VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

KUU VESELI MEĐIMURCI

KUU „Veseli Međimurci“ osnovana je pod okriljem MTČ-a 1949. godine kao folklorna sekcija pod vodstvom Matije Grabrovića, a prvi članovi bili su radnici tvornice i nekoliko članova izvana. U početku su se nastupi organizirali uglavnom u sklopu poduzeća. U prvih deset godina djelovanja polako su se zaredali nastupi na priredbama i manifestacijama diljem Međimurja i šire, a u šezdesetim godinama sve su brojniji nastupi i u inozemstvu. Folklorna skupina u sljedećim godinama sve više prihvaća članove izvan poduzeća, iako i dalje djeluje unutar MTČ-a, te otvara svoja vrata mladeži iz Čakovca, ali i okolnih mjesta.

Ime folklorne skupine 1968. godine promijenilo se u Kulturno-umjetničko društvo „Veseli Međimurci“. Samostalno djelovanje društva započinje 1978. godine, kada se izdvajaju iz MTČ-a, a 1980. službeno je registrirano kao Omladinsko kulturno-umjetničko društvo „Veseli Međimurci“. Godine 1992. društvo ponovno mijenja ime i djeluje pod nazivom Kulturno-umjetničko društvo Međimurje te zajednički okuplja članove OKUD-a „Veseli Međimurci“, RKUD-a MTČ i KUD-a Građevinar. Starom se imenu vraća nedugo prije obilježavanja 50. godišnjice djelovanja i otada neprekidno djeluje kao Kulturno-umjetnička udruga „Veseli Međimurci“.
Kulturno-umjetnička udruga „Veseli Međimurci“ iz Čakovca 2019 godine nizom aktivnosti obilježila 70 godina kontinuiranoga djelovanja na području kulturno-umjetničkog amaterizma.

Međimurje je kraj koji u sebi krije bogatu tradicijsku kulturu, a glavna osnovica kulturno-umjetničkog amaterizma u današnje vrijeme marljivo je njegovanje folklorne glazbene i plesne baštine. Počeci kulturno-umjetničkog amaterskog djelovanja datiraju u tridesete godine prošlog stoljeća s aktivnostima ogranaka „Seljačke sloge“, a najveći je procvat folklorni amaterizam doživio u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata.
Kulturno-umjetnička udruga „Veseli Međimurci“ Čakovec sa svojom 70-godišnjom tradicijom djelovanja svakako zauzima značajno mjesto u međimurskom amaterizmu na različitim područjima kulturno-umjetničkog djelovanja, a zajedničkim kreativnim idejama, željom za uspjehom, progresivnim razmišljanjem i entuzijazmom svojih članova zasigurno korača prema daljnjem napretku i uspješnom djelovanju u budućnosti.