VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

Najveća međimurska kulturno-turistička manifestacija kreće krajem srpnja

Događanje ‘Ljeto u Gradu Zrinskih’ tek je završilo, no već je u zraku napetost koja najavljuje dolazak ‘Ulice kišobrana’, a s njom i ‘Porcijunkulova’! Kulminacija predivnog međimurskog ljeta organizira se u zadnjem tjednu srpnja i prvome kolovoza u kontinuitetu već 57 godina.

Nastalo evolucijom nekadašnjeg Sajma tradicijskih zanata, Porcijunkulovo u organizaciji Turističke zajednice grada Čakovca nudi bogat program prepun divnih koncerata, prekrasnih predstava, igraonica i radionica za djecu, promocija i prezentacija…

Od 30. srpnja do 2. kolovoza 2021. godine, osim navedenog, imat ćete prilike uživati i u domaćim proizvodima i rukotvorinama lokalnih proizvođača te majstora starih zanata.

Ulica kišobrana naširoko je poznat i prepoznatljiv simbol čakovečkog Porcijunkulova, pri čemu šarenim bojama predstavlja veselje i raznolikost kao temeljne ideje događanja, ali i transformaciju običnih, svakodnevnih ili tradicionalnih predmeta u spojeve bogatstva kulturne baštine i modernih trendova. Čak preko 3.000 kišobrana radi hlad nad centrom Čakovca!

Raskorak između tradicije i moderne najbolje premošćavaju istaknuti umjetnici koji će i ovaj put zabaviti mještane Čakovca i njihove goste. Osim Perivoja Zrinskih i Pozornice Tomislav na kojima će se održati većina koncerata, cijeli grad Čakovec će biti jedna velika pozornica.

Vrhunac duhovne komponente festivala manifestirat će se u obliku svečane centralne mise u franjevačkoj crkvi svetog Nikole Biskupa, koja se izvodi na čak tri jezika: hrvatskome, slovenskome i mađarskome, poznata i po porcijunkulskom oprostu, kojim se brišu svi grijesi. Naime i to je pokazatelj nastavka tradicijskog vjerskog proštenja koje se godinama razvijalo privlačeći vjernike i trgovce iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije.

Jedna od prepoznatljivih karakteristika Porcijunkulova su i ulični svirači, čija energija i prpošnost će izazvati smiješak na svačijem licu! Osim brojnih glazbenih događanja, nude se i drugi kulturni sadržaji, a organizatori nisu zaboravili ni na mališane, za koje će se organizirati brojne igraonice, radionice i još mnogo, mnogo toga. Važni dio predstavljanja i očuvanja kulturne baštine nastupi su brojnih kulturno-umjetničkih društava, koja su vitalni instrument čuvanja međimurske popevke kao stavke s UNESCO-ove Reprezentativne liste nematerijalne kulturne baštine čovječanstva te brojni prikazi starih zanata i djelatnosti koje su nekad bile dijelom ljudske svakodnevice.

Uživajte u prezentacijama tih starih zanata, odličnoj atmosferi i nadasve bogatom programu.

Dobrodošli i uz popuste na putovanja
Svim putnicima posjetiteljima „Porcijunkulovo 2021.“ odobrava se popust u visini od 40% od redovne prijevozne cijene u 1. i 2. razredu svih vrsta redovnih vlakova. Popust se može koristiti od 30. srpnja 2021. do 2. kolovoza 2021. isključivo za kupnju povratnih prijevoznih karata iz svih kolodvora na prugama HŽ-a do kolodvora Čakovec i natrag. Putnici će svoje
karte moći ovjeriti u Turističkom uredu Turističke zajednice grada Čakovca, Kralja Tomislava 1, Čakovec, svakim danom od 30. 7 do 2. 8 od 8.00 do 22.00 sata. Popustom se u navedene dane mogu koristiti i za dvosmjerna putovanja s područja svih kolodvora Slovenskih željeznica do kolodvora Čakovec i natrag. Popust se ne može primijeniti na udaljenostima kraćim od 25 kilometara.

Pridružite se rijeci pozitivom obogaćenih ljudi te nebrojenim sadržajima uz blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkule – i ne propustite brojne aktivnosti i događanja koji u Čakovcu čekaju samo na vas te provedite nezaboravni tjedan hrvatskog sjevera u srcu ljeta!