VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC, 26. i 27. kolovoz 2021.

PROGRAM:

  • Četvrtak 26.8.2021.  u 20 sati / Dvorana Centra za kulturu Čakovec

KVARTET SAKSOFONA ENDeM
Marko Gerbus, sopran saksofon

Deni Pjanić, alt saksofon
Nereo Arbula, tenor saksofon
Erna Čizmić Rebić, bariton saksofon

TRIO KRPAN
Anđelko Krpan, violina

Martin Krpan, violina
Ivan Krpan, klavir

Ulaznica: 30,00 kuna

  • Petak 27.8.2021. u 20 sati / Dvorana Centra za kulturu Čakovec

JURICA JURASIĆ KAPUN, bariton

VIKTOR ČIŽIĆ, klavir

DUO EOLIAN
Lucija Stilinović, flauta

Veronika Ćiković, harfa

Ulaznica: 30,00 kuna

ENDeM kvartet čine Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pjanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon), i Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), diplomanti Umjetničke akademije u Splitu u klasi prof. Gordana Tudora. Kvartet je osnovan 2015. godine kao Kvartet saksofona Umjetničke akademije u Splitu, a u ovom sastavu djeluju od 2017. Godine 2018.  mijenjaju ime u ENDeM kvartet.


ENDeM kvartet

Prvi nastup kvartet je zabilježio u Splitu u srpnju 2015. godine u sklopu ciklusa Čari klasiče glazbe u Podrumima. Od tada su ostvarili brojne nastupe i sudjelovali na raznim manifestacijama od čega se posebno ističu Svjetski kongres saksofonista i Izlog suvremenog zvuka u Zagrebu te Dani nove glazbe i Ciklus mladih glazbenika mo. Vinko Lesić u Splitu. Dobitnici su prve nagrade na međunarodnom natjecanju Davorin Jenko u Beogradu 2016. godine, prve nagrade i titule laureata na istom natjecanju 2018. godine, te prve nagrade na regionalnom i druge nagrade na državnom natjecanju komornih sastava 2017. godine. Na hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo održanom u Zagrebu 2019. godine osvojili su treću nagradu.

Kvartet je surađivao s priznatim glazbenicima kao što su Dubravko Detoni, Dragan Sremec, Tomislav Žužak, Valter Lovričević, Papandopulo kvartet i drugi. Repertoar kvarteta obuhvaća djela iz svih stilskih razdoblja – od baroka do suvremene glazbe, s posebnim naglaskom na djela hrvatskih skladatelja.

TRIO KRPAN 

Martin Krpan

Martin Krpan rođen je u Zagrebu 1995. godine. Diplomirao je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Leonida Sorokowa 2018. godine, a od 2016. godine studira i u Leipzigu na Hochschule fürMusik und Theater Felix Mendelssohn Bartholdy u razredu prof. Ericha Höbartha. Tijekom školovanja osvojio je niz nagrada na regionalnim i državnim violinističkim natjecanjima učenika i studenata glazbe, na hrvatskom natjecanju komornih sastava, te na međunarodnim violinističkim natjecanjima Etide i skale u Zagrebu, Lions Grand Prix u Rijeci, Alpe Adria u Goriziji (Italija), te Rudolf Matz u Dubrovniku. Godine 2015. osvojio je 3. nagradu na hrvatskom državnom natjecanju Papandopulo u kategoriji komornih sastava, te mu je za to postignuće dodijeljena i Dekanova nagrada. Godinu dana kasnije na istom je natjecanju osvojio 2. nagradu u kategoriji violine. Solistički je nastupio sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radio televizije, Zagrebačkim solistima i gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži. Godine 2016. bio je koncertni majstor međunarodnog orkestra Euphony. Pohađao je tečajeve violine u Grožnjanu (A. Krpan i S. Milenković), u Opatiji (M. Sorokowa, L. Sorokow), na Strings International Music Festival u Bryn Mawru (Philadelphia, SAD), na Međunarodnoj ljetnoj akademiji u Semmeringu, Austrija (Dora Schwarzberg, Anna Dzialak Savitska), te tečaj komorne glazbe u Weikersheimu (Belcea kvartet). U sezoni 2016.-17. je kao koncertni majstor Orkestra leipziške akademije izveo Mozartovu operu Don Giovanni, a u sezoni 2017.-18. je kao koncertni majstor istog orkestra nastupio u leipziškom Gewandhausu izvodeći djela Blachera, Reineckea i Čajkovskog. Od siječnja 2018. godine je prvi violinist Zagrebačkog kvarteta. S kvartetom je u svibnju 2018. snimio nosač zvuka sa skladbama hrvatskih skladatelja, a u listopadu 2018. objavljen je nosač zvuka na kojem je s violinistom Anđelkom Krpanom snimio šest dua za dvije violine hrvatskih skladatelja za diskografsku kuću Croatia Records. Dobitnik je nagrade Stjepan Šulek za najbolju izvedbu skladbe za violinu u 2018. godini.

Anđelko Krpan

Anđelko Krpan (Zagreb, 1967.) diplomirao je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu Kristijana Petrovića 1989., te magistrirao na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Beču u razredu Dore Schwarzberg 1995. godine. Bio je član Bečke komorne filharmonije (1993.-97.),  član Zagrebačkih solista (1993.-97.), koncertni majstor Zagrebačkih solista (1997.-2002.), koncertni majstor Orkestra HNK iz Zagreba (2002.-2006.), a od 1995. do danas predaje violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Dobitnik je reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, nagrade Milka Trnina, Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i nagrade Lisinski Hrvatskog društva skladatelja. Jedan je od utemeljitelja i prvi violinist Gudačkoga kvarteta Sebastian. Redovito svira i snima solistički i u različitim komornim sastavima. Do sada je snimio 15 CD-a za izdavačku kuću Croatia Records. CD Hrvatske sonate, koji je snimio u suradnji s pijanisticom Nadom Majnarić, osvojio je diskografsku nagradu Porin. Povodom 30 godina rada Gudačkog kvarteta Sebastian, izdavačka kuća Leykam International je 2020. objavila monografiju Gudački kvartet Sebastian – Naših 30 godina autorice Gordane Krpan, a njemačka izdavačka kuća cpo CD Kvarteta Sebastian sa skladbama B. Kunca, F. Lhotke i J. Štolcera Slavenskog.

Ivan Krpan

Ivan Krpan rođen je u Zagrebu 1997. godine. Diplomirao je klavir na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u razredu prof. Rubena Dalibaltayana 2019. godine. Osnovnu i srednju glazbenu školu Blagoja Berse u Zagrebu završio je u razredu prof. Renate Strojin Richter. Osvajao je prve nagrade na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima.

Godine  2014. osvojio je prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju EPTA Belgija u Bruxellesu, prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju Mladi virtuozi u Zagrebu, drugu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju podunavskih zemalja u Ulmu (Njemačka), te prvu nagradu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Enschedeu (Nizozemska). Godine  2015. osvojio je četvrtu nagradu na međunarodnom Mozartovom natjecanju u Zhuhaiju (Kina). U 2016. godini dobitnik je prve nagrade na međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste u Ettlingenu (Njemačka), te treće nagrade na međunarodnom natjecanju Frederic Chopin u Moskvi. Bio je polaznik majstorskih tečajeva profesora Dalibora Cikojevića, Siavusha Gadjieva, Đorđa Stanettija, Kemala Gekića, Pavela Gililova i Klausa Kaufmanna. Dobitnik je Dekanove nagrade za 2014. godinu te Nagrade Ivo Vuljević za najboljeg mladog glazbenika u 2015. godini. Rektor Sveučilišta u Zagrebu dodijelio mu je posebno priznanje za međunarodne uspjehe u 2016. godini. Zagrebačka filharmonija dodijelila mu je nagradu Mladi glazbenik godine za 2016. godinu.

Najveći uspjeh ostvario je 2017. osvojivši prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni u Bolzanu – jednom od najuglednijih pijanističkih natjecanja na svijetu. U finalu je nastupio kao solist uz Haydn orkestar i dirigenta Arva Volmera, te izvedbom 5. koncerta za klavir i orkestar Ludwiga van Beethovena osvojio naklonost stručnog ocjenjivačkog suda i publike. Koncert je izravno prenosila talijanska TV kuća RAI. Po povratku u Zagreb održao je recital 18. rujna u dvorani Blagoja Berse koji je izravno prenosila Hrvatska televizija. Dobitnik je državne nagrade Vladimir Nazor te Rektorove nagrade za uspjehe u 2017. godini. Pobjeda u Bolzanu donijela mu je niz angažmana, među inim gostovanja u Italiji, Njemačkoj, Japanu i Južnoj Koreji. Nastupio je u nekim od najpoznatijih svjetskih glazbenih središta kao što su Leipzig, Műnchen, Weimar, London i St. Peterburg. U Berlinu je snimio svoju prvu studijsku snimku za tvrtku Idagio, koja je dostupna na internetskom portalu www.idagio.com.

Jurica Jurasić Kapun

Jurica Jurasić Kapun rođen je 30. lipnja 1994. godine u Čakovcu, gdje je i započeo svoje glazbeno obrazovanje. Nastavio ga je u Varaždinu. 2013. upisao je pripremni studij pjevanja na Universität für Musik und darstellende Kunst Graz, u klasi prof. Ulfa Bästleina. 2014. godine prekinuo je studij u Grazu i upisao glazbenu pedagogiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a uz to studij germanistike. 2016. upisao je i studij pjevanja u klasi profesorice Vlatke Oršanić, također na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

Godine 2018. debitirao je s ulogom Guglielma u studentskoj produkciji Mozartove opere Così fan tutte na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a iste godine nastupio je i kao solist u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na tradicionalnom koncertu Muzičke akademije u sklopu ciklusa „Lisinski subotom“ pjevajući ulomke iz Gershwinove opere Porgy and Bess uz pratnju Simfonijskog orkestra i Zbora Muzičke akademije pod ravnanjem maestra Franza Antona Kragera. Iste godine je nastupio kao gost Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda. Na festivalu Orlando Furioso u Dubrovniku nastupio je uz Dubrovački simfonijski orkestar kao solist i kao član Ansambla Antiphonus.

Kao solist sudjelovao je 2019. godine u scenskoj produkciji zagrebačke Muzičke akademije – Des Knaben Wunderhorn (uprizoreni ciklus pjesama G. Mahlera). Iste godine ostvaruje i dva uspjeha na pjevačkim natjecanjima – prvo mjesto na državnom natjecanju iz pjevanja u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga te drugo mjesto na 23. međunarodnom pjevačkom natjecanju Mikuláš Schneider-Trnavský u Slovačkoj.

U 2020. godini je uz Zagrebačku filharmoniju izveo ciklus Lieder Eines Fahrenden Gesellen G. Mahlera u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog te je nastupio u ulozi Pandolfea (oca) u Massenetovoj operi Cendrillon (Pepeljuga) izvedenoj na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U tekućoj sezoni debitirao je kao solist s ulogom Dancaïrea iz opere Carmen G. Bizeta u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a u sklopu festivala Christophorium je uz sopranisticu Anabelu Barić i uz pijanističku pratnju Danijela Detonija izvodio pjesme iz Talijanske pjesmarice Huga Wolfa, također se iskazao kao solist u Fauréovom Requiemu uz Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Roberta Homena te ostvario uspješan nastup u suradnji s pijanistom Viktorom Čižićem na 54. tribini „Darko Lukić“ i uspješno predstavio isti program u Zaprešiću i rodnom Čakovcu pod naslovom Lirski Intermezzo.

Tijekom svog glazbenog obrazovanja sudjelovao je na raznim majstorskim radionicama. Od 2010. do 2015. bio je redoviti polaznik Ljetne škole za baroknu glazbu i ples „Aestas Musica“ u Varaždinu, 2013. kao aktivan sudionik prisustvuje na majstorskoj radionici za solo pjesmu Liedkunst im Schloss vor Husum pod vodstvom Ulfa Bästleina i Charlesa Spencera, a 2019. sudjelovao je na majstorskim radionicama Krešimira Stražanca u Dubrovniku i Mariusa Vlada u Cluj-Napoci (Rumunjska)

Viktor Čižić

Viktor Čižić (Zagreb, 1996.) apsolvent je klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi doc. art. Filipa Faka. Aktivno djeluje na svim frontama glazbene umjetnosti – od solističkih i komornih izvedbi, do skladanja i improviziranja. Njegov solistički rad obilježavaju nastupi sa Zagrebačkom filharmonijom, Tamburaškim orkestrom HRT-a, Zagrebačkim solistima i OMG orkestrom, a solistički su mu recitali uvijek prošarani novom glazbom, vlastitim improvizacijama, te skladbama domaćih autora – kojima zapravo i sam pripada: pijanist Vladimir Babin prošle je godine praizveo njegovu skladbu Zagrebačka rapsodija za klavir solo. S velikim afinitetom za područje komorne, a i suvremene glazbe, ostvaruje nastupe na Muzičkom biennalu Zagreb, Glazbenoj tribini i Danima Milka Kelemena te u amsterdamskom Concertgebouwu i Muziekgebouwu. Osim s ansamblima za suvremenu glazbu (Cantus ansambl, ASMANGU, Score Collective i kvartet Turangalila – čiji je voditelj), surađuje i sa skladateljima te kolegama instrumentalistima – snimajući u više navrata za Hrvatski radio, nastupivši tri puta u ovoj sezoni Tribine Darko Lukić kao umjetnički suradnik te sudjelujući na brojnim koncertnim gostovanjima, festivalima i drugim glazbenim događanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Surađivao je s gotovo svim orkestrima u Zagrebu, uključujući i jazz orkestre i ansamble, a radio je i na opernim i kazališnim produkcijama, kao i u organizaciji koncerata i festivala. Uz XV. gimnaziju, 2014. godine završio je GŠ Vatroslava Lisinskog u klasi Branke Fačini Vrhovski, upisavši zatim Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi red. prof. art. Dalibora Cikojevića. Trenutno je apsolvent u klasi doc. art. Filipa Faka, a prethodnu je godinu proveo na studentskoj razmjeni na Konzervatoriju u Amsterdamu u klasi Franka van de Laara, studirajući paralelno suvremenu glazbu kod Ralpha van Raata. Dobitnik je Diplome Darko Lukić za 2020. i Nagrade Rotary kluba za 2019. godinu.

Lucija Stilinović

Lucija Stilinović (Zagreb,1995.) uz završenu Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi Renate Penezić, diplomirala je na Manhattan School of Music (New York, SAD) u klasi Roberta Langevina, solo flautista Njujorške filharmonije. U akademskoj godini 2016./17. bila je studentica Kraljevskog konzervatorija u Antwerpenu (Belgija) u klasi Alda Baertena gdje je završila dodiplomski studij i stekla bakalaureat. Tijekom studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu bila je na razmjeni studenata Erasmus na HKU Konzervatoriju u Utrechtu (Nizozemska) u klasi Alda Baertena i Wilberta Hazelzeta (traverso flauta). U dva je navrata (2014. i 2017.) bila stipendistica International Music of Academy in the Principality of Liechenstein gdje je pohađala razne seminare i usavršavanja kod Philippe Bernolda.

U jesen 2020. Lucija započinje jednogodišnje usavršavanje na Music and Arts University of the city of Vienna u klasi Karl-Heinz Schütza, solo flautista Bečke opere i filharmonije.

Pobjednica je 9. Hrvatskog natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo (2021.), kao i, 17. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić (2020.) i dobitnica druge nagrade na natjecanju Serge & Olga Koussevitsky Young Artists Awards 2019 u New Yorku. Također, nastupila je kao solistica uz Zagrebačku filharmoniju (2018.) i dobitnica je prve apsolutne nagrade na British Flute Society natjecanju u Londonu (2016.), prve nagrade na međunarodnom natjecanju Woodwind and brass u Varaždinu (2015.), itd. Kao solistica više je puta nastupala uz Varaždinski komorni orkestar, između ostalog i na Varaždinskim baroknim večerima (2011.).

Održala je nekoliko koncerata u Hrvatskoj i  inozemstvu – recital u sklopu Festivala sv.Marka u Zagrebu, Svibanjskih glazbenih večeri u Šibeniku (duo Eolian; Veronika Ćiković-harfa), recital u sklopu Samoborske glazbene jeseni i Ferdo Livadić natjecanja (2020.), recital u sklopu Croatia Flute Academy (2020.), recital u Scandinavia House u New Yorku (2019.), koncert s ansamblom Melisse na Utrecht Early Music Festival u Nizozemskoj (2016.), koncert na St. John Smith Square tijekom London Flute Festivala (2016.) te je kao predstavnica Hrvatske glazbene mladeži pohadala radionicu New Ways in Classical Music u Strasbourgu (2018.). Važno je spomenuti i da je Lucija položila audiciju 2018. godine za Mediteranski orkestar mladih pod umjetničkim vodstvom Kazushija Ona te bila na turneji po Francuskoj (Festival International d’Art Lyrique d’Aix-en-Provence).

Veronika Ćiković

Veronika Ćiković (Rijeka 1997.), istovremeno s učenjem harfe kod majke harfistice, 2004. godine upisuje Glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova. Godine 2015. upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi profesorice Diane Grubišić Ćiković, gdje je 2020. diplomirala s odličnim uspjehom. Godine 2021. nastavlja školovanje na  Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje upisuje specijalistički studij harfe  u klasi profesorice Mirjam Lučev Debanić. Nastupa solistički te u raznim komornim sastavima (harfistički duo i trio, duo flauta-harfa) te je članica hrvatskog orkestra harfi ”1000 žica”. Kao solistica nastupila je uz Zagrebačku filharmoniju, Riječki komorni orkestar  i Gudački komorni orkestar Muzičke akademije. Za izvedbu Debussyjevih Danse sacrée et danse profane, uz pratnju Zagrebačke filharmonije, 2020. nagrađena je Dekanovom nagradom. Kao solistica, dobitnica je prvih nagrada na državnim natjecanjima HDGPP-a , prve nagrade na natjecanju Concorso Internazionale Giovani Musicisti Premio “Antonio Salieri”, zlatnih plaketa na Međunarodnim natjecanjima Društva harfista Slovenije te prvih nagrada na državnim (HDGPP) i međunarodnim natjecanjima (Concorso Internazionale Giovani Musicisti Premio “Antonio Salieri”, Bistrički Zvukolik, Concurso Ibérico) komorne glazbe  u harfističkom duu s kolegom Brinom Bernatovićem. Pohađala je majstorske tečajeve uglednih harfista kao što su Patrizia Tassini, Irina Zingg i Chantal Mathieu, a 2016. pohađala je i ljetnu akademiju Harp Masters Academy u Švicarskoj. Već od početka studija stječe profesionalna orkestralna iskustva u orkestrima kao što su Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, HNK Zagreb, HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci i Cantus Ansambl.

Godine 2018. položila je audiciju te nastupala kao članica  Mediteranskog orkestra mladih -l’Orchestre des Jeunes de la Méditerranée.

7. FESTIVAL KOMORNE GLAZBE

CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC, 26. i 27. kolovoz 2021.

PROGRAM:

  • Četvrtak 26.8.2021.  u 20 sati / Dvorana Centra za kulturu Čakovec

KVARTET SAKSOFONA ENDeM
Marko Gerbus, sopran saksofon

Deni Pjanić, alt saksofon
Nereo Arbula, tenor saksofon
Erna Čizmić Rebić, bariton saksofon

TRIO KRPAN
Anđelko Krpan, violina

Martin Krpan, violina
Ivan Krpan, klavir

Ulaznica: 30,00 kuna

  • Petak 27.8.2021. u 20 sati / Dvorana Centra za kulturu Čakovec

JURICA JURASIĆ KAPUN, bariton

VIKTOR ČIŽIĆ, klavir

DUO EOLIAN
Lucija Stilinović, flauta

Veronika Ćiković, harfa

Ulaznica: 30,00 kuna

ENDeM kvartet čine Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pjanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon), i Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), diplomanti Umjetničke akademije u Splitu u klasi prof. Gordana Tudora. Kvartet je osnovan 2015. godine kao Kvartet saksofona Umjetničke akademije u Splitu, a u ovom sastavu djeluju od 2017. Godine 2018.  mijenjaju ime u ENDeM kvartet.


ENDeM kvartet

Prvi nastup kvartet je zabilježio u Splitu u srpnju 2015. godine u sklopu ciklusa Čari klasiče glazbe u Podrumima. Od tada su ostvarili brojne nastupe i sudjelovali na raznim manifestacijama od čega se posebno ističu Svjetski kongres saksofonista i Izlog suvremenog zvuka u Zagrebu te Dani nove glazbe i Ciklus mladih glazbenika mo. Vinko Lesić u Splitu. Dobitnici su prve nagrade na međunarodnom natjecanju Davorin Jenko u Beogradu 2016. godine, prve nagrade i titule laureata na istom natjecanju 2018. godine, te prve nagrade na regionalnom i druge nagrade na državnom natjecanju komornih sastava 2017. godine. Na hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo održanom u Zagrebu 2019. godine osvojili su treću nagradu.

Kvartet je surađivao s priznatim glazbenicima kao što su Dubravko Detoni, Dragan Sremec, Tomislav Žužak, Valter Lovričević, Papandopulo kvartet i drugi. Repertoar kvarteta obuhvaća djela iz svih stilskih razdoblja – od baroka do suvremene glazbe, s posebnim naglaskom na djela hrvatskih skladatelja.

TRIO KRPAN 

Martin Krpan

Martin Krpan rođen je u Zagrebu 1995. godine. Diplomirao je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Leonida Sorokowa 2018. godine, a od 2016. godine studira i u Leipzigu na Hochschule fürMusik und Theater Felix Mendelssohn Bartholdy u razredu prof. Ericha Höbartha. Tijekom školovanja osvojio je niz nagrada na regionalnim i državnim violinističkim natjecanjima učenika i studenata glazbe, na hrvatskom natjecanju komornih sastava, te na međunarodnim violinističkim natjecanjima Etide i skale u Zagrebu, Lions Grand Prix u Rijeci, Alpe Adria u Goriziji (Italija), te Rudolf Matz u Dubrovniku. Godine 2015. osvojio je 3. nagradu na hrvatskom državnom natjecanju Papandopulo u kategoriji komornih sastava, te mu je za to postignuće dodijeljena i Dekanova nagrada. Godinu dana kasnije na istom je natjecanju osvojio 2. nagradu u kategoriji violine. Solistički je nastupio sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radio televizije, Zagrebačkim solistima i gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži. Godine 2016. bio je koncertni majstor međunarodnog orkestra Euphony. Pohađao je tečajeve violine u Grožnjanu (A. Krpan i S. Milenković), u Opatiji (M. Sorokowa, L. Sorokow), na Strings International Music Festival u Bryn Mawru (Philadelphia, SAD), na Međunarodnoj ljetnoj akademiji u Semmeringu, Austrija (Dora Schwarzberg, Anna Dzialak Savitska), te tečaj komorne glazbe u Weikersheimu (Belcea kvartet). U sezoni 2016.-17. je kao koncertni majstor Orkestra leipziške akademije izveo Mozartovu operu Don Giovanni, a u sezoni 2017.-18. je kao koncertni majstor istog orkestra nastupio u leipziškom Gewandhausu izvodeći djela Blachera, Reineckea i Čajkovskog. Od siječnja 2018. godine je prvi violinist Zagrebačkog kvarteta. S kvartetom je u svibnju 2018. snimio nosač zvuka sa skladbama hrvatskih skladatelja, a u listopadu 2018. objavljen je nosač zvuka na kojem je s violinistom Anđelkom Krpanom snimio šest dua za dvije violine hrvatskih skladatelja za diskografsku kuću Croatia Records. Dobitnik je nagrade Stjepan Šulek za najbolju izvedbu skladbe za violinu u 2018. godini.

Anđelko Krpan

Anđelko Krpan (Zagreb, 1967.) diplomirao je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu Kristijana Petrovića 1989., te magistrirao na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Beču u razredu Dore Schwarzberg 1995. godine. Bio je član Bečke komorne filharmonije (1993.-97.),  član Zagrebačkih solista (1993.-97.), koncertni majstor Zagrebačkih solista (1997.-2002.), koncertni majstor Orkestra HNK iz Zagreba (2002.-2006.), a od 1995. do danas predaje violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Dobitnik je reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, nagrade Milka Trnina, Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i nagrade Lisinski Hrvatskog društva skladatelja. Jedan je od utemeljitelja i prvi violinist Gudačkoga kvarteta Sebastian. Redovito svira i snima solistički i u različitim komornim sastavima. Do sada je snimio 15 CD-a za izdavačku kuću Croatia Records. CD Hrvatske sonate, koji je snimio u suradnji s pijanisticom Nadom Majnarić, osvojio je diskografsku nagradu Porin. Povodom 30 godina rada Gudačkog kvarteta Sebastian, izdavačka kuća Leykam International je 2020. objavila monografiju Gudački kvartet Sebastian – Naših 30 godina autorice Gordane Krpan, a njemačka izdavačka kuća cpo CD Kvarteta Sebastian sa skladbama B. Kunca, F. Lhotke i J. Štolcera Slavenskog.

Ivan Krpan

Ivan Krpan rođen je u Zagrebu 1997. godine. Diplomirao je klavir na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u razredu prof. Rubena Dalibaltayana 2019. godine. Osnovnu i srednju glazbenu školu Blagoja Berse u Zagrebu završio je u razredu prof. Renate Strojin Richter. Osvajao je prve nagrade na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima.

Godine  2014. osvojio je prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju EPTA Belgija u Bruxellesu, prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju Mladi virtuozi u Zagrebu, drugu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju podunavskih zemalja u Ulmu (Njemačka), te prvu nagradu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Enschedeu (Nizozemska). Godine  2015. osvojio je četvrtu nagradu na međunarodnom Mozartovom natjecanju u Zhuhaiju (Kina). U 2016. godini dobitnik je prve nagrade na međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste u Ettlingenu (Njemačka), te treće nagrade na međunarodnom natjecanju Frederic Chopin u Moskvi. Bio je polaznik majstorskih tečajeva profesora Dalibora Cikojevića, Siavusha Gadjieva, Đorđa Stanettija, Kemala Gekića, Pavela Gililova i Klausa Kaufmanna. Dobitnik je Dekanove nagrade za 2014. godinu te Nagrade Ivo Vuljević za najboljeg mladog glazbenika u 2015. godini. Rektor Sveučilišta u Zagrebu dodijelio mu je posebno priznanje za međunarodne uspjehe u 2016. godini. Zagrebačka filharmonija dodijelila mu je nagradu Mladi glazbenik godine za 2016. godinu.

Najveći uspjeh ostvario je 2017. osvojivši prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni u Bolzanu – jednom od najuglednijih pijanističkih natjecanja na svijetu. U finalu je nastupio kao solist uz Haydn orkestar i dirigenta Arva Volmera, te izvedbom 5. koncerta za klavir i orkestar Ludwiga van Beethovena osvojio naklonost stručnog ocjenjivačkog suda i publike. Koncert je izravno prenosila talijanska TV kuća RAI. Po povratku u Zagreb održao je recital 18. rujna u dvorani Blagoja Berse koji je izravno prenosila Hrvatska televizija. Dobitnik je državne nagrade Vladimir Nazor te Rektorove nagrade za uspjehe u 2017. godini. Pobjeda u Bolzanu donijela mu je niz angažmana, među inim gostovanja u Italiji, Njemačkoj, Japanu i Južnoj Koreji. Nastupio je u nekim od najpoznatijih svjetskih glazbenih središta kao što su Leipzig, Műnchen, Weimar, London i St. Peterburg. U Berlinu je snimio svoju prvu studijsku snimku za tvrtku Idagio, koja je dostupna na internetskom portalu www.idagio.com.

Jurica Jurasić Kapun

Jurica Jurasić Kapun rođen je 30. lipnja 1994. godine u Čakovcu, gdje je i započeo svoje glazbeno obrazovanje. Nastavio ga je u Varaždinu. 2013. upisao je pripremni studij pjevanja na Universität für Musik und darstellende Kunst Graz, u klasi prof. Ulfa Bästleina. 2014. godine prekinuo je studij u Grazu i upisao glazbenu pedagogiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a uz to studij germanistike. 2016. upisao je i studij pjevanja u klasi profesorice Vlatke Oršanić, također na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

Godine 2018. debitirao je s ulogom Guglielma u studentskoj produkciji Mozartove opere Così fan tutte na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a iste godine nastupio je i kao solist u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na tradicionalnom koncertu Muzičke akademije u sklopu ciklusa „Lisinski subotom“ pjevajući ulomke iz Gershwinove opere Porgy and Bess uz pratnju Simfonijskog orkestra i Zbora Muzičke akademije pod ravnanjem maestra Franza Antona Kragera. Iste godine je nastupio kao gost Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda. Na festivalu Orlando Furioso u Dubrovniku nastupio je uz Dubrovački simfonijski orkestar kao solist i kao član Ansambla Antiphonus.

Kao solist sudjelovao je 2019. godine u scenskoj produkciji zagrebačke Muzičke akademije – Des Knaben Wunderhorn (uprizoreni ciklus pjesama G. Mahlera). Iste godine ostvaruje i dva uspjeha na pjevačkim natjecanjima – prvo mjesto na državnom natjecanju iz pjevanja u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga te drugo mjesto na 23. međunarodnom pjevačkom natjecanju Mikuláš Schneider-Trnavský u Slovačkoj.

U 2020. godini je uz Zagrebačku filharmoniju izveo ciklus Lieder Eines Fahrenden Gesellen G. Mahlera u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog te je nastupio u ulozi Pandolfea (oca) u Massenetovoj operi Cendrillon (Pepeljuga) izvedenoj na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U tekućoj sezoni debitirao je kao solist s ulogom Dancaïrea iz opere Carmen G. Bizeta u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a u sklopu festivala Christophorium je uz sopranisticu Anabelu Barić i uz pijanističku pratnju Danijela Detonija izvodio pjesme iz Talijanske pjesmarice Huga Wolfa, također se iskazao kao solist u Fauréovom Requiemu uz Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Roberta Homena te ostvario uspješan nastup u suradnji s pijanistom Viktorom Čižićem na 54. tribini „Darko Lukić“ i uspješno predstavio isti program u Zaprešiću i rodnom Čakovcu pod naslovom Lirski Intermezzo.

Tijekom svog glazbenog obrazovanja sudjelovao je na raznim majstorskim radionicama. Od 2010. do 2015. bio je redoviti polaznik Ljetne škole za baroknu glazbu i ples „Aestas Musica“ u Varaždinu, 2013. kao aktivan sudionik prisustvuje na majstorskoj radionici za solo pjesmu Liedkunst im Schloss vor Husum pod vodstvom Ulfa Bästleina i Charlesa Spencera, a 2019. sudjelovao je na majstorskim radionicama Krešimira Stražanca u Dubrovniku i Mariusa Vlada u Cluj-Napoci (Rumunjska)

Viktor Čižić

Viktor Čižić (Zagreb, 1996.) apsolvent je klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi doc. art. Filipa Faka. Aktivno djeluje na svim frontama glazbene umjetnosti – od solističkih i komornih izvedbi, do skladanja i improviziranja. Njegov solistički rad obilježavaju nastupi sa Zagrebačkom filharmonijom, Tamburaškim orkestrom HRT-a, Zagrebačkim solistima i OMG orkestrom, a solistički su mu recitali uvijek prošarani novom glazbom, vlastitim improvizacijama, te skladbama domaćih autora – kojima zapravo i sam pripada: pijanist Vladimir Babin prošle je godine praizveo njegovu skladbu Zagrebačka rapsodija za klavir solo. S velikim afinitetom za područje komorne, a i suvremene glazbe, ostvaruje nastupe na Muzičkom biennalu Zagreb, Glazbenoj tribini i Danima Milka Kelemena te u amsterdamskom Concertgebouwu i Muziekgebouwu. Osim s ansamblima za suvremenu glazbu (Cantus ansambl, ASMANGU, Score Collective i kvartet Turangalila – čiji je voditelj), surađuje i sa skladateljima te kolegama instrumentalistima – snimajući u više navrata za Hrvatski radio, nastupivši tri puta u ovoj sezoni Tribine Darko Lukić kao umjetnički suradnik te sudjelujući na brojnim koncertnim gostovanjima, festivalima i drugim glazbenim događanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Surađivao je s gotovo svim orkestrima u Zagrebu, uključujući i jazz orkestre i ansamble, a radio je i na opernim i kazališnim produkcijama, kao i u organizaciji koncerata i festivala. Uz XV. gimnaziju, 2014. godine završio je GŠ Vatroslava Lisinskog u klasi Branke Fačini Vrhovski, upisavši zatim Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi red. prof. art. Dalibora Cikojevića. Trenutno je apsolvent u klasi doc. art. Filipa Faka, a prethodnu je godinu proveo na studentskoj razmjeni na Konzervatoriju u Amsterdamu u klasi Franka van de Laara, studirajući paralelno suvremenu glazbu kod Ralpha van Raata. Dobitnik je Diplome Darko Lukić za 2020. i Nagrade Rotary kluba za 2019. godinu.

Lucija Stilinović

Lucija Stilinović (Zagreb,1995.) uz završenu Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi Renate Penezić, diplomirala je na Manhattan School of Music (New York, SAD) u klasi Roberta Langevina, solo flautista Njujorške filharmonije. U akademskoj godini 2016./17. bila je studentica Kraljevskog konzervatorija u Antwerpenu (Belgija) u klasi Alda Baertena gdje je završila dodiplomski studij i stekla bakalaureat. Tijekom studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu bila je na razmjeni studenata Erasmus na HKU Konzervatoriju u Utrechtu (Nizozemska) u klasi Alda Baertena i Wilberta Hazelzeta (traverso flauta). U dva je navrata (2014. i 2017.) bila stipendistica International Music of Academy in the Principality of Liechenstein gdje je pohađala razne seminare i usavršavanja kod Philippe Bernolda.

U jesen 2020. Lucija započinje jednogodišnje usavršavanje na Music and Arts University of the city of Vienna u klasi Karl-Heinz Schütza, solo flautista Bečke opere i filharmonije.

Pobjednica je 9. Hrvatskog natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo (2021.), kao i, 17. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić (2020.) i dobitnica druge nagrade na natjecanju Serge & Olga Koussevitsky Young Artists Awards 2019 u New Yorku. Također, nastupila je kao solistica uz Zagrebačku filharmoniju (2018.) i dobitnica je prve apsolutne nagrade na British Flute Society natjecanju u Londonu (2016.), prve nagrade na međunarodnom natjecanju Woodwind and brass u Varaždinu (2015.), itd. Kao solistica više je puta nastupala uz Varaždinski komorni orkestar, između ostalog i na Varaždinskim baroknim večerima (2011.).

Održala je nekoliko koncerata u Hrvatskoj i  inozemstvu – recital u sklopu Festivala sv.Marka u Zagrebu, Svibanjskih glazbenih večeri u Šibeniku (duo Eolian; Veronika Ćiković-harfa), recital u sklopu Samoborske glazbene jeseni i Ferdo Livadić natjecanja (2020.), recital u sklopu Croatia Flute Academy (2020.), recital u Scandinavia House u New Yorku (2019.), koncert s ansamblom Melisse na Utrecht Early Music Festival u Nizozemskoj (2016.), koncert na St. John Smith Square tijekom London Flute Festivala (2016.) te je kao predstavnica Hrvatske glazbene mladeži pohadala radionicu New Ways in Classical Music u Strasbourgu (2018.). Važno je spomenuti i da je Lucija položila audiciju 2018. godine za Mediteranski orkestar mladih pod umjetničkim vodstvom Kazushija Ona te bila na turneji po Francuskoj (Festival International d’Art Lyrique d’Aix-en-Provence).

Veronika Ćiković

Veronika Ćiković (Rijeka 1997.), istovremeno s učenjem harfe kod majke harfistice, 2004. godine upisuje Glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova. Godine 2015. upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi profesorice Diane Grubišić Ćiković, gdje je 2020. diplomirala s odličnim uspjehom. Godine 2021. nastavlja školovanje na  Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje upisuje specijalistički studij harfe  u klasi profesorice Mirjam Lučev Debanić. Nastupa solistički te u raznim komornim sastavima (harfistički duo i trio, duo flauta-harfa) te je članica hrvatskog orkestra harfi ”1000 žica”. Kao solistica nastupila je uz Zagrebačku filharmoniju, Riječki komorni orkestar  i Gudački komorni orkestar Muzičke akademije. Za izvedbu Debussyjevih Danse sacrée et danse profane, uz pratnju Zagrebačke filharmonije, 2020. nagrađena je Dekanovom nagradom. Kao solistica, dobitnica je prvih nagrada na državnim natjecanjima HDGPP-a , prve nagrade na natjecanju Concorso Internazionale Giovani Musicisti Premio “Antonio Salieri”, zlatnih plaketa na Međunarodnim natjecanjima Društva harfista Slovenije te prvih nagrada na državnim (HDGPP) i međunarodnim natjecanjima (Concorso Internazionale Giovani Musicisti Premio “Antonio Salieri”, Bistrički Zvukolik, Concurso Ibérico) komorne glazbe  u harfističkom duu s kolegom Brinom Bernatovićem. Pohađala je majstorske tečajeve uglednih harfista kao što su Patrizia Tassini, Irina Zingg i Chantal Mathieu, a 2016. pohađala je i ljetnu akademiju Harp Masters Academy u Švicarskoj. Već od početka studija stječe profesionalna orkestralna iskustva u orkestrima kao što su Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, HNK Zagreb, HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci i Cantus Ansambl.

Godine 2018. položila je audiciju te nastupala kao članica  Mediteranskog orkestra mladih -l’Orchestre des Jeunes de la Méditerranée.