VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

Čakovec proglašen najboljim gradom u Hrvatskoj po kvaliteti života

U velikom istraživanju portala gradonacelnik.hr, Jutarnjeg lista i agencije Ispos, koje se provodi svake godine, a rangira hrvatske gradove po raznim kriterijima, Čakovec je proglašen najboljim velikim gradom u Hrvatskoj po kvaliteti života. Istraživanje se provodi od 2018. godine, te je ovo već druga titula najboljeg koju je osvojio naš grad.

Hrvatski su gradovi prema veličini bili podijeljeni u tri kategorije; mali, srednji i veliki gradovi. Najbolji grad birao se u četiri područja; gospodarstvo, obrazovanje i mladi, uspješnost u korištenju EU fondova te u zbirnom, kvaliteta života. Upravo je u ovoj posljednjoj kategoriji najboljim velikim gradom u Hrvatskoj proglašen Čakovec. U ovoj, najprestižnijoj kategoriji najboljih gradova u izračun je bilo uključeno čak 26 kriterija. Osim prosječnog dohotka po stanovniku, računao se udio za izdvajanja za obrazovanje, zaštitu okoliša, subvencioniranje cijene prijevoza u proračunu te indeks starenja stanovništva i to u nekoliko proračunskih godina unazad.

Povodom dobivanja nagrade, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, rekao je da je ovo priznanje svim građanima Čakovca, bez obzira rade li u javnom ili privatnom sektoru, svim gospodarstvenicima koji djeluju na području grada te svima onima koji svojim radom i inicijativama doprinose da naš grad bude ugodno mjesto za život. Nagrada je i ostatku Hrvatske pokazala ono što mi u Čakovcu jako dobro znamo – da smo najbolji grad u zemlji. Osim nas, u najuži izbor ušli su i Dubrovnik, Samobor, Varaždin i Zagreb.

Čakovec je u najuži izbor ušao još u jednoj kategoriji, a to je obrazovanje i mladi. U toj kategoriji proglašeni smo najboljim gradom u 2018., a i lani smo bili u najužem izboru. Prema riječima gradonačelnika Kovača, stalno plasiranje među najbolje urbane sredine u Hrvatskoj, te stalno osvajanje nagrada na područjima u kojima se vrednuje kvaliteta rada javnih službi, njena inovativnost i transparentnost, pokazatelj je da se Čakovcem vrlo dobro upravlja te da je naš javni servis učinkovit. Ova je godina zbog širenja koronavirusa posebno izazovna, te vjerujem da ćemo je uspjeti prebroditi bez većih posljedica.

Riječ je o nezavisnom i jedinstvenom istraživanju u Hrvatskoj, koje prema znanstvenoj metodologiji mjeri brojne pokazatelje u proračunima i statističkim podacima vezanim uz pojedinu sredinu.

Izvor: cakovec.hr