VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

HTZ pokrenuo novu kampanju “Croatia Full of New Beginnings”Hrvatska turistička zajednica pokrenula je novu promotivnu kampanju „Croatia Full of New Beginnings“, koja će se na 15 inozemnih tržišta provoditi do sredine veljače na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest i TikTok uz oznaku #CroatiaWishList2021. Cilj kampanje je skretanje pozornosti na Hrvatsku kroz nove početke i pozitivne želje u 2021. godini.
U 2020. ostvareno 50 posto noćenja iz 2019.Do sada je, koordiniranom akcijom Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske udruge turizma i Kamping udruženja Hrvatske, osigurano više od 80 mobilnih kućica namijenjenih obiteljima pogođenih potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji. Svaka od kućica se sastoji od dviju soba za četiri osobe te imaju opremljene kuhinje sa stolom, toalet i tuš.
Odobren program državnih potpora od 202 m. €Europska komisija odobrila je hrvatski program državnih potpora vrijednih oko 202 milijuna eura (1,5 milijardi kuna) za potporu poduzećima svih veličina koja djeluju u sportskom i turističkom sektoru, a pogođena su pandemijom koronavirusa. Potpora će se dodijeliti u obliku jamstava za nove zajmove za obrtni kapital i ulaganja i subvencioniranih kamatnih stopa za nove zajmove.
Sastanak ministrice, predstavnika turističkog sektora i premijera RHMinistarstvo turizma i sporta zajedničkim je snagama s Hrvatskom udrugom turizma, Kamping udruženjem Hrvatske te drugim hotelijerima započelo aktivnosti osiguravanja smještaja građanima potresom pogođenog područja. Ministarstvo turizma i sporta organiziralo je prijevoz mobilnih kućica te osiguralo sredstva za troškove prijevoza i montaže, istaknuto je tom prilikom, uz zahvalu turističkom sektoru koji se ujedinio i ponudio pomoć stradalima na Banovini.
Hrvatska među top destinacijama u SAD-uJedan od najčitanijih američkih dnevnih listova, USA Today, objavio je listu 100 najpoželjnijih destinacija za putovanja u 2021. na kojoj se Hrvatska našla na visokom 11. mjestu, u društvu atraktivnih destinacija poput nacionalnog parka Grand Canyon u Arizoni, Madagaskara, Havaja, Pariza, Praga, Italije, Grčke i Australije, a ponovno je istaknuto kako je popularna serija „Igra prijestolja“ snimana upravo na hrvatskim lokacijama.
Dobitnici natječaja “Croatia – full of magic”HTZ je u sklopu aktualne komunikacijske platforme „Croatia Full of Magic“ na društvenim mrežama proveo dva kreativna natječaja i to „Christmas Giveaway“ na 11 inozemnih tržišta te „Osmisli kreativan itinerer“ na domaćem tržištu. Stručni žiri odabrao je Christiana Zeitlbergera iz Austrije kao pobjednika na inozemnim tržištima, a Sanju Zeravicu kao pobjednicu na domaćem tržištu.
HolidayCheck nagradio dva hrvatska hotelaRenomirani švicarski portal HolidayCheck i ove je godine među 607 nagrađenih hotela prestižnom HolidayCheck Special Award 2021. nagradio dva hrvatska hotela – Miramar u Opatiji te hotelu Plaža Duće s Dugog Rata. HolidayCheck najveći je nezavisni web portal za putovanja na njemačkom govornom području koji omogućuje rezervacije i preglede brojnih ponuda i to na temelju autentičnih recenzija.
Promocija Hrvatske na tv kanalu ArteNa popularnom i gledanom francusko-njemačkom TV kanalu ARTE emitirana je TV emisija „La Croatie au fil des eaux“ (Hrvatska slijedom voda), nastala u produkciji hrvatske producentske kuće Šafarek u sklopu koje se tijekom 45 minuta francuskoj publici otkriva bogatstvo biološke raznolikosti hrvatskih regija kao i ljepote hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode.
Atraktivnosti kulturnih ruta i autentični doživljajiHrvatska se uključila u trinaest međunarodnih kulturnih ruta Vijeća Europe, a po broju ruta u kojima sudjeluje na drugom je mjestu Jadransko-jonske regije, odmah iza Italije. Prva ruta koja bi polaznu točku trebala imati u Hrvatskoj je Ruta željeznog doba, trenutno u procesu certifikacije. Rute se smatraju snažnim alatom teritorijalnog i kulturnog marketinga koji se oslanja na tradiciju pričanja priča, odnosno „storytelling”.
Nova oznaka “Safe Stay in Croatia”Hrvatska gotovo sigurno od turista neće tražiti da budu cijepljeni protiv koronavirusa, no gosti će najvjerojatnije za ulazak u zemlju trebati aktualan PCR test. Pokreće se i nova nacionalna oznaka sigurnosti u uvjetima pandemije “Safe Stay in Croatia”. za koju će se moći prijaviti svi akteri u ugostiteljstvu i turizmu. Javnosti će biti predstavljena javnosti kroz par tjedana, a pratit će je vrlo detaljni protokoli.
Zimska idila na korak od Zagreba
  Vodič kroz zimske radosti na Kvarneru
Vinkovo u Vukovaru Otvoren Hrvatski dom, splitski hram glazbe i umjetnosti
Pozitivne promjene u turizmu u 2021.Godina pred nama u mnogočemu će biti drugačija od prethodnih, ali turistički sektor ujedinjen je u optimističnim očekivanjima. Pandemija kojoj će na kraj stati pronalazak cjepiva djelovat će, navode, kao pokretačka snaga koja će putničku industriju i lokalne, regionalne i nacionalne vlade usmjeriti na brze inovacije, a putovanja učiniti sigurnima. 
Trendovi francuskih turista u 2021.Prema studiji francuskog specijaliziranog turističkog časopisa Echo Touristique, Francuzi su željni putovanja te će sigurno putovati čim prestanu karantene i zabrane putovanja. U 2021. svoj godišnji odmor planiraju rezervirati u turističkim agencijama koje nude otkazivanje rezervacija i povrat novca uslijed otkazivanja, kao i putem onih agencija s pouzdanim informacijama o sanitarnoj situaciji pojedinih destinacija.
Skift Megatrends 2025.Skift, platforma koja objedinjuje vijesti, informacije i analize globalnog turističkog sektora, nedavno je objavio svoju godišnju prognozu trendova Skift megatrends 2025. Pokrivajući raznovrsne teme od avioindustrije, hotelskog sektora, startupa, tehnologije i drugih, Skiftovi analitičari donose najvažnije spoznaje o tome što turistički sektor čeka u budućnosti.
Potvrde o cijepljenju kao putovniceFederturismo, talijanska federacija putničkih agenata, ističe da bi covid-putovnica, odnosno dokaz o cijepljenju, omogućila raniji povratak putničkih aktivnosti. Uspostavu potvrde o cijepljenju na razini EU kako bi se obnovila prekogranična putovanja, predložio je i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, navodeći da bi se ta potvrda mogla koristiti pri ulasku u sve oblike prijevoza. 
WTTC: Necijepljeni putnici ne bi smjeli biti diskriminiraniU očekivanju jačeg povratka turističkih putovanja, Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC) upozorilo je da putnici koji nisu cijepljeni, a žele putovati, ne bi smjeli biti diskriminirani. Iako cjepivo trenutno nije globalno jednako dostupno, postoji testiranje na koronavirus koje je dostupno gotovo svima i može koristiti pri putovanju i oporavku turizma.
Dioklecijanova palača glavna atrakcija na Svjetskom festivalu snijega i ledaNa najvećem i najpoznatijem svjetskom Festivalu snijega i leda, koji se održava u Harbinu na sjeveru Kine, po prvi je put izložena ledena skulptura koja predstavlja Hrvatsku, a riječ je o dijelu Dioklecijanove palače. Prilikom izrade ledene palače cara Dioklecijana organizatori su ovaj vrijedan spomenik kulture pozicionirali u samo središte izložbe predstavivši palaču kao jednu od rijetkih ostavština Rimskog Carstva koja i danas živi sa svojim stanovnicima.
Nagrađivani kineski fotograf Cheng Meng predstavio najnoviju monografiju – dio posvećen Slavoniji i BaranjiRenomirani i nagrađivani kineski fotograf, putopisac i novinar Cheng Meng proteklog vikenda predstavio je svoju posljednju putopisnu monografiju ‘Nine Odes to the Waterways’. Ona je skup njegovih radova s brojnih kruzinga na kojima je bio po rijekama diljem Europe tijekom 2019. te uključuje i 12 stranica odnosno sedam fotografija posvećenih Hrvatskoj. Predstavljeni su Batina, Osijek, Vukovar, Ilok, Slavonski Brod, Lonjsko polje i Čigoč, a Cheng se osvrnuo i na sve što nude Zagreb i Varaždin.
COSME – digitalizacija, inovacije i nove tehnologijeEuropska komisija objavila je poziv za zainteresirane da se priključe programu COSME, koji potiče primjenu digitalizacije, inovacija i novih tehnologija u turističkom sektoru. Opći cilj poziva je pojačati prihvaćanje digitalizacije i inovacija od strane turističkih malih i srednjih poduzeća kroz transnacionalnu suradnju i izgradnju kapaciteta. Rok za prijavu je 11. veljače 2021.
Informacije o Programu dodjele državnih potpora sektorima turizma i sportaDodatne informacije o Programu dodjele državnih potpora sektorima turizma i sporta u aktualnoj pandemiji Covid-19, ciljevima, prihvatljivim korisnicima, uvjetima korištenja, izvoru financiranja tih potpora te kreditnim uvjetima i njegovoj i provedbi potražite na stranicama Ministarstva turizma i sporta.
Digital Tourism Think TankDigital Tourism Think Tank (DTTT) turističku industriju vodi kroz promišljanja o važnosti digitalne transformacije i utjecaju posjetitelja na svaku destinaciju, promičući pritom najbolje prakse u području marketinga destinacija. Na njihovim društvenim mrežama i web stranici potražite najnovija promišljanja o globalnom turizmu.
Storytelling u turizmuŠto je storytelling? Odgovori vas čekaju na zanimljivom blogu, a kako ovu tehniku koristiti u turističkom narativu pročitajte ovdje. Više o storytellingu u eno i gastro turizmu, možete doznati i na online radionici Saveza kulinarskog turizma, zakazanoj za 26. siječnja.

FULL OF TOURISM NEWS – 19.1.2021.

HTZ pokrenuo novu kampanju “Croatia Full of New Beginnings”Hrvatska turistička zajednica pokrenula je novu promotivnu kampanju „Croatia Full of New Beginnings“, koja će se na 15 inozemnih tržišta provoditi do sredine veljače na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest i TikTok uz oznaku #CroatiaWishList2021. Cilj kampanje je skretanje pozornosti na Hrvatsku kroz nove početke i pozitivne želje u 2021. godini.
U 2020. ostvareno 50 posto noćenja iz 2019.Do sada je, koordiniranom akcijom Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske udruge turizma i Kamping udruženja Hrvatske, osigurano više od 80 mobilnih kućica namijenjenih obiteljima pogođenih potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji. Svaka od kućica se sastoji od dviju soba za četiri osobe te imaju opremljene kuhinje sa stolom, toalet i tuš.
Odobren program državnih potpora od 202 m. €Europska komisija odobrila je hrvatski program državnih potpora vrijednih oko 202 milijuna eura (1,5 milijardi kuna) za potporu poduzećima svih veličina koja djeluju u sportskom i turističkom sektoru, a pogođena su pandemijom koronavirusa. Potpora će se dodijeliti u obliku jamstava za nove zajmove za obrtni kapital i ulaganja i subvencioniranih kamatnih stopa za nove zajmove.
Sastanak ministrice, predstavnika turističkog sektora i premijera RHMinistarstvo turizma i sporta zajedničkim je snagama s Hrvatskom udrugom turizma, Kamping udruženjem Hrvatske te drugim hotelijerima započelo aktivnosti osiguravanja smještaja građanima potresom pogođenog područja. Ministarstvo turizma i sporta organiziralo je prijevoz mobilnih kućica te osiguralo sredstva za troškove prijevoza i montaže, istaknuto je tom prilikom, uz zahvalu turističkom sektoru koji se ujedinio i ponudio pomoć stradalima na Banovini.
Hrvatska među top destinacijama u SAD-uJedan od najčitanijih američkih dnevnih listova, USA Today, objavio je listu 100 najpoželjnijih destinacija za putovanja u 2021. na kojoj se Hrvatska našla na visokom 11. mjestu, u društvu atraktivnih destinacija poput nacionalnog parka Grand Canyon u Arizoni, Madagaskara, Havaja, Pariza, Praga, Italije, Grčke i Australije, a ponovno je istaknuto kako je popularna serija „Igra prijestolja“ snimana upravo na hrvatskim lokacijama.
Dobitnici natječaja “Croatia – full of magic”HTZ je u sklopu aktualne komunikacijske platforme „Croatia Full of Magic“ na društvenim mrežama proveo dva kreativna natječaja i to „Christmas Giveaway“ na 11 inozemnih tržišta te „Osmisli kreativan itinerer“ na domaćem tržištu. Stručni žiri odabrao je Christiana Zeitlbergera iz Austrije kao pobjednika na inozemnim tržištima, a Sanju Zeravicu kao pobjednicu na domaćem tržištu.
HolidayCheck nagradio dva hrvatska hotelaRenomirani švicarski portal HolidayCheck i ove je godine među 607 nagrađenih hotela prestižnom HolidayCheck Special Award 2021. nagradio dva hrvatska hotela – Miramar u Opatiji te hotelu Plaža Duće s Dugog Rata. HolidayCheck najveći je nezavisni web portal za putovanja na njemačkom govornom području koji omogućuje rezervacije i preglede brojnih ponuda i to na temelju autentičnih recenzija.
Promocija Hrvatske na tv kanalu ArteNa popularnom i gledanom francusko-njemačkom TV kanalu ARTE emitirana je TV emisija „La Croatie au fil des eaux“ (Hrvatska slijedom voda), nastala u produkciji hrvatske producentske kuće Šafarek u sklopu koje se tijekom 45 minuta francuskoj publici otkriva bogatstvo biološke raznolikosti hrvatskih regija kao i ljepote hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode.
Atraktivnosti kulturnih ruta i autentični doživljajiHrvatska se uključila u trinaest međunarodnih kulturnih ruta Vijeća Europe, a po broju ruta u kojima sudjeluje na drugom je mjestu Jadransko-jonske regije, odmah iza Italije. Prva ruta koja bi polaznu točku trebala imati u Hrvatskoj je Ruta željeznog doba, trenutno u procesu certifikacije. Rute se smatraju snažnim alatom teritorijalnog i kulturnog marketinga koji se oslanja na tradiciju pričanja priča, odnosno „storytelling”.
Nova oznaka “Safe Stay in Croatia”Hrvatska gotovo sigurno od turista neće tražiti da budu cijepljeni protiv koronavirusa, no gosti će najvjerojatnije za ulazak u zemlju trebati aktualan PCR test. Pokreće se i nova nacionalna oznaka sigurnosti u uvjetima pandemije “Safe Stay in Croatia”. za koju će se moći prijaviti svi akteri u ugostiteljstvu i turizmu. Javnosti će biti predstavljena javnosti kroz par tjedana, a pratit će je vrlo detaljni protokoli.
Zimska idila na korak od Zagreba
  Vodič kroz zimske radosti na Kvarneru
Vinkovo u Vukovaru Otvoren Hrvatski dom, splitski hram glazbe i umjetnosti
Pozitivne promjene u turizmu u 2021.Godina pred nama u mnogočemu će biti drugačija od prethodnih, ali turistički sektor ujedinjen je u optimističnim očekivanjima. Pandemija kojoj će na kraj stati pronalazak cjepiva djelovat će, navode, kao pokretačka snaga koja će putničku industriju i lokalne, regionalne i nacionalne vlade usmjeriti na brze inovacije, a putovanja učiniti sigurnima. 
Trendovi francuskih turista u 2021.Prema studiji francuskog specijaliziranog turističkog časopisa Echo Touristique, Francuzi su željni putovanja te će sigurno putovati čim prestanu karantene i zabrane putovanja. U 2021. svoj godišnji odmor planiraju rezervirati u turističkim agencijama koje nude otkazivanje rezervacija i povrat novca uslijed otkazivanja, kao i putem onih agencija s pouzdanim informacijama o sanitarnoj situaciji pojedinih destinacija.
Skift Megatrends 2025.Skift, platforma koja objedinjuje vijesti, informacije i analize globalnog turističkog sektora, nedavno je objavio svoju godišnju prognozu trendova Skift megatrends 2025. Pokrivajući raznovrsne teme od avioindustrije, hotelskog sektora, startupa, tehnologije i drugih, Skiftovi analitičari donose najvažnije spoznaje o tome što turistički sektor čeka u budućnosti.
Potvrde o cijepljenju kao putovniceFederturismo, talijanska federacija putničkih agenata, ističe da bi covid-putovnica, odnosno dokaz o cijepljenju, omogućila raniji povratak putničkih aktivnosti. Uspostavu potvrde o cijepljenju na razini EU kako bi se obnovila prekogranična putovanja, predložio je i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, navodeći da bi se ta potvrda mogla koristiti pri ulasku u sve oblike prijevoza. 
WTTC: Necijepljeni putnici ne bi smjeli biti diskriminiraniU očekivanju jačeg povratka turističkih putovanja, Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC) upozorilo je da putnici koji nisu cijepljeni, a žele putovati, ne bi smjeli biti diskriminirani. Iako cjepivo trenutno nije globalno jednako dostupno, postoji testiranje na koronavirus koje je dostupno gotovo svima i može koristiti pri putovanju i oporavku turizma.
Dioklecijanova palača glavna atrakcija na Svjetskom festivalu snijega i ledaNa najvećem i najpoznatijem svjetskom Festivalu snijega i leda, koji se održava u Harbinu na sjeveru Kine, po prvi je put izložena ledena skulptura koja predstavlja Hrvatsku, a riječ je o dijelu Dioklecijanove palače. Prilikom izrade ledene palače cara Dioklecijana organizatori su ovaj vrijedan spomenik kulture pozicionirali u samo središte izložbe predstavivši palaču kao jednu od rijetkih ostavština Rimskog Carstva koja i danas živi sa svojim stanovnicima.
Nagrađivani kineski fotograf Cheng Meng predstavio najnoviju monografiju – dio posvećen Slavoniji i BaranjiRenomirani i nagrađivani kineski fotograf, putopisac i novinar Cheng Meng proteklog vikenda predstavio je svoju posljednju putopisnu monografiju ‘Nine Odes to the Waterways’. Ona je skup njegovih radova s brojnih kruzinga na kojima je bio po rijekama diljem Europe tijekom 2019. te uključuje i 12 stranica odnosno sedam fotografija posvećenih Hrvatskoj. Predstavljeni su Batina, Osijek, Vukovar, Ilok, Slavonski Brod, Lonjsko polje i Čigoč, a Cheng se osvrnuo i na sve što nude Zagreb i Varaždin.
COSME – digitalizacija, inovacije i nove tehnologijeEuropska komisija objavila je poziv za zainteresirane da se priključe programu COSME, koji potiče primjenu digitalizacije, inovacija i novih tehnologija u turističkom sektoru. Opći cilj poziva je pojačati prihvaćanje digitalizacije i inovacija od strane turističkih malih i srednjih poduzeća kroz transnacionalnu suradnju i izgradnju kapaciteta. Rok za prijavu je 11. veljače 2021.
Informacije o Programu dodjele državnih potpora sektorima turizma i sportaDodatne informacije o Programu dodjele državnih potpora sektorima turizma i sporta u aktualnoj pandemiji Covid-19, ciljevima, prihvatljivim korisnicima, uvjetima korištenja, izvoru financiranja tih potpora te kreditnim uvjetima i njegovoj i provedbi potražite na stranicama Ministarstva turizma i sporta.
Digital Tourism Think TankDigital Tourism Think Tank (DTTT) turističku industriju vodi kroz promišljanja o važnosti digitalne transformacije i utjecaju posjetitelja na svaku destinaciju, promičući pritom najbolje prakse u području marketinga destinacija. Na njihovim društvenim mrežama i web stranici potražite najnovija promišljanja o globalnom turizmu.
Storytelling u turizmuŠto je storytelling? Odgovori vas čekaju na zanimljivom blogu, a kako ovu tehniku koristiti u turističkom narativu pročitajte ovdje. Više o storytellingu u eno i gastro turizmu, možete doznati i na online radionici Saveza kulinarskog turizma, zakazanoj za 26. siječnja.