VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

PISANICE

Pojavom kršćanstva jaje se počelo vezivati upravo uz Uskrs, sa zajedničkom porukom, rođenje novog, začetak drugačijeg života. Pred Vuzem, u Velikom tjednu, uobičajilo se delati pisanice, što su uvijek radile žene, a u novije vrijeme pomažu im djeca. Razlog bojanja vjerojatno leži u činjenici da se sama jaja simbolično pokušalo dodatno “pojačati” ispisivanjem magijskih riječi ili motiva, te naravno, dodavanjem boje.

U Međimurju se naziv pisanica koristi kad se želi izreći da je nešto šareno (pisani prelevanec). Izrada međimurskih pisanica pravo je malo umjetničko djelo, što možemo pratiti u njenoj stoljetnoj izradi. Jaje, boje, tuš ili krep papir, svijeća, pčelinji vosak i kljičica (drveni štapić) najbitniji su za izradu pisanica. Na njima se protežu ili su isključivo samo cvjetni motivi, što je sukladno općoj sklonosti međimurskog čovjeka cvijeću – na opravi, svatovskim znamenjima i u narodnoj popijevci. Tekstovi na tim pofarbanim jejcima neće se odlikovati naročitim umjetničkim vrijednostima, najčešće su samo informativni (“Dar za tebe”, “Dar od srca” i sl.).

Za očuvanje i održavanje običaja i tradicije izrade pisanica, moramo se boriti, ne samo zbog uspomena i ljubavi na one od kojih potječemo, nego i zbog budućnosti i zbog onih koji nakon nas dolaze.

Izvor: Međimurski narodni običaji – Stjepan Hranjec
Foto: Knjižnica “Nikola Zrinski” Čakovec