VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

29. svibanj – DAN GRADA ČAKOVCA

Kažu da je sveta zemlja tamo gdje je tlo omeđeno rijekama. I da je taj kraj kao raj ugodan. Za Međimurje, i Čakovec u njemu, pjesma kaže “kak raj je lepi”, a stihovi vrijede zauvijek.

Sjedište najsjevernije hrvatske županije svoju povijest piše od 1. stoljeća naše ere kada se zvalo Aquama i bilo odmorište koje su Rimljani nazvali Otok između Mure i Drave. Csakathurn, Čakov toranj, koji je u 13. stoljeću podigao grof Dimitrus Csaky, dao je korijen imenu grada, a primjeran gospodarski, kulturni i religijski razvoj grada vezan je uz plemićku obitelj Zrinski.

29. svibnja slavimo Dan grada Čakovca. Tog je datuma 1579. godine knez Juraj Zrinski dodijelio privilegije stanovnicima podgrađa čakovečke utvrde i otvorio put razvoju grada kao slobodnoga trgovišta. Slobodnim kraljevskim gradom proglašen je 1848. godine kada dobiva prvu željezničku prugu u Hrvatskoj, električnu rasvjetu, telefonsku centralu i generira snažan industrijski razvoj. Sve to praćeno je građanskom tolerancijom, nagradama za najljepše uređeni grad kontinentalne Hrvatske, ambijentom kreiranim da traje.

Proeuropska orijentacija grada po mjeri čovjeka prepoznaje se na svakom koraku, ovdje žive i djeluju kreativci, vizionari, obrtnici, poduzetnici, stratezi, umjetnici…

Drage Čakovčanke i dragi Čakovčanci, sretan vam dan vašeg grada, Dan grada Čakovca!