VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

FULL OF TOURISM NEWS – 28.9.2021.

Poruka direktora Staničića povodom Svjetskog dana turizmaPoštovani turistički djelatnici, dragi kolege, prijatelji hrvatskog turizma i ljubitelji putovanja, ovim vam putem upućujem iskrene čestitke povodom Svjetskog dana turizma koji se svake godine tradicionalno obilježava 27. rujna, a ove godine na temu „Turizam za uključiv rast“.

Otvorene online prijave za Hrvatsku turističku nagradu 2021.Hrvatska turistička zajednica otvorila je online prijave za Hrvatsku turističku nagradu 2021., odnosno, za Godišnju nagradu „Anton Štifanić“ i Nagradu za životno djelo, a prijave su otvorene i za nagradu „Čovjek – ključ uspjeha, djelatnik godine“. “Cilj nagrađivanja je isticanje važnosti pojedinaca u turizmu, odnosno, isticanje najboljih djelatnika koji su, unatoč zahtjevnim okolnostima, neizvjesnostima i izazovima uzrokovanih globalnom pandemijom, svojim radom značajno doprinijeli uspješnoj turističkoj godini kojoj danas svjedočimo“, poručio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić. Rok za podnošenje kandidatura je 1. listopada 2021., isključivo putem online prijavnica dostupnih na službenoj stranici HTZ-a.Mjesec hrvatskog turizmaListopad ove godine rezerviran je za „Mjesec hrvatskog turizma“. Riječ je o nastavku prošlogodišnjeg projekta „Tjedan odmora vrijedan“, a koji će, zbog velikog interesa turističkih subjekata i samih građana, ove godine trajati od 1. do 31. listopada. Projekt provode Ministarstvo turizma i sporta te Hrvatska turistička zajednica s ciljem produljenja turističke sezone i poticanja domaćeg turizma u razdoblju posezone. Osim hrvatskih građana ponude po povoljnijim cijenama moći će koristiti i inozemni gosti koji će tijekom listopada boraviti u hrvatskim destinacijama.

Projektu Safe stay in Croatia dodijeljena nagrada za medijsku promociju sigurnostiHrvatska udruga menadžera sigurnosti na svečanosti dodjele Hrvatske velike nagrade sigurnosti 2021. dodijelila je nagradu projektu Safe stay in Croatia u kategoriji medijske promocije sigurnosti. „Nagrada Hrvatske udruge menadžera sigurnosti u kategoriji medijske promocije sigurnosti dodatna je potvrda kvalitete projekta Safe stay in Croatia, kojim smo Hrvatsku uspješno pozicionirali kao kvalitetno pripremljenu i odgovornu turističku destinaciju”, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac prilikom preuzimanja nagrade.

Odobreno 15,55 milijuna kuna za pomoć poslovanju 307 turističkih agencijaMinistarstvo turizma i sporta (MINTS) odobrilo je ukupno 15,55 milijuna kuna bespovratnih sredstava tj. potpora male vrijednosti za 307 turističkih agencija kao pomoć u pokretanju i normalizaciji tekućeg poslovanja s obzirom na to da su agencije u pandemiji ostale gotovo bez posla. Odluku o dodjeli tih sredstava potpisala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, na temelju programa potpora male vrijednosti za pomoć pogođenim djelatnostima iz turističkog sektora uslijed aktualne pandemije i objavljena dva javna poziva tijekom ovog ljeta.

Održan 101. sastanak odbora direktora Europske putničke komisijeNa sastanku najvažnijeg i najstarijeg međunarodnog turističkog udruženja u Europi prošlog su tjedna u Dubrovniku raspravljene teme važnosti međusobne razmjene znanja i suradnje, prezentacije i analize postignutih turističkih rezultata na razini Europe u ovoj turističkoj sezoni, kao i analize provedenih marketinških aktivnosti. Video porukom okupljenima se obratila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, a na sastanku su sudjelovali i predsjednik ETC-a Luís Araújo, potpredsjednici ETC-a Kristjan Staničić i Magda Antonioli, izvršni direktor ETC-a Eduardo Santander te predstavnici nacionalnih turističkih organizacija zemalja kao što su Njemačka, Italija, Španjolska i druge.

Dodijeljene nagrade u sklopu projekta Dobri restoraniU sklopu 10. izdanja najpoznatijeg hrvatskog gastronomskog izbora Dobri restorani dodijeljene su nagrade za najbolje restorane. Izbor je održan u organizaciji Jutarnjeg lista i časopisa Dobra hrana, a pod pokroviteljstvom HTZ-a kao glavnog partnera. Za najbolji tradicionalni restoran ove sezone proglašen je Tač na zagrebačkom Vrhovcu, najbolji restoran kreativne urbane kuhinje je Mali bar chefice Ane Ugarković, najbolji hotelski restoran visoke kategorije je restoran Alfred Keller lošinjskog hotela Alhambra, dok je nagradu za najbolji restoran visoke kuhinje osvojio je restoran Mano, a chefom godine proglašen je Tvrtko Šakota.

UNESCO proglasio rezervat biosfere Mura-Drava-DunavUNESCO je sredinom rujna proglasio višedržavni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, koji se proteže Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom. Zahvaljujući tome, područje koje se još naziva i “Europskom Amazonom” postalo je najveće zaštićeno riječno područje u Europi. Vrijednost zaštite tog područja prepoznala je i Europska unija, koja je kroz svoje programe podrške sufinancirala projekte u vrijednosti većoj od 20 milijuna eura, koji pridonose zaštiti prirode i razvoju tog područja.

Kaštelir-Labinci, Motovun i Veliko Trojstvo u utrci za nagrade UNWTO-aS ciljem unaprjeđivanja uloge ruralnog turizma Svjetska turistička organizacija (UNWTO) 26. svibnja 2021. godine pokrenula je pilot inicijativu „Best Tourism Villages“. Države članice UNWTO-a imale su priliku prijaviti do tri kandidata/sela (općine) koji će predstaviti svoja mjesta kao pokretače održive promjene u socijalnom, gospodarskom i okolišnom aspektu, a kao predstavnici Hrvatske izabrane su općine Kaštelir-Labinci, Motovun te Veliko Trojstvo. Službena objava odabranih i nagrađena sela uslijedit će tijekom 24. zasjedanja Glavne skupštine UNWTO-a, koja će se održati od 30. studenoga do 3. prosinca ove godine u Marakešu, Maroko.

Standard & Poor’s: Hrvatski turizam nadmašio očekivanjaAgencija Standard & Poor’s potvrdila je prije nekoliko dana rejting Hrvatske BBB-/A-3, uz stabilne izglede, istaknuvši da je oporavak gospodarstva zahvaljujući turizmu stvorio uvjete za smanjenje javnog duga u ovoj godini s rekordne razine u pandemijskoj 2020. Hrvatski turistički sektor snažno se oporavio ovoga ljeta, iznad očekivanja, naveli su, podižući procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini s 5,1 na 6,5 posto.

Ryanair u zimskom redu letenja s 24 linije prema HrvatskojVodeći europski niskobudžetni avioprijevoznik Ryanair u Zagrebu je predstavio svoj prvi zimski red letenja, prema kojem će glavni grad Hrvatske s ukupno 24 linije biti povezan s europskim odredištima. “Ryanair ulaže u Hrvatsku kako bi joj pomogao u oporavku turističke industrije nakon Covida i ojačao povezanost s ostatkom Europe jer Ryanair nastavlja rasti, a zračni prijevoz se vraća na razinu prije pandemije”, poručio je izvršni direktor Ryanaira, Michael O’Leary.