Najnovije informacije po pitanju post Covid-19 odluka, mjera i uputa

Ministarstvo turizma pripremilo je upute za jednodnevne izlete koje su namijenjene za 10 tržišta za koje vrijede pravila ulaska koja su bila i prije pandemije COVID-19., a koje dostavljamo u prilogu emaila.

Što se tiče prelaska autobusa turista preko granice i ispunjavanja obrasca na entercroatia.mup.hr, u slučaju da se radi o turističkom autobusu koji vozi grupu turista na isto odredište te za sve putnike (turiste) koji imaju podatke, nema nikakvih prepreka da za njih agencija popuni najavu. U slučaju redovnih autobusnih linija, gdje putnici ponaosob imaju svoju krajnju destinaciju, svaki putnik je dužan za sebe popuniti najavu. Također, treba imati na umu rezervne opcije, a to je mobilna aplikacija, gdje bi se popunjavala najava prije samog dolaska na granični prijelaz te solucija da granični policajac unese dva podatka i to broj telefona i mjesto boravka u RH.

Aplikacija EnterCroatia aktivna je dodatno i na slijedećim jezicima: češki, slovački, slovenski, njemački, poljski i mađarski. Na mrežnoj stranici Hrvatske turističke zajednice croatia.hr objavljena je kontakt adresa: entercroatia@mint.hr na koju se mogu prijaviti bilo kakvi problemi u radu aplikacije.

Vezano za pitanja nautičara, obavještavamo vas da je Uprava sigurnosti plovidbe obavijestila sve građane i gospodarske subjekte o promjenama u ispunjavanju zakonskih obveza koje će se primjenjivati u razdoblju od 1. lipnja. Obavijesti Uprave sigurnosti plovidbe dostupne su na sljedećoj poveznici: Preporuke uprave za sigurnost plovidbe