VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

FULL OF TOURISM NEWS – 8.6.2021.

U prvom lipanjskom vikendu ostvareno 787 tisuća noćenja u HrvatskojPrema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je tijekom prvog vikenda u lipnju, odnosno u razdoblju od srijede, 2. lipnja do nedjelje, 6. lipnja 2021. godine ostvareno 185.000 dolazaka i 787.000 noćenja. Strani turisti ostvarili su 627.000 noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 160.000 noćenja. Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istri (303 tisuće), na Kvarneru (146 tisuća) te u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji (100 tisuća). Prema destinacijama, najviše noćenja ostvareno je u Rovinju (58 tisuća), Poreču (35 tisuća) i Medulinu (28 tisuća).
180 predstavnika poljske turističke branše i medija sletjeli u ZL Zadar posebnim letom LOT-aU suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, odnosno Predstavništvom HTZ-a u Poljskoj, turističkim zajednicama Zadarske županije i grada Zadra te Zračnom lukom Zadar, organiziran je dolazak 180 uzvanika i predstavnika poljskog turističkog sektora u Hrvatsku. Među putnicima na letu poljskog nacionalnog avioprijevoznika LOT bili su predstavnici 17 poljskih zračnih luka, najvažnijih poljskih turoperatora i agencija te 22 novinara iz najvažnijih poljskih medija, koji su na području Zadra i Zadarske županije boravili dva dana.
Američki slapovi Niagare svijetlili u bojama HrvatskePovodom obilježavanja hrvatskog Dana državnosti, američki slapovi Niagare prvi put u povijesti zasvijetlili su bojama Hrvatske i to dvaput tijekom večeri 29. svibnja. Ovaj atraktivni događaj, koji će dodatno skrenuti pažnju na Hrvatsku kao poželjnu turističku destinaciju koju Amerikanci preferiraju, realiziran je na inicijativu Generalnog konzulata Republike Hrvatske u New Yorku uz potporu i angažman Hrvatske turističke zajednice.
Hrvatski nautički turizam pred 300 milijuna gledatelja Nautical ChannelaHrvatska turistička zajednica i u ovoj godina nastavlja uspješnu suradnju s popularnim nautičkim TV kanalom Nautical Channel kojeg prati preko 300 milijuna gledatelja u više od 120 zemalja diljem svijeta. Ukupno će se emitirati 20 emisija posvećenih promociji hrvatskih nautičkih destinacija i predstavljanju Hrvatske kao sigurne nautičke destinacije. Svaka epizoda emitirat će se na pet jezika, engleskom, njemačkom, francuskom, grčkom i španjolskom, i to ukupno 600 puta u razdoblju od 21. svibnja do 29. kolovoza.
Hrvatska izabrana za članicu Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacijeNa 66. sastanku Komisije za Europu Svjetske turističke organizacije (UNWTO), Hrvatska je izabrana za članicu Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije za razdoblje 2021. – 2025. Ministrica Brnjac je tom prilikom predstavila niz aktivnosti koje Hrvatska provodi kako bi se osiguralo što kvalitetnije poslovanje u turizmu te postavili visoki sigurnosni standardi poput projekta Safe stay in Croatia, postavljanja dodatnih punktova za testiranje turista, sufinanciranja testova kao i cijepljenje turističkih djelatnika koje je u tijeku.
Uspostavljen nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrdeHrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrde za početak rada je postao spreman od 1. lipnja 2021. te je formalno provedena procedura integracije s EU pristupnikom čime je osigurana njihova prekogranična interoperabilnost. U Hrvatskoj je više od 40.000 građana zatražilo digitalne covid potvrde u prvom danu njihovog izdavanja. AKD je putem javne informativne mrežne stranice www.EUdigitalnaCOVIDpotvrda.hr, građanima učinio sve potrebne informacije učinio dostupnima kao i upute te podatke o izdavanju i svrsi EU digitalnih COVID potvrda.
U Hrvatskoj tijekom prvih 5 mjeseci ostvareno 3,9 milijuna noćenjaPrema prvim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je od siječnja do kraja svibnja ostvareno više od 1 milijun dolazaka i 3,9 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 42 posto u dolascima i 38 posto u noćenjima. Od ukupnih dolazaka i noćenja inozemni turisti ostvarili su više od 516.000 dolazaka i 2,5 milijuna noćenja.
Hrvatska ublažila mjere prelaska granica za EU državljaneOdlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza izmijenjene su mjere prelaska granice za državljane zemalja Europske unije, odnosno država i/ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru. Novom odlukom tako će državljani EU moći ulaziti u Hrvatsku i s jednom primljenom dozom cjepiva, ako je doza primljena prije više od 22 dana.
Poljski National Geographic Traveler u potpunosti posvećen HrvatskojNovi broj poljske verzije časopisa National Geographic Traveler u potpunosti je posvećen Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji. Novi broj „Hrvatska – 23 putovanja života“ na 116 stranica donosi tekstove, fotografije i korisne informacije poljskih novinara i putopisaca koji su pisali o ljepotama i posebnostima hrvatskih destinacija. Uz Hrvatsku turističku zajednicu, u realizaciji ovog projekta sudjelovale su i turističke zajednice Istarske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije te grada Zagreba.
Španjolska Iberia ponovno leti za Zagreb i SplitIberia od početka lipnja ponovno prometuje prema Zagrebu i Splitu. Španjolski nacionalni avioprijevoznik od ožujka prometuje na redovnoj liniji između Madrida i Dubrovnika, a od lipnja ponovno uvodi linije prema Splitu i Zagrebu. U prvoj polovici mjeseca najavljena su dva leta tjedno, utorkom i subotom, a od sredine lipnja dodaju se letovi subotom i nedjeljom. Već krajem lipnja, Iberia će između Madrida i Splita prometovati pet puta tjedno, svakog utorka, četvrtka, petka, subote i nedjelje.
Šumska staza Bliznec uvrštena u UNWTO-ov priručnikHrvatska je po prvi puta uvrštena u ”Priručnik primjera dobrih praksi o pristupačnom turizmu u ruralnim i prirodnim područjima” Svjetske turističke organizacije (UNWTO). UNWTO je u sklopu natječaja Good Practices on Accessible Tourism in Rural and Nature Areas među primjere dobre prakse uvrstio projekt Parka  prirode Medvednica – Šumsku stazu Bliznec, prvu obrazovnu stazu u Hrvatskoj koja je u potpunosti, konstrukcijom i sadržajem, prilagođena osobama s posebnim potrebama.