Porcijunkulovo 2021 – spoj tradicije, vjerskog života i odlične zabave očekuje nas i ove godine

Najveća turistička manifestacija u Međimurju – Porcijunkulovo, za nešto više od tjedan dana ponovo će razigrati središte grada Čakovca. Iako se zbog epidemiološke situacije prošlogodišnje Porcijunkulovo nije održalo, ovogodišnje stanje je optimistično, a organizatori su osmislili bogat program koji će od 30.7. do 02.08. na glavne čakovečke ulice i trgove privući mnoštvo posjetitelja. Program su u srijedu u gradskoj vijećnici javnosti predstavili gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, pomoćnik direktora Turističke zajednice Grada Čakovca Marijo Krčmar i gvardijan čakovečkog samostana Josip Župan. Govoreći o samoj organizaciji manifestacije, Ljerka Cividini je naglasila kako će ovogodišnji troškovi biti upola manji od prijašnjih godina, no zabave, raznovrsnosti i kvalitetnog programa, neće nedostajati. „ Svi programi biti će organizirani uz poštivanje epidemioloških mjera, no one će se finalizirati prije samog početka manifestacije. Pratimo situaciju iz dana u dan jer se i mjere Nacionalnog stožera mijenjaju iz tjedna u tjedan i nadamo se da ćemo sve uspjeti održati kako smo i planirali. Naravno, prije svega, pozivamo i građane na odgovorno ponašanje.“, zaključila je gradonačelnica Cividini. Organizatori su također podsjetili da su prema trenutnim važećim mjerama Stožera svi posjetitelji manifestacije obavezni nositi maske.

A ono što nas sve očekuje od idućeg petka pa do ponedjeljka, na tragu je već uhodanog koncepta programa, no začinjeno s nekim novitetima. Tristotinjak izlagača tradicijskih proizvoda, od rukotvorina do slanih i slatkih delicija, smjestit će se ispod već prepoznatljivog znaka Porcijunkulovog, šarenih „mamreli“ u Ulici kralja Tomislava. Perivoj Zrinski mjesto je koje će ugostiti međimurske vinare u vinskom „Vino – gradu“, dječje radionice i predstave za djecu, prezentacije starih običaja te široj publici najzanimljivije, veliku pozornicu na kojoj će se svake večeri predstaviti jedno poznato ime domaće glazbe. Bit će to redom Željko Bebek, Opća opasnost, Klapa Iskon i Nina Badrić. U centru grada nizat će se nastupi lokalnih izvođača, KUD-ova, na igralištu Macanovog doma organizirat će se sportski susreti, a u atriju Starog grada održati dječji glazbeni festival Mali MEF. Novost je Art street, odnosno kutak za umjetnike u Ulici Matice hrvatske gdje će se održati likovni, plesni i kazališni programi. Pozornica u Ulici Kralja Tomislava svake će večeri također pružiti nastupe renomiranih glazbenika.

„Ni ove godine neće izostati humanitarna nota same manifestacije, pa će se tako na Franjevačkom trgu održati program „Slatki zalogaji dobrote“, odnosno prodaja međimurske pogače u humanitarne svrhe za Centar za odgoj i obrazovanje.“, najavio je te pozvao građane na sudjelovanje, Marijo Krčmar. Gvardijan Župan govorio je o vjerskom dijelu programa, odnosno blagdanu Gospe od anđela, uz koji se manifestacija Porcijunkulovo i veže. Uz tradicionalnu svečanu procesiju na sam blagdan Gospe od anđela, u ponedjeljak 2. kolovoza te središnje hodočasničko euharistijsko slavlje koje će predvoditi varaždinski biskup mons. Bože Radoš, tu su i svakodnevne svete mise, ispovijedi i Marijansko bdijenje.

Uz sve nabrojeno, tu su i svakodnevna događanja poput Festivala medvjedića u organizaciji MURID-a, edukativne radionice starih zanata, prezentacija streličarstva, a važno je i napomenuti da se svim onim posjetiteljima koji će u Čakovec doputovati vlakom, u dane manifestacije odobrava popust na redovne cijene karata.