USUSRET IZLOŽBI “ZRINSKI I ČAKOVEČKI STARI GRAD”

Organizator: Muzej Međimurja Čakovec
Mjesto održavanja: stalni postav u palači Muzeja Međimurja Čakovec, 2. kat
Vrijeme održavanja: prosinac 2020. – prosinac 2025.
Otvorenje: virtualno

U sklopu projekta „Living Castles“ Muzej Međimurja Čakovec za ovu zimu priprema otvorenje višegodišnje tematske izložbe pod nazivom „Zrinski i čakovečki Stari grad“. Izložbom se želi upotpuniti i osuvremeniti muzejska ponuda što je jedan od glavnih ciljeva projekta Living Castles, financiranog u okviru programa Interreg 2014.-2020. Slovenija – Hrvatska. Oslonac projekta je kulturna baština koja se primjenom inovativnih pristupa i moderne tehnologije želi „oživjeti“ radi stvaranja bogatije i suvremenije turističke ponude i povećanja broja posjetitelja. Muzej Međimurja Čakovec jedan je od partnera koji sudjeluju u procesu razvoja zajedničke prekogranične turističke ponude Hrvatske i Slovenije i stvaranja brenda Living Castles kao novog turističkog proizvoda na europskom tržištu.

Središnji dio nove muzejske ponude biti će izložba o najpoznatijoj hrvatskoj plemićkoj obitelji ranoga novoga vijeka, obitelji Zrinski i razdoblju njihova stolovanja u Čakovcu. Pored nezaobilazne političke i vojne tematike, na izložbi će biti prezentirane teme iz svakodnevice obitelji Zrinski. Teme kao što su obrazovanje, društveni život, blagovanje i prehrana omogućuju potpuniji uvid u način njihova života u razdoblju ranoga novoga vijeka. Na izložbi će biti prezentirana građa iz Hrvatskoga povijesnog muzeja i Muzeja Međimurja Čakovec. Za potrebe izložbe, prema sačuvanim portretima izrađeni su povijesni kostimi Nikole VII. Zrinskog i njegove supruge grofice Sofije Löbl.
Izložba će biti upotpunjena modernom tehnologijom koja polako postaje neizostavan segment u prezentaciji kulturne baštine. Projektom je osigurana suvremena tehnološka oprema, tableti i hologramske naočale te interaktivna aplikacija bazirana na tehnologiji tzv. miješane stvarnosti koja omogućuje realističnu 3D projekciju u prostoru i našu interakciju s njome. Aplikacija se temelji na tlocrtu čakovečkoga Starog grada iz druge polovine 17. stoljeća te nam omogućuje da na zabavan način upoznamo arhitekturu Staroga grada.

Izložba će biti otvorena u zadnjem tjednu 2020. godine u novo obnovljenim i uređenim izložbenim prostorima na drugom katu JI krila palače, čija je obnova također financirana sredstvima iz projekta „Living Castles“.

S obzirom na epidemiološku situaciju otvorenje će biti virtualno i moći ćete ga pratiti putem You tube-a i Facebook stranica. No, pojedinačne posjete i posjete u manjem broju uvijek su dobrodošle! Posjetitelji će imati priliku isprobati navedene tehnologije te upoznati zanimljivu i manje poznatu stranu povijesti plemićke obitelji Zrinski.