FULL OF TOURISM NEWS – 31.8.2021.

HTZ objavljuje natječaj za direktore predstavništava i voditelja ispostave na 8 tržištaNa sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice članovi vijeća usvojili su Odluku o raspisivanju natječaja za izbor i imenovanje direktora predstavništava i voditelja ispostave Hrvatske turističke zajednice. Riječ je o natječaju koji se odnosi na osam tržišta, koji će biti raspisan najkasnije do 1. rujna 2021. godine, a prijave će se zaprimati u trajanju od 15 dana od dana objave natječaja. Natječaj se odnosi na predstavništva Hrvatske turističke zajednice na tržištu Beneluxa, Francuske, Italije, Južne Koreje, Njemačke, Poljske, Rusije, SAD-a te na Ispostavu HTZ-a u Münchenu.
HTZ pokrenuo kampanju za promociju cikloturizma na domaćem tržištuS ciljem promocije cikloturizma na domaćem tržištu, HTZ je pokrenuo promotivnu kampanju „Bicikliraj, istraži i uživaj!“ koja je, između ostalog, fokusirana na EuroVelo 8 rutu koja obuhvaća cijelu hrvatsku obalu. Aktivnosti u sklopu kampanje provodit će se sljedećih mjesec dana, na online i offline kanalima. K tome, HTZ je izradio i posebnu web stranicu „EuroVelo 8“ koja sadrži detaljne tehničke i turističke informacije o ruti, kartografske prikaze i GPX tragove dionica, podatke o vrsti podloga i atrakcijama koje se mogu posjetiti na dionicama, uz brojne druge informacije.
Premašen broj noćenja iz cijele 2020.Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je od početka godine do 18. kolovoza ostvareno 55,3 milijuna noćenja čime je premašen broj noćenja iz cijele 2020. godine kada je u dvanaest mjeseci ostvareno 54,4 milijuna noćenja. Od ukupnog broja noćenja u 2021., 46,6 milijuna su ostvarili strani, dok su 8,7 milijuna ostvarili domaći turisti. Od početka ove godine ujedno je ostvareno i 9 milijuna turističkih dolazaka, odnosno Hrvatsku je u ovoj godini posjetilo već 1,2 milijuna turista više nego li protekle godine.
HTZ predstavio hrvatsku ponudu poslovnog turizma na burzi u LjubljaniHTZ je predstavio hrvatsku ponudu poslovnog turizma na kongresnoj burzi Conventa, koja se prošlog tjedna uživo održavala u Ljubljani. Uz HTZ, uz Hrvatsku turističku zajednicu, među hrvatskim subjektima koji su sudjelovali na Conventi su i kongresni uredi Zagreba i Dubrovnika te osam domaćih tvrtki, odnosno Croatia Airlines, Illustris Events – Incentives – DMC, Plava Laguna d.d., Stentor, Wine & Heritage Hotel Roxanich, Kempinski Hotel Adriatic, Le Meridien Lav i INTOURS DMC. Kroz „Hosted Buyers” program na burzi je prisutno 96 internacionalnih i 14 slovenskih buyera, a na temelju iskazanog interesa i broja odrađenih sastanaka, kojih je više od 40, može se zaključiti kako je Hrvatska sve traženija destinacija u segmentu poslovnih putovanja i skupova. Kongresne burze najvažnije su mjesto susreta ponude i potražnje jer organizatori svim izlagačima osiguravaju sastanke s visoko kvalitetnim kupcima, ali i predstavnicima medija, korporacija i asocijacija. Ovogodišnja burza je 13. po redu, a dosad se profilirala kao važno mjesto za stvaranje novih kontakta i suradnji.
MINTS: Produžen rok za podnošenje zahtjeva za potporu putničkim agencijama i organizatorima putovanjaMinistarstvo turizma i sporta objavilo je drugi Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za pomoć putničkim agencijama i organizatorima putovanja, koji je otvoren do 6. rujna 2021. Predmet javnog poziva je dodjela bespovratnih novčanih sredstava Ministarstva turizma i sporta turističkim agencijama za nadoknadu dijela ili svih troškova poslovanja uključujući i trošak povrata sredstava (avansa) putnicima koji su uplatili, a nisu realizirali svoja putovanja. Pravo na potporu imaju turističke agencije čiji je pad poslovanja u 2020. godini bio najmanje 75% u odnosu na 2019.
Vodeći britanski turoperator povećava kapacitete prema Splitu i DubrovnikuKao odgovor na kontinuiran rast potražnje za Hrvatskom kao turističkom destinacijom, vodeći britanski turoperator Jet2holidays i Jet2.com povećava svoje kapacitete prema Splitu i Dubrovniku. „Split i Dubrovnik, destinacije na našoj zelenoj listi, nastavljaju privlačiti brojne ljubitelje putovanja, a mi nastojimo brzo reagirati kako bi svojim kupcima omogućili kvalitetan izbor i fleksibilnost”, poručio je Steve Heapy, izvršni direktor Jet2.com i Jet2holidays.
NP Plitvička jezera i Krka uvršteni na popis top europskih destinacija za obitelji s djecomAmerički magazin FatherMag.com objavio je ljestvicu 50 najboljih europskih destinacija za obitelji s djecom, a Hrvatska se može pohvaliti s čak dvije uvrštene destinacije: nacionalnim parkovima Plitvička jezera i NP Krka. Rangiranje destinacija napravljeno je na temelju ocjena i broja recenzija na Google tražilici pa su tako Plitvička jezera zauzela visoko 4. mjesto s prosječnom ocjenom 4.7 i 73.862 recenzija, dok je Krka zauzela odlično 22. mjesto s prosječnom ocjenom 4.6 i 41.290 recenzija. Osim toga, NP Plitvička jezera dobitnik je ovogodišnje nagrade Travellers Choice Award.
Hrvatska na listi top destinacija koje se moraju posjetiti u 2021.Specijalizirani američki portal za putovanja Traveldailynews.com objavio je listu 10 svjetskih destinacija za putovanja koja se moraju posjetiti u 2021., a među brojnim renomiranim svjetskim destinacijama i zemljama svoje mjesto je našla i Hrvatska. Hrvatska se opisuje kao destinacija koja se posebice ističe očuvanom prirodom, prekrasnim gradovima, brojnim otocima, slikovitim lukama te po više od 2500 sunčanih sati godišnje. Ističe se i da je prometno vrlo dobro povezana, a posebno su izdvojeni i pojedini lokaliteti na kojima je snimana popularna serija „Igra prijestolja“.
Rovinj među 17 najboljih malih gradova u EuropiPopularni američki turistički magazin Travel+Leisure objavio je popis 17 najboljih malih gradova u Europi, među kojima se našao i Rovinj. Članak koji potpisuje novinarka Anne Olivia Bauso ističe da šarmantne europske gradiće krase nevjerojatni krajolici, ukusna hrana i još mnogo toga. Dodaje i to da za svaki Pariz, Rim i London postoji stotinu malih europskih gradova koji osvajaju duh njihove nacije; od majušnog islandskog predgrađa okruženog nevjerojatnim krajolicima do drevnog primorskog naselja na Crnom moru, i savjetuje čitateljima da 17 mjesta u Europi dodaju na svoju listu željenih putovanja.