VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

O NAZIVU GRADA ČAKOVCA

Što se tiče Čakovca, nakon rimskog naziva Aquymy, postoji za nj nekoliko varijanata kao što su : Csaka-tornya, Csak-Thurn, Schakerturn, Tschakentornia te Chaktornya. Uz naziv Čakovca, spominje se i ime grofa Csaki (Čaki) Demetra.

U kronici Timoniusa Rumaniusa i Bombardirusa navedeno je, da je Čako 1266. godine ponovo u svrhu obrane sagradio u Čakovcu promoatrački toranj, kojeg je okružio sancima i dao mu značaj tvrđave. Otuda predaja i povijesni dokumenti povezuju ime Csaki s nazivom samoga grada Csak-tornia.

Kako u staro vrijeme najvjerojatnije – u vrijeme Čakija – na mjestu starog grada nnije postojao drugi objekt osim tornja, satro ime Aquymy zamijenjeno je u ime Csaktornyara. I po po plemiću Buzadu, dobilo je u to vrijeme malo naselje u blizini Čakovca ime Buzovc.

Ima mišljenja da ime grada dolazi od naziva potoka Trnave na kome leži. U starim listinama on se nazivlje Tornua. Budući da je Čaki imao posjede uz Trnavu, nazivali su ga i Čakova Trnava (Tornau) – Csak-Tornua. Osim toga, smatralo se da ime Čakovca potječe i od Turna-kule. Po još jednoj verziji to bi bilo po prezimenu Csaki i vesi (ves – selo) što znači Čakova ves ili Čakovo naselje – Čakovec

Izvor: Čakovec negda, autor: Srećko Pospišil
Slika: www.zrinskiroute.eu