VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

MEĐIMURJE KROZ POVIJEST – 6. svibanj

6. svibnja 1897. u Štrigovi je rođen dr. Mirko Brodnjak, prvi kirurg rodom iz Međimurja. Medicinski fakultet završio je 1923. godine u Budimpešti gdje je odmah završio i specijalizaciju za kirurga. Već se početkom 1924. godine zaposlio u bolnici u Čakovcu kao asistent dr. Albina Blašića. Cijeli svoj radni vijek proveo je kao kirurg ili kao ravnatelj čakovečke bolnice. Dr. Brodnjak umro je u Čakovcu 30. svibnja 1967. godine.

6. svibnja 1924. u Čakovcu je rođen likovni umjetnik Pavao Vamplin. Završivši studij slikarstva na zagrebačkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti 1955. godine u klasi profesora Ernesta Tomaševića, Vamplin počinje raditi kao scenograf te kao crtač na filmu i likovno-grafičkom oblikovanju Vjesnika i Jugotona. Od 1964. godine djeluje kao samostalni umjetnik i izlaže u sklopu samostalnih i skupnih izožbi u Čakovcu i Zagrebu. Osobitost njegova stvaralaštva leži u njegovoj obilatoj produkciji i stalnome eksperimentiranju s grafičkim tehnikama i tehnološkim mogućnostima u izradi dekorativne i uporabne keramike. Sam Vamplin i njegova obitelj donirali su velik dio umjetnikova opusa Muzeju Međimurja, a dio donacije izložen je u sklopu stalnoga postava Likovne galerije muzeja.

6. svibnja 1979. u ranim jutarnjim satima izbio je veliki požar u Međimurskoj trikotaži Čakovec koji je nanio ogromnu materijalnu štetu.