VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

KUU Kvitrovec – Maškori

KUU „Kvitrovec-Maškori“ kao takvi postoje od 2001. godine, a naziv ih veže za dio naselja Domašinec, koji je nekad bio zaseban i nosio naziv Kvitrovec. Iz njega potječu poznati izrađivači paljenih drvenih maski, koje su glavno obilježje ove udruge. „Kvitrovec-Maškori“ sudionici su mnogobrojnih karnevalskih druženja u Hrvatskoj i izvan nje kao npr. u slovenskom Mozirju te Ptuju.

Prvi izvori govore da su se maske počele kopati u 60 – tim godinama prošlog stoljeća, u rukama Franje Jalšovca, oca današnjeg predsjednika Dragutina Jalšovca, koji se smatra “odgovoran” za početak izrade drvenih maski.

Ova drvena maska, takozvana lafra, izrađena od drva vrbe i topole nastala je tehnikom kopanja, a prisutna je u likovima vraga, volova, seljaka, starca, vještice i smrti. Na maski se nalaze pravi životinjski rogovi što je čini strašnijom. Maska se na kraju pali plinom te lakira, kako zbog zaštite, tako i zbog unikatnog izgleda i kao takva jedinstvena je u cijeloj Hrvatskoj. “Maškori” nose standardnu crno – crvenu odjeću sa zvoncima, kojima tjeraju zimu. Društvo danas broji oko 30-ak članova te predstavlja jednog od nositelja međimurskih fašničkih običaja.