VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

Sudjelujte u radionicama prepoznavanja diskriminacije i govora mržnje

„Najviša razina obrazovanja je tolerancija“,  riječi su Hellen Keller!Diskriminacija i govor mržnje često se ne prepoznaju ili se šutke toleriraju, slučajno, nesvjesno ili s namjerom, na individualnom i na širem društvenom planu. No naša su društva sve više multietnička i sve više raznolika, pa je razvijanje vlastite sposobnosti tolerancije od velike važnosti. Koliko je važno prepoznavanje diskriminacije, kako na društvenom tako i na individualnom planu, možete saznati na radionicama razumijevanja medija, prepoznavanja diskriminacije i govora mržnje.

Radionice pod nazivom „Prepoznavanje diskriminacije i govora mržnje“ autorice Vesne Ivezić čine jedan od društveno-kulturnih programa u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier, a održavat će se online od 21. do 23. srpnja 2020. u terminu od 17 i 30 do 19 sati.


Radionice su namijenjene za sve zainteresirane (16+), a posebno nastavnike, pedagoške radnike kao i predstavnike organizacija koji se bave ljudskim pravima.
Prijave na radionice su otvorene do nedjelje, 19. srpnja 2020. u 23:59 sati, putem prijavnice na linku: https://forms.gle/hDB11GWnfTtJE2TG6
Broj polaznika je ograničen, zato pošaljite svoju prijavu što prije!

O programu

Online program „Prepoznavanje diskriminacije i govora mržnje“ polazi od prepoznavanja vlastite sposobnosti razumijevanja predrasuda, stereotipa, neprihvaćanja različitosti, suđenja – prepoznavanja vlastitog neznanja kroz učenje i vježbanje kritičkog mišljenja.
U sklopu programa održat će se tri radionice u trajanju od 90 minuta te će se koristiti metoda analize sadržaja medijskih poruka. Voditeljica i autorica ovog društveno-kulturnog programa je Vesna Ivezić.

Polaznici će se baviti razumijevanjem medija – prepoznavanjem diskriminacije, neuvažavanja prava na različitost, ksenofobije, govora mržnje i nasilja putem medijskih poruka. Ispitat će se koji su razlozi za isključivanje pojedinaca, te kako sudionici procjenjuju svoj stav prema različitosti, što se može iščitati iz socijalne distance koju imaju prema nekom drugom, u kojoj mjeri su skloni stereotipima te prepoznaju li govor mržnje, što se vidi u prepoznavanju i razumijevanju pojmova, stereotipa, vlastitih predrasuda.

O autorici i voditeljici radionica

Vesna Ivezić diplomirala je filozofiju i sociologiju te magistrirala na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Osnivačica je Udruge za promicanje ljudskih prava slobode i kvalitetnog života IDIA te djeluje u Centru za filozofiju medija u Zagrebu kao urednica časopisa In medias res. U okviru nastavničke djelatnosti vodila je školsku debatnu grupu, radionice prepoznavanja diskriminacije i govora mržnje te razumijevanja medija u
sklopu Međunarodne male škole demokracije. Autorica je knjiga “Pravo na različitost” te „U dosluhu s Bogom: priča o Romima dervišima u Istri“. Članica je Hrvatskog društva pisaca, Hrvatskog filozofskog i Hrvatskog sociološkog društva.