VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

56. godina s vama

Turistička zajednica grada Čakovca ugledala je svjetlo dana 8. veljače 1964. godine, kada je osnovano Turističko društvo tadašnje Općine Čakovec s prvenstvenom namjerom organizacije Međimurskog fašnika, kojim bi se očuvale tradicijske maske i tradicija maskiranja u Čakovcu i Međimurju, a prvi predsjednik je bio Đuro Benko. Tijekom godina Međimurski fašnik postao je centralni fašnički događaj u Međimurju i šire stoga ne čudi da ga posjećuje veliki broj ljudi.


Također, osnutkom turističke zajednice, prvi puta je TZ Čakovec osmišljeno sudjelovala u više stoljetnom nizu organizacije proštenja Porcijunkulovo, nekad zamišljeno kao ”Sajam tradicijskih zanata”, za koje danas možemo reći da je glavni događaj i najveća manifestacija u Međimurju koja iz godine u godini bilježi sve veći broj kako izlagača, tako i posjetitelja. Prošle 2019. godine, manifestacija “Porcijunkulovo” je po drugi puta, od strane Hrvatske turističke zajednice, prepoznata kao vrhunska manifestacija u brendiranju Čakovca i Međimurja, njihove bogate kulture i tradicije, uvrštenjem u TOP događanja Hrvatske. Priznanje je to za kompleksnost organizacije i činjenicu da iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja.

Kada se prisjećamo 56 godina rada Turističke zajednice grada Čakovca posebno možemo izdvojiti prepoznatljive manifestacije – Međimurski fašnik, Dan Grada Čakovca, Festival cvijeća, jagoda i tradicije, Antunovsko proštenje, Porcijunkulovo, Jesen u gradu Zrinskih, Mlado Međimurje u Čakovcu, Advent u gradu Zrinskih te Doček Nove godine. Organizator je brojnih događanja na području grada Čakovca, izdavač je informativnih promotivnih materijala te davatelj informacija turistima i građanima.

Turistička zajednica grada Čakovca osnovana je kako bi se omogućio uspješniji razvoj turizma i turističke ponude u gradu Čakovcu, poticao i inicirao razvoj i unapređivanje postojećih i razvoj novih turističkih proizvoda, razvijala svijest o važnosti gospodarskih, društvenih i drugih učinaka turizma te potrebi i važnosti očuvanja i unapređenja svih elemenata turističkog proizvoda. Osnovali su je njezini članovi, dok su Skupština, Turističko vijeće i Predsjednik TZ grada Čakovca odgovorni za zakonitost poslovanja.

Kroz kulturu i turizam povezala se i ojačala suradnja s partnerima iz Mađarske i Slovenije, s ciljem promicanja održivog razvoja i afirmiranja Čakovca i njegove turističke ponude. Suradnja se nastavlja i dalje, ponajprije na prekograničnim projektima.

Biti konkurentni i s novim programima i idejama spojiti kvalitetu usluge, biti sadržajni i zanimljivi, a istodobno zadržati ugodnu i toplu dušu našeg grada, rođendanska je želja svih djelatnika Turističke zajednice grada Čakovca!