška sekcija KUD-a Selnica.

Potom će nas kratko ispred domaćina pozdraviti ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan, a nakon nje i općinski načelnik Ervin Vičević koji će svakako imati što reći o ovoj veoma poduzetnoj međimurskoj općini. Slijedi recitacija pjesme Ignaca Šardija te izlaganje Tomislava Leskovara, župnika selničke župe sv. Marka o povijesti župe. O školstvu selničkoga kraja upoznat će nas ravnateljica OŠ Selnica Anica Rašperger. Viktorija Brezarić otpjevat će pjesmu Međimurski bregi, a Ignac Šardi predstavit će svoj muzej – Oldimer muzej Šardi.

Završnicu svečanog otvorenja ovogodišnje Noći muzeja obilježit će selnički tamburaši, a potom slijedi razgled prigodne izložbe u salonu i domjenak.

Već u 20 sati u atriju počinje prezentacija „namatanja“ selničke fašničke atrakcije – pikača. Istodobno s prikazom izrade, članovi udruge Selnički pikač objasnit će povijest te tradicije. Umijeće izrade pokladne maske Pikač, zaštićeno je 2007. godine kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Nakon Pikača, g. Ignac Šardi će zainteresirane posjetitelje provesti kroz atrij i upoznati s kolekcijom starih automobila i motocikala iz svog muzeja.

Posjetiteljima će cijelo to vrijeme, sve do 01 sat u noći, biti omogućeno besplatno razgledavanje stalnih muzejskih postava te prigodnog postava o povijesti i sadašnjosti općine Selnica u izložbenom salonu.

U atriju palače, uz laganu vatricu, tamburaše i sjedalice od balirane slame, posluživat će se kuhano vino i čaj.  

U slučaju lošeg vremena otvorenje će biti upriličeno u Izložbenom salonu MMČ-a. 

Dobrodošli!

PROGRAM:

18 – 19 h svečano otvorenje u atriju
19 – 20 h prigodna izložba u salonu o općini Selnica
20 – 21 h namatanje Pikača i prezentacija Oldtimer muzeja Šardi u atriju
18 – 1 h stalni postavi otvoreni za razgled

U atriju palače, uz laganu vatricu, tamburaše i sjedalice od balirane slame, posluživat će se kuhano vino i čaj.  

U slučaju lošeg vremena otvorenje će biti u Izložbenom salonu MMČ-a. 


UKRATKO O OPĆINI SELNICA:

Općina Selnica nalazi se u sjevernom dijelu Međimurske županije, smještena na brežuljkastom dijelu. Površina Općine iznosi 25,01 km² i graniči s općinama Štrigova na zapadu, Sveti Martin na Muri na sjeverozapadu, Sveti Juraj na Bregu na jugu, dok s područjem grada Mursko Središće graniči na sjeveru i istoku. Općini upravno pripada deset naselja: Selnica, Donji Koncovčak, Zebanec Selo, Donji Zebanec, Gornji Zebanec, Bukovec, Zaveščak, Praporčan, Merhatovec i Plešivica.

U Selnici se nalazi jedan od najstarijih sačuvanih međimurskih sakralnih objekata, crkva  Sv. Marka Evanđelista iz 1334. godine, kao i Spomenik prvom nalazištu nafte u kontinentalnom dijelu Europe. Najstarije društvo u Selnici je Vatrogasno društvo koje je osnovano 1882. godine. U sklopu KUD-a Selnica djeluju folkloraši, mažoretkinje, tamburaši, sekcija žena „Viba“, ženska vokalna skupina Sveti Marko. Također u mjestu djeluju i ostale udruge i društva: Orijentacijski Klub Međimurje, tenis klub Selnica, USR Sport za sve, Udruga Oaza 98, Udruga umirovljenika podružnica Selnica, lovačko društvo Srndać, Oldtimer klub, NK Zebanec, NK Donji Koncovčak, NK Mladost Selnica, Streljački klub Selnica. Diljem Međimurja, a i šire najpoznatija je ipak Udruga Pikač koja osim narodnih običaja kraja i folklora posebnu pažnju posvećuje očuvanju tradicionalne, izvorne fašničke maske Pikač. Umijeće izrade tradicijske pokladne maske pikač proglašeno je zaštićenim nematerijalnim dobrom Republike Hrvatske 22. listopada 2007. godine. Tijelo osobe koja nosi masku obavija se užadima od slame, a na glavu joj se stavlja slamnata košnica, dok u ruci drži pikač, tj. granu od čička. Kako čičak bode, pika, tako je i maska dobila ime pikač. Užad kojom se obavija tijelo, izrađeno je od slame koja se dobivala od raži. U Selnici se nalazi i Oldtimer muzej Šardi koji čuva jedinstvenu zbirku starih automobila, traktora, motocikala i ostalih transportnih sredstava poput tramvaja. Načelnik općine Selnica od 2013. godine je Ervin Vičević.