16. Noć muzeja – Digitalna noć muzeja – virtualno otvorenje izložbe “Zrinski i čakovečki Stari grad”

Vrijeme događanja: 29. 1. 2021. u 17 sati
Mjesto događanja: virtualno – na mrežnim stranicama i društvenim mrežama MMČ (Facebook, Instagram, You Tube)

Prema odluci Hrvatskog muzejskog društva kao glavnog organizatora manifestacije u Hrvatskoj, u 2021. godini 16. Noć muzeja održat će se kao DIGITALNA NOĆ MUZEJA. Ova odluka uvjetovana je epidemiološkim uvjetima vezanim uz pandemiju virusa Covid-19. Ovakav način održavanja manifestacije sukladan je funkcioniranju muzeja u uvjetima globalne svjetske krize, u okolnostima kada se većina kulturnih događanja odgađa ili potpuno seli u digitalnu kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja. Na ovogodišnjoj Noći muzeja omogućit ćemo muzejskoj publici da virtualno uživa u pripremljenim događanjima.

Muzej Međimurja Čakovec za ovogodišnju je manifestaciju pripremio virtualno otvorenje izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“. U petak 29. 1. 2021. u 17 sati na Facebook stranici Muzeja Međimurja Čakovec našoj ćemo publici prikazati video sa snimkama nastanka izložbe, raspored i detalje postava izložbe, prezentaciju IT opreme na izložbi te popratna objašnjenja kustosica izložbe povodom virtualnog otvorenja.

Uz protekle božićne i novogodišnje blagdane vrijedne muzealke aktivno su privodile kraju postavljanje izložbe na novouređenom 2. katu JI krila palače Staroga grada. Izložba na temu poznate povijesne čakovečke obitelji Zrinski sada je postala i dio stalnoga postava Muzeja. Radovi uređenja prostora i postava izložbe sufinancirani su projektom „Living Castles“ iz Operativnog programa INTERREG V-A Slo-Hr 2014.-2020. u vrijednosti od 85% dok je ostatak sufinanciran vlastitim sredstvima. Za potrebe izložbe izrađene su nove vitrine i postamenti, osmišljen je izložbeni koncept koji elaborira život obitelji Zrinski kroz političke i vojne teme te teme iz svakodnevnoga života poput djetinjstva i obrazovanja, prehrane i blagovanja, mode i odijevanja, položaja žena, književnoga stvaralaštva i slično. Za potrebe izložbe od Hrvatskoga povijesnog muzeja posuđeni su prekrasni primjerci hladnoga i vatrenog oružja iz razdoblja 16. i 17. stoljeća, kao što su puške, kubure, mačevi i samostrel, za što im se posebno zahvaljujemo. U sklopu izložbe dostupne su hologramske naočale i tableti s posebno osmišljenom aplikacijom pomoću koje posjetitelji mogu kreirati izgled čakovečkoga Starog grada prema originalnom tlocrtnom predlošku iz 17. stoljeća. Hologramska projekcija omogućuje realističnu 3D projekciju u prostoru, kao i interakciju s projekcijom. Aplikacije su izrađene u suradnji s Međimurskim veleučilištem, partnerom na projektu „Living Castles“. Osmišljena je i smartphone aplikacija koja omogućuje dodatne sadržaje o rodoslovlju obitelji Zrinski i njihovim biografijama. Za potrebe izložbe sašivene su i replike povijesnih kostima grofa Nikole VII. Zrinskog i njegove žene grofice Sofije Löbl. Izradio ih je majstor krojač Ivan Debeljak iz HNK Varaždin. Na izložbi su radile kustosice Ana Šestak, Magdalena Vrbanec i Maša Hrustek Sobočan.

Bez obzira na virtualno otvorenje izložbe, u planu je tijekom proljeća, kada situacija s koronavirusom prijeđe u status mirovanja, održati i realno otvorenje s uzvanicima i projektnim partnerima. Za Noć muzeja masovne posjete nisu moguće, no već od idućeg dana izložbu možete pogledati pojedinačno ili u manjem broju u radno vrijeme Muzeja (ponedjeljak – petak od 7 do 15 h; subota i nedjelja od 10 do 14 h).