VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

Povijest međimurske željeznice i njezin utjecaj na svakodnevicu Međimuraca

Dođite na glazbeno predavanje „Štreka – metalna kralježnica Međimurja“ u zgradi Scheier

Kakav je utjecaj na Međimurje i život Međimuraca imala željeznica? Jeste li znali da je prvo mjesto kojim je prošao vlak u Hrvatskoj upravo u Međimurju, točnije, u Kotoribi?

U subotu, 19. rujna 2020. u 18 sati u zgradi Scheier nemojte propustiti glazbeno predavanje „Štreka – metalna kralježnica Međimurja“ koje će vas na zanimljiv način uvesti u svijet međimurske željeznice čija je pojava jedan od najznačajnijih događaja u modernoj povijesti Međimurja.
Autorice predavanja, etnologinje, Janja Kovač i Lea Šprajc će ovom prilikom pokazati kako naizgled običnu temu pretvoriti u glazbeno putovanje metalnom kralježnicom Međimurja kroz povijest Međimurja, svakodnevicu Međimuraca i međimursku popevku od 1860. godine pa sve do danas.

Ulaz na događaj je besplatan, ali je broj mjesta na događaju ograničen.

Rezervacije mjesta na glazbenom predavanju su obavezne te se primaju najkasnije 2 sata prije početka izvedbe putem prijavnice na linku: https://forms.gle/u9c8wqLjseYn47yf8.

*** Program će biti održan pridržavajući se svih mjera preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Više o autoricama

Janja Kovač završila je studij Etnologije i kulturne antropologije i Južnoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Usavršavala se u Sloveniji, Srbiji i Njemačkoj. Bavi se proučavanjem usmene književnosti, simbolikom i folkloristikom. Radi kao kustos etnografskih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec. 
Lea Šprajc studentica je Etnologije i kulturne antropologije i Kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Izvodi vlastite obrade međimurskih tradicijskih pjesama, kao i autorske skladbe inspirirane međimurskom popevkom. Izuzev glazbe, propituje i druge oblike tradicijske umjetnosti.

“Ve. Iz pera znatiželjnih umova” njihov je zajednički projekt, osmišljen kao platforma za objavljivanje popularno-stručnih tekstova o tradiciji, kulturi i umjetnosti Međimurja. 

Svi zainteresirani su pozvani da sudjeluju i posjete programe, a novosti i informacije o aktivnostima na projektu Nove prakse mogu pronaći na web stranici scheier.hr te na društvenim mrežama projekta (Facebook, Instagram).