VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

OBJAVLJENA NOVA MONOGRAFIJA ŽUPE SV. ANTUNA PADOVANSKOG ČAKOVEC

Ovih je dana iz tiskare Letis izašla nova, dopunjena monografija Župe sv. Antuna Padovanskoga Čakovec u povodu 20. obljetnice Župe, a pod geslom „Gradimo živu crkvu“.

Autori su prof. Vladimir Kapun, fra Antun Jesenović i fra Tomislav Božiček. Tijekom nastanka ove monografije napustili su nas i otišli u Vječnu Domovinu njezini prvi autori: profesor Vladimir Kapun, autor povijesnog dijela monografije, i fra Antun Jesenović, prvi župnik novoosnovane Župe.

U njoj je obuhvaćeno 20 godina postojanja od 1999. do 2019. godine te je prikazano što se događalo na ovome području od same ideje do realizacije nove crkve, ali i župne zajednice koja u njoj živi i duhovno raste. Zabilježeni su njezini prvi početci, povijesne odluke o novoj crkvi na čakovečkome Jugu, smještaj i uređenje crkve, imena svih župnika i vikara, te svih osoba iz javnoga i duhovnoga života važnih za podizanje ovoga pastoralnoga centra. Crkva je građena u vrijeme Domovinskoga rata te u prvim danima slobodne Hrvatske, vremenima koja nisu bila lagana ni u kojem smislu. Prva monografija tiskana je u lipnju 2011. godine u vrijeme župnika fra Antuna Jesenovića, a sadašnja je nadopunjena poglavljima koja se odnose na djelovanje „Žive crkve“, a nju čine njezini vjernici koji sudjeluju u svim duhovnim događanjima proteklih godina. Zahvaljujući velikom radu, trudu i strpljenju sadašnjeg župnika Tomislava Božičeka vjernici naše Župe imaju priliku u rukama držati prekrasno opremljenu i bogato ispunjenu monografiju koja bilježi sve duhovne aktivnosti ove mlade Župe. Danas s pravom možemo reći da je crkva sv. Antuna Padovanskoga jedna od najljepših sakralnih građevina u novijoj hrvatskoj povijesti zbog svojega vanjskoga i unutarnjega uređenja. Ponosni smo na našu Župu i na naših prvih 20 godina pod vodstvom naših duhovnih pastira.

Svečana promocija će biti kada vrijeme dopusti.

Nataša Kralj