IZLOŽBA PLAKATA NACIONALNE FILMSKE BAŠTINE

Reklamni ormarići Centra za kulturu Čakovec u središtu grada – 28.7. – 25.8.2020.

U očekivanju ponovnog pokretanja filmskog programa Centar za kulturu Čakovec u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Kino mrežom Hrvatske i Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskom kinotekom u reklamnim ormarićima organizira izložbu sastavljenu od filmskih plakata.

Filmski plakat kao sredstvo vizualne komunikacije nositelj je brojnih podataka koji ukazuju na bogatu prošlost hrvatske kinematografije. Izložen na reklamnim mjestima u gradu – ormarićima ili panoima – služi za promociju filma. Osim toga ima važnu komunikacijsku ulogu i slučajnog prolaznika poziva na projekcije ili informira o nadolazećim događajima.

Kako je primarna uloga plakata informativna, ova izložba ima svrhu dati kratki kronološki presjek stilskih i oblikovnih rješenja hrvatskog filmskog plakata istovremeno nudeći informacije o protagonistima koji su ostavili bogato kulturno nasljeđe.

Postav izložbe obuhvaća plakate hrvatskih filmskih klasika poput: DRUŽBA PERE KVRŽICE, TKO PJEVA ZLO NE MISLI, BITKA NA NERETVI (jedan od filmskih plakata američke inačice napravio je Pablo Picasso. Plakat je tiskan u ograničenom broju i svaki primjerak plakata potpisao je Picasso na stražnjoj strani), IMAM 2 MAME I 2 TATE, KIKLOP, SAMO JEDNOM SE LJUBI, VLAK U SNIJEGU, BREZA, RONDO, CIGULI MIGULI …..

Uloga kina značajna je za lokalnu zajednicu ali i za film. Film kao umjetnički rad svoju promociju ima u kinu, koje posreduje u kritičkom i refleksivnom pristupu filmu.

Ova je izložba u Centru za kulturu bila postavljena povodom obilježavanja Svjetskog dana audiovizualne baštine u rujnu 2018. godine.