VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

18. MEĐUNARODNO GUDAČKO NATJECANJE RUDOLF MATZ

CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC
utorak, 6. travnja 2021. u 20.00 sati

18. MEĐUNARODNO GUDAČKO NATJECANJE RUDOLF MATZ – otvorenje

KONCERT POBJEDNICE 17. NATJECANJA I DOBITNICE NAGRADE GRADA ČAKOVCA – TAO JUAN HSIAO, violina

Otvorenje 18. Međunarodnog gudačkog natjecanja Rudolf Matz i koncert pobjednice 17. natjecanja te dobitnice Nagrade grada Čakovca: Tao Juan Hsiao, violina , održat će se u Centru za kulturu Čakovec u utorak 6. travnja 2021. u 20.00 sati.

Završni koncert laureata – petak 9. travnja 2021. livestream iz dvorane Umjetničke škole.

Natjecanje: Domaćin je Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec u suradnji s Hrvatskim društvom gudačkih pedagoga, pod pokroviteljstvom Grada Čakovca

Međunarodno gudačko natjecanje Rudolf Matz je glazbena manifestacija koja se održava bijenalno, sa sudionicima iz čitavoga svijeta, te najuglednijim svjetskim i hrvatskim glazbenicima i glazbenim pedagozima kao članovima ocjenjivačkoga suda.

Ovo natjecanje, jedinstveno u nas i u svijetu svoju popularnost zahvaljuje specifičnim propozicijama – to je jedino natjecanje u Hrvatskoj koje  je namijenjeno violinistima, violistima, violončelistima i kontrabasistima koji se natječu u istoj konkurenciji, čime je naglasak pri ocjenjivanju stavljen prvenstveno na kvalitetu izvedbe, muziciranje i talent, a ne toliko na specifične tehničke vještine na svakom pojedinom instrumentu kao na ostalim natjecanjima. Još jedna specifičnost je što nema dobnih kategorija, već je kategorizacija prema godinama učenja instrumenta.

Natjecanje je utemeljeno 1981.g. kao malo čelističko natjecanje namijenjeno najmlađima. Zahvaljujući svojim specifičnostima i posebnoj atmosferi, natjecanje je iz godine u godinu postajalo sve popularnije da bi se 2006. preselilo u Dubrovnik, naraslo do međunarodnih okvira i proširilo na violiniste i violiste. Na natjecanju 2010. bilo je 70-tak kandidata iz 12 zemalja svijeta.

Od 2013. natjecanje se održava u Čakovcu, a od 2016. godine na natjecanju mogu sudjelovati i kontrabasisti.