VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

Dan grada Čakovca 2021.

Grad Čakovec svoj dan obilježava 29. svibnja, a spomen je to na isti datum daleke 1579. godine kada je grof Juraj IV Zrinski podgrađu čakovečke tvrđave dao status slobodnog trgovišta. Posljednjih je godina program obilježavanja Dana Grada Čakovca bio ispunjen višednevnim kulturnim, sportskim i društvenim događanjima, no spoj još uvijek važećih epidemioloških mjera, lokalnih izbora i kišovitog te hladnog proljeća ove je godine uvjetovao nešto skromniji program.

Ipak, ni ove godine ne nedostaje zanimljivih sadržaja za sve generacije, a  od srijede 26. do subote 29. svibnja, očekuje nas svečani program kakav dolikuje najvećem gradskom prazniku.

Ovogodišnja proslava započinje u srijedu, 26. svibnja, postavljanjem sada već tradicionalne izložbe fotografija Čakovec nekoć 5. Izložba će biti otvorena u zgradi Scheier, a na fotografijama će se moći vidjeti motiv čakovečkog Starog grada kroz brojna desetljeća. „Pozoj nad Čakovcem“ ime je ovogodišnje Najakcije odabrane na Natječaju Koordinacijskog odbora akcije Grad Čakovec – prijatelj djece. Međimurski informatički klub – nositelj akcije, na trodnevnim radionicama će djecu upoznavati s poviješću grada pri čemu će poseban naglasak biti na legendi o Pozoju. U sklopu radionica, u jezeru pod zidinama Starog grada, polaznici će samostalno izrađivati i oslikavati zmajeve koje će na kraju i puštati. U četvrtak, 27. svibnja građane u Centru za kulturu očekuju dva događaja; otvaranje likovne izložbe „Mostovi prijateljstva – Čakovec – Sarajevo – New York“, autora Adina i Mije Hebib i koncert diplomanata i učitelja Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ Čakovec.

Vrhunac obilježavanja je Svečanost povodom Dana Grada Čakovca, koja će se održati u petak, 28. svibnja u Centru za kulturu u Čakovcu, a na kojoj će nagrade i priznanja povodom Dana Grada dobiti najzaslužniji  pojedinci, udruge i tvrtke s našeg područja te oni koji su svojim rezultatima obilježili proteklu godinu. 

Nedavno otvorena obnovljena gradska tržnica ugostiti će u petak i subotu brojne izlagače cvijeća i jagoda, a dopuste li do vikenda to epidemiološke mjere, postoji mogućnost preseljenja izlagača u sam centar grada. Petak će u jezeru Starog grada završiti plesnom predstavom Studija suvremenog plesa „Teuta“ koji će uz Čakovečke mažoretkinje na istom mjestu nastupiti i u subotnju večer, a mažoretkinje će već tradicionalno, u društvu Gradskog puhačkog orkestra prodefilirati centrom grada u petak, neposredno prije središnje svečanosti u Centru za kulturu. Subota je bogata raznim sadržajima za građane, pa će se tako uz Tržnicu cvijeća i jagoda moći posjetiti i automobilistička utrka „Velika nagrada Čakovca“, koja će se voziti središtem grada. Uz vodstvo turističkih vodiča, u subotu je organizirano besplatno razgledavanje grada, „Potraga za blagom“ za najmlađe, kao i predstava dramske radionice Dječjeg gradskog kazališta.

Detaljni program obilježavanja Dana Grada pronađite u nastavku.