5. “Zrinski Art Festival” u Čakovcu…

Mjesta održavanja:
Muzej Međimurja Čakovec – Stari grad Čakovec
Dvorana Scheier
Centar za kulturu Čakovec
Terasa Gradske kavane
Metalac Industrial Bar Čakovec

Vrijeme održavanja:
3.rujan 2020. – 6. rujan 2020.

Kraj ljeta 2020. godine u gradu Čakovcu već peti puta za redom obilježiti će
konceptualna manifestacija umjetničkog predznaka – Zrinski Art Festival.

Riječ je o međunarodnom festivalu inovativnih umjetničkih praksi – našem čakovečkom autohtonom i urbanom konceptu galerijsko-gerilske umjetnosti koji će višestrukim programima, umjetničkim instalacijama, izložbama i koncertima zaposjesti više lokacija u samom gradu.
Izložbe će biti postavljene u Muzeju Međimurja, Centru za kulturu Čakovec i galeriji Scheier, plesna točka prigodom otvaranje festivala odvijat će se u jezeru Starog grada, dok će kazališni programi biti izvođeni na terasi Gradske kavane Čakovec, a glazbeni program u Metalac Industrial Baru.

Ovim festivalom u nekoliko dana intenzivnih događanja upregnut će
se gotovo svi izložbeno-izvođački kapaciteti našeg malog grada. Zrinski Art festival jednom godišnje Čakovec pretvara u iskonski urbani centar i glavni punkt obrazovanja publike suvremenim umjetničkim tokovima. Ovaj događaj čak možemo nazvati i godišnjom retrospektivom suvremenih umjetnika koji trenutno aktivno djeluju na hrvatskoj i međunarodnoj likovnoj sceni, ali i spoju velikih i priznatih umjetničkih imena s onim mlađim i tek stasalim umjetnicima od kojih se neki tek trebaju afirmirani na domaćoj likovnoj sceni.

Umjetnički direktor, inicijator i organizator festivala je Damir Klaić Ključ, čakovečki fotograf i konceptualni umjetnik. Izložbeni dio i odabir radova radi u suradnji s profesoricom povijesti umjetnosti i likovnom kritičarkom Brankom Hlevnjak iz Zagreba. Suorganizatorica festivala je i Nikolina Mekovec, čakovečka koreografkinja.

Iznimke u ovogodišnjem programu su dvije „izložbe unutar izložbe“. Prva je Izložba pod imenom Vizura 2020 – vrijeme extrema u organizaciji ULUPUH-a, kustosice Draženke Jalšić Ernečić, koja je autorica koncepcije. Izložba će bit će biti postavljena u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja. Slijedi izložba fotografija poznatog hrvatskog autora Mije Vesovića u foajeu
Centra za kulturu Čakovec. Žirirani radovi pristigli na natječaj ZAF-a biti će prezentirani u galeriji Scheier.

Novost su i dvije kazališne predstave: Žena godine, višekratno dokazane
domaće autorice Kristine Štebih, u kojoj glumi poznata glumica Barbara Rocco i predstava Kratak vic o braku za koju je tekst napisala također Kristina Štebih, a režirao je Matko Buvač, naša mlada čakovečka kazališna nada u usponu.

U sklopu festivala planirana je i promocija autobiografije Borisa Leinera Sve bio je ritam. Novost su i dječje radionice kroz sva četiri dana u atriju Starog grada u Čakovcu, u trajanju od 10 – 18 sati. Na festivalu će se ove godine predstavit čak 63 umjetnika a sve to sufinancirano je sredstvima grada Čakovca i Hrvatske elektroprivrede.

Otvorenje festivala događat će se u četvrtak 3.9.2020. sukcesivno svakih sat vremena na drugoj lokaciji i to redom:
1. 18.00 h – otvorenje Dječjeg ZAF-a u atriju Starog grada
2. 19.00 h – otvorenje izložbe fotografija Mije Vesovića u Centru za kulturu Čakovec
3. 20.00 h – glavno otvorenje festivala i otvorenje izložbe Vizura 2020 u atriju Starog grada
4. 21.00 h – plesna predstava skupine Teuta u perivoju Starog grada
5. 22.00 h – otvorenje izložbe radova ZAF-a u galeriji Scheier
6. 23.00 h otvorenje izložbe radova ZAF-a i akustični koncert u Metalac Industrial Baru

Za detaljni raspored događanja po danima vidite letak te pratite facebook stranice Zrinski Art Festivala.

Izložba u Muzeju Međimurja Čakovec moći će se razgledati od 31.08. do 18.9.2020.

Damir Klaić -Ključ
direktor ZAF-a