Aktivno gledanje filmova u online filmskoj tribini Pametno oko

Volite filmove? Želite saznati na koje sve načine možete gledati svoje omiljene filmove? Zanima vas aktivno i kritičko gledanje filmova?
Prijavite se za sudjelovanje na filmskim tribinama programa aktivnog gledanja filmova „Pametno oko“ pod vodstvom filmskog kritičara i filmofila Nine Kovačića.

O programu Pametno oko

U četiri susreta u lipnju svi zainteresirani će uz projekcije stručno odabranih filmova različitih filmskih vrsta, rodova, žanrova i stilova (dokumentarni, igrani, animirani, eksperimentalni, kratki, nezavisni, holivudski…), biti kritički upućivani na koji je načine moguće gledati određene filmove, kako bi razvili osnovne načine analize raznovrsnih filmskih djela i proširili svoje perspektive i buduće gledateljske interese.

Teme filmova su aktualne i kretat će se od velikih društvenih pitanja do osobnijih iskustava, a poseban će naglasak biti na građenju priča i likova unutar filmske forme, produkcijskim i režijskim odlukama, gledateljskoj recepciji te odnosu stvarnosti i fikcije. Filmom potaknute rasprave nadopunjavat će se raznorodnim idejama iz područja književnosti, povijesti, sociologije, filozofije, psihoanalize itd.

Više o programu i voditelju programa možete saznati i na snimci Javnog razgovora o aktivnom gledanju filmova s Ninom Kovačićem:
https://www.facebook.com/watch/live/?v=2577660632550608

O voditelju i autoru programa

Nino Kovačić je freelancer s petnaestogodišnjim iskustvom u kulturi i medijima, filmski kritičar i suradnik na filmskim festivalima u Hrvatskoj. Kao stručnjak za filmske teme, s kojima je i diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i CEU u Budimpešti, o filmu piše za glavne časopise (HFLJ, Filmonaut), različite portale (tportal, Kulturpunkt, h-alter, Jutarnji…) te Hrvatski radio. Član je Hrvatsko društvo filmskih kritičara i međunarodnog Fipresci udruženja, te redovito izvještava iz inozemstva, a dosad je bio član nekoliko festivalskih žirija (Krakow, Jeruzalem, Motovun…). Desetak godina radi na najvećim domaćim festivalima poput Animafesta, Zagreb Film Festival-a, ZagrebDoxa (selektor, programski savjetnik, koordinator…) i drugih. Radi i kao filmski edukator u projektu Sedmi kontinent za škole.

Kako se prijaviti?

Program će se odvijati u četiri termina: srijedu, 3. lipnja; četvrtak 4.lipnja; srijedu 10. lipnja i petak 12. lipnja 2020. od 19 do 21 sati. U prva tri termina sudionici će gledati filmove koje je odabrao autor programa dok se na posljednjem susretu gleda film po izboru sudionika.

Program će se odvijati online, a svi zainteresirani se za pojedinačne termine mogu prijaviti najkasnije do nedjelje, 31. svibnja 2020. u 23:59 sati putem prijavnice: https://forms.gle/gXWnsJrbTW72X7LS9