Zagreb, 30.04.2014 - Spomendan Zrinskih i Frankopana, 30. travnja, obilježen je danas svečanim postrojavanjem Zrinske garde iz Čakovca na zagrebačkom Trgu Sv. Marka, mimohodom do zagrebačke Katedrale i svetom misom u znak sjećanja na 1671. godinu kad su pogubljena dvojica hrvatskih velikana Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan. Na slici pripadnici Zrinske garde iz Čakovca u Radićevoj ulici. foto FaH/ Denis CERIĆ /dc

PROGRAM U SPOMEN 400. OBLJETNICE ROĐENJA PETRA ZRINSKOG

U spomen 400. obljetnice rođenja Petra Zrinskog (6. lipnja 1621.) Zrinska garda Čakovec organizira prigodni program želeći podsjetiti na ovog značajnog i zaslužnog člana obitelji Zrinski.

Program povodom obljetnice rođenja Petra Zrinskog održat će se u petak, 4. lipnja 2021., od 18.00 sati u Čakovcu.

Zrinska garda Čakovec položit će cvijeće kod spomenika Petru Zrinskom u Ulici Ruđera Boškovića postavljenom ispred sjedišta Međimurske županije uz prigodni govor.

Zatim će se u mimohodu proći središtem grada do Trga Republike gdje će gardisti imati kraći program.

Slijedi koncert ispred Centra za kulturu na kojem će nastupiti Dixieland band Čakovec, Ana Labazan Brajša i Jurica Kapun.

Petar Zrinski bio je hrvatski ban, vojskovođa i pisac. Istaknuo se u mnogim bitkama protiv osmanlija.

U književnosti je poznat jer je s mađarskog jezika na hrvatski preveo djelo starijeg brata Nikole „Adrianskoga mora sirena“.

Zbog pobune protiv centralizma i apsolutizma habsburškog dvora bio je osuđen za izdaju te je pogubljen 30. travnja 1671. u Bečkom Novigradu zajedno sa Franom Krstom Frankopanom.

U javnosti je poznato i njegovo oproštajno pismo supruzi Katarini „Moje drago serce“.

Foto: Zrinska garda Čakovec