VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

GASTRONOMIJA – Filana (punjena) paprika

Jedno od poznatijih jela u našim krajevima je filana paprika koja se sprema već dugo godina unazad.

Danas se u mnogim kuharicama mogu naći različiti recepti za filanu papriku, ili točnije rečeno punjenu papriku. Ovo jelo radi se uglavnom u jesensko vrijeme, a odlično je i vrlo zdravo. Neki u nju dodaju krumpir, vina, čak se i mogu raditi bez pravog mesa kako bi se njima mogli osladiti i vegetarijanci.

Prvo trebate pripremiti paprike tako da ih operete i izrežete malim nožićem peteljku zajedno s košticama. Cilj je da ostane što manji otvor kako kod kuhanja smjesa ne bi izlazila van.

U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, jaje, rižu, sjeckani luk, češnjak, peršin te sol i papar. Kada je smjesa dobro izmiješana (posebno pazite na jaje), njome počnite puniti punjene paprike. Na ulju ispržite dvije žlice oštrog brašna dok ne dođe do svjetlo smeđe boje. Na to dodajte pasiranu rajčicu, vode koliko treba, soli, papra i lovorov list. Ostavite i miješajte dok ne zavrije. U zdjelu dodajte punjenu papriku i prelijte ovim umakom. Poklopite posudu i kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta. Po potrebi podlijevajte vodom kako bi se paprike imale u čemu kuhati.


Dobar tek!

Foto: Coolinarika.com