VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

TRADICIONALNA JELA MEĐIMURJA – MEĐIMURSKE BELE ČURKE

Međimurske bele čurke ili prosene čurke, poznate i kao bijele krvavice su slano jelo međimurske kuhinje, sastavnog dijela nacionalne hrvatske kuhinje. To kalorično jelo izvorne tradicionalne recepture spada u skupinu krvavica, a ta je skupina dio kategorije kuhanih kobasica kojima je zajedničko da se nakon proizvodnje kuhaju u vrućoj vodi

Prosena kaša se zalije vrelom vodom toliko koliko je potrebno da se sva voda upije, a zatim ostavi na laganoj vatri. Ostali sastojci se u drugoj posudi dobro prokuhaju, zatim usitne, odnosno samelju, začine i na kraju se sve zajedno sa začinima promiješa. Neki proizvođači rade varijantu čurki bez usitnjenih iznutrica. Pripravljenom ohlađenom mekanom smjesom (nadjevom) napune se ranije dobro očišćena i oprana crijeva, te oblikuju u kolute ili kobasice (dužine oko 20 cm) povezane tankom špagom. Čurke se zatim kuhaju u vrućoj vodi, najmanje 10-15 minuta, a ponekad i znatno duže, ovisno o debljini (promjeru). Kuhane su kada nakon ubadanja čačkalice izlazi bistra masna tekućina. Zatim ih je potrebno dobro ohladiti i čuvati u hladnjaku, gdje mogu odstajati nekoliko dana.

Bele čurke se za konzumiranje pripremaju tako da se stave na mast u tepsiju i peku u pećnici, odvojeno ili zajedno s prilogom (obično krumpirom narezanim na kriške ili ploške), dovoljno dugo da porumene. Poslužuju se nakon juhe kao glavno jelo s prilogom i salatom. Osim pečenog krumpira, kao prilog se može servirati restani ili kuhani slani krumpir, kiselo zelje i drugo.

Foto: Božica Brkan / Oblizeki