VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

Svetomartinski krampusi

Udruga građana iz Svetog Martina na Muri osnovana je 2010. godine sa ciljem promicanja i promocije tradicionalnog obilježavanja dana Svetog Nikole, predstavljanja tradicionalne maske i odijela Svetomartinskog krampusa. Svake godine organiziraju pohod po kućama i darivanje djece te međunarodni Krampuslauf na kojem gostuju krampusi iz susjednih zemalja.

Svetomartinski krampusi posebni su po tome što su jedni od rijetkih s originalnom idejom, a ujedno su i prva i jedina organizacija krampusa u Hrvatskoj. Osnivanjem udruge nastao je veliki interes mještana, a pogotovo djece i mladih. Krampusi imaju maske izrađene od drva bijelog bora i vrbe, ukrašene sa životinjskim rogovima i grivom, a njihova odijela sašivena su od kože raznih životinja. Maske uglavnom rade sami, a oko nekih dijelova im pomažu razni umjetnici i majstori pa tako izrada maske i odijela obično traje pola godine.

Udruga je do sada gostovala u Austriji, Sloveniji i diljem Hrvatske te su s preko tisuću drugih krampusa strašili i plašili na legendarnim pohodima krampusa. Postali su nezaobilazni sudionici “Međimurskog fašnika” u Čakovcu, a posebno kod spaljivanja “Fašnika”, glavnog krivca za sve nedaće i nevolje.