VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

Sukreiranje i planiranje budućnosti centra Čakovca na online programu međimurskih arhitekata

Mislite da centar grada može biti po mjeri čovjeka? Da kvalitetu svakodnevnog života u Čakovcu možemo poboljšati? Želite i sami na neki način pridonijeti da grad Čakovec bude ugodniji za život njegovih stanovnike danas i za buduće generacije?

Svi zainteresirani za ova pitanja i više mogu se priključiti programu u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier, radionici međimurskih arhitekata pod nazivom Centriranje Čakovca, koji će se održavati u ONLINE formatu.

O programu Centriranje Čakovca

Trgovi, parkovi, igrališta, muzeji, knjižnice, škole, zajedničko su vlasništvo svih nas. Kvaliteta svakodnevnog života ne ovisi samo o kvaliteti i udobnosti stanova i kuća, već i o raznovrsnosti i dostupnosti javnih gradskih prostora. Mnogi od njih nastajali su kroz stoljeća i dar su prijašnjih generacija, a naše današnje odluke, ulaganja i način planiranja određuju kakav ćemo prostor ostaviti budućim naraštajima.
Kao i u mnogim drugim gradovima i u Čakovcu je vidljiv trend opadanja kvalitete gradskog života i smanjenja živosti centra grada. Koji su razlozi? Izmicanje trgovačkih sadržaja na periferiju? Neadekvatan dizajn trgova i parkova? Problem prometa? Ili nešto sasvim drugo?

Problemi, a svakako ni rješenja nisu i ne mogu biti jednoznačna.
Programom “Centriranje Čakovca” arhitektice Blanke Levačić želi se potaknuti mlade, ali i sve ostale građane na analizu postojećeg stanja i participaciju u kreiranju budućnosti koju žele za centar Čakovca. U direktnoj komunikaciji s arhitektima naučit će više o prostoru centra Čakovca, ali i svojim idejama pružiti pomoć arhitektima u daljnjem sukreiranju i planiranju grada. Uz Blanku Levačić, radionicu će voditi i arhitekti Matija Novak i Silvija Pranjić iz Udruženja arhitekata Međimurja.
Kroz radionicu u sklopu koje će sudionici analizirati stanje centra Čakovca (analiza zelenila, privremenih i stalnih sadržaja, otvorenih javnih prostora, građevina i slično) proizvest će se nova rješenja oživljavanja centra Čakovca kroz skice i makete. 

Javni razgovor o arhitekturi i razvoju grada Čakovca

Svi zainteresirani za teme urbanizma, arhitekture i razvoja grada pozvani su da se u četvrtak, 28. lipnja 2020. u 17 sati priključe online Javnom razgovoru o arhitekturi i razvoju grada Čakovca. Autorica, Blanka Levačić i voditelji ovog programa, Matija Novak i Silvija Pranjić govorit će nam o važnosti dobrog planiranja grada te će otkriti detalje i odgovarati na pitanja o programu Centriranje Čakovca.
Javni razgovor će se moći pratiti uživo preko Facebook Live Streama na Scheier Facebook stranici.

O autorici i voditeljima programa

Autorica i voditeljica programa Blanka Levačić, dipl.ing.arh., radila je u nekoliko domaćih (UOA Miloš Pecotić; 3LHD) i inozemnih ureda (Dekleva Gregorič arhitekti, Ljubljana; SO-IL, New York) te je suosnivačica tvrtke Arhitekti Levačić Pranjić d.o.o. Uz rad na projektima obiteljskih kuća i zgrada trgovačke namjene sudjeluje u organizaciji i provođenju istraživačkih, društveno angažiranih i edukativnih projekata s fokusom na javne prostore manjih gradova kontinentalne Hrvatske. Jedan od takvih projekata je Laboratorij arhitekture u Čakovcu, nominiran za Medalju za konceptualni pothvat Hrvatske komore arhitekata u 2018.

Matija Novak mag.ing.arh., je svoje radno iskustvo stekao tijekom i nakon studija u uredima Profectus projektiranje, Arhitektonski biro Turato, Arhitektonski atelier Hržić i UOA Morana Vlahović. Trenutno radi kao vanjski suradnik.

Silvija Pranjić, dipl.ing.arh., iskustvo stječe u nizu domaćih i inozemnih arhitektonskih praksi (Public Design, Blazquez Guanter Arquitectes, Mikelić Vreš arhitekti, Studio 3LHD, Blos, Massimiliano Fuksas Architetto). Jedna je od autorica projekta Laboratorij arhitekture u Čakovcu čiji je cilj uvođenje srednjoškolaca u svijet arhitekture i urbanizma. Susnivačica je tvrtke Arhitekti Levačić Pranjić d.o.o. U svojem radu često ispituje drugačije načine gradnje te se fokusira na nove pristupe projektiranju javnog prostora.

Svo troje arhitekata članovi su Udruženja arhitekata Međimurja (UAM) .

Kako se prijaviti?

Program će se odvijati ONLINE u dva termina: subotama, 6. i 13. lipnja 2020. od 9 do 13 sati.
Namijenjen za sve zainteresirane od srednjoškolske dobi pa sve do umirovljenika, a posebno je preporučen Čakovčanima i Čakovčankama te ostalima s interesom za urbanizam i prostorno planiranje. Za sudjelovanje nije potrebno predznanje.
Prijave su otvorene do 3. lipnja 2020. u 23:59 sati putem prijavnice na linku:
https://forms.gle/EZa1GiZ5u2Ka3iXF7

Broj sudionika je ograničen, zato požurite s prijavom i rezervirajte svoje mjesto što prije!