FULL OF TOURISM NEWS – 5.1.2021.

Donacija HTZ-a za sanaciju posljedica potresaHrvatska turistička zajednica uplatila je 200 tisuća kuna Turističkoj zajednici Sisačko-moslavačke županije za sanaciju posljedica potresa u gradovima Petrinji, Sisku i Glini te drugim gradovima i općinama koje su pogodili razorni potresi.
Mobilne kućice za obitelji pogođene potresomDo sada je, koordiniranom akcijom Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske udruge turizma i Kamping udruženja Hrvatske, osigurano više od 80 mobilnih kućica namijenjenih obiteljima pogođenih potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji. Svaka od kućica se sastoji od dviju soba za četiri osobe te imaju opremljene kuhinje sa stolom, toalet i tuš.
Boravak stradalih u potresima u turističkim objektimaNa osobe stradale u potresu koje se smještaju u hotele ili druge smještajne objekte u turizmu, ne primjenjuju se odredbe Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti – dakle, njihov boravak se ne unosi u sustav eVisitor, niti su obveznici plaćanja turističke pristojbe za vrijeme dok organizirano borave u tim objektima, obavijestilo je Ministarstvo turizma i sporta.
Ryanair najavio novu liniju prema HrvatskojNajveći niskotarifni avioprijevoznik, Ryanair, najavljuje novu liniju Napulj – Zadar u ljetnom redu letenja 2021. godine. Ryanair će od 4. lipnja uvesti spomenutu liniju s dva leta tjedno, ponedjeljkom i petkom, sa zrakoplovima tipa B737-800. Navedena linija bit će u prometu do kraja rujna (27.09.), a u tom će razdoblju Ryanair obaviti 34 povratna leta.
Hotelijeri i iznajmljivači nude smještaj stradalimaNakon razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, turistički sektor se aktivirao u pružanju pomoći. U organizaciju smještaja za najpotrebitije uključili su se i mnogi hoteli u suradnji s Hrvatskom udrugom turizma (HUT), a na portalu HrTurizam.hr objavljen je objedinjeni popis ponuda za smještaj onih koji su ostali bez domova uslijed razornih potresa.
Podrška poljskih medija Hrvatskoj nakon potresaNa inicijativu direktorice Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Varšavi Agnieszke Anne Puszczewicz najvažnije poljske televizijske kuće i najveći internetski portali u zemlji objavili su vijest s brojem računa Hrvatskog Crvenog križa gdje svi zainteresirani stanovnici Poljske mogu uplatiti financijska sredstava potresom pogođenim područjima Hrvatske.
U istarskom kampu odmaraju njemački turistiIako je pandemija ograničila putovanja turista, neki od njih odmaraju u kampu Kažela u Medulinu, prvi put otvorenom cijele zime. Gosti imaju mogućnost uzimanja cjelogodišnjeg paušala i najma kućica koje imaju grijanje i opremljene su adekvatnom infrastrukturom, uz pristup brzom internetu i aplikacije koje omogućuju gledanje više od 70 stranih TV programa.
UNWTO angažirao znanstvenika iz OmišaKako oporaviti turizam u postpandemijskom svijetu, pitanje je na koje Svjetska turistička organizacija (UNWTO) želi odgovoriti u najnovijem izvještaju pod nazivom „One planet vision for a responsible recovery of the tourism sector“. Među stručnjacima angažiranima na traženju rješenja je i mladi omiški znanstvenik doc. dr.sc. Ante Mandić s Katedre za turizam i gospodarstvo Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.
Dodijeljene nagrade „Zlatna penkala“U sklopu 16. „Zlatne penkale“ dodijeljene su nagrade za najbolje inozemne medijske objave iz 2019. posvećene Hrvatskoj. Grand prix za najbolji tekst tiskanog medija dodijeljen je Alexu Crevaru koji je u New York Timesu objavio članak „36 Hours in Rijeka“, Grand prix za najbolju reportažu elektroničkog medija Vladimíru Koubi i Michalu Huli za reportažu „Tartufi- dragulji istarske gastronomije“, a najbolja blog objava je sa švedskog bloga „Swedishnomad“.
Vincekovo u Slavoniji i Baranji
  Dvorci sjeverne Hrvatske jedinstveni turističko-kulturni proizvod
Turistička signalizacija barokne jezgre Vukovara Franjevački samostan u Slavonskom brodu
Doznajte sve novosti iz sustava turističkih zajednica
Velike agencije optimistične oko putovanja u 2021.Velike putničke agencije optimistične su u svojim očekivanjima za 2021. godinu, pokazala je analiza portala Travel pulse, navodeći da su vijesti o cjepivima ogroman su psihološki poticaj koji će ljudima pomoći da krenu planirati putovanja. Možda neće putovati odmah, ali napravit će rezervaciju ili za kasnije tijekom godine ili sljedeće godine, ističu.
Turistički sektor odahnuo zbog dogovora oko BrexitaČitav turistički sektor s olakšanjem je dočekao dogovor vlada EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva oko Brexita, smatraju u WTTC-u. „To su dobre vijesti za sektor koji je ugrožen pandemijom Covid-19, i koji se bojao posljedica Brexita bez dogovora”, izjavila je izvršna direktorica WTTC-a Gloria Guevara.
UNWTO: Odbor za internetsko obrazovanjeSvjetska turistička organizacija (UNWTO) održala je prvi sastanak Odbora za internetsko obrazovanje, s ciljem da obrazovanje postane ključni stup za oporavak turizma. Internetsko obrazovanje i pristup digitalnim vještinama postaju izuzetno potrebni stanovništvu, a Odbor za internetsko obrazovanje pokrenut je u rujnu 2020.
Račun za obnovu nakon potresaVlada RH je donijela odluku da se putem računa Državnog proračuna Republike Hrvatske u akciji „Pomoć za obnovu nakon potresa“ primaju uplate doniranih financijskih sredstava namijenjenih za sanaciju posljedica potresa u gradu Petrinji i drugim gradovima i općinama koje su pogodili razorni potresi.
TED: Talks for the thoughtful travelerNa TED-u, najpoznatijoj globalnoj platformi stvorenoj za širenje vrijednih ideja, pogledajte govore iz cijelog svijeta posvećene iskustvu putovanja i doživljaju odredišta na različite načine.