VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

RestaURAtori u knjižnicama

U Knjižnici „Nikola Zrinski“ Čakovec obilježava se nacionalni program
Godina čitanja programom RestaURAtori u knjižnicama, koji provode Udruga URA i Hrvatsko restauratorsko društvo.

Izlaganje u okviru programa RestaURAtori u knjižnicama održat će se 4.10.2021. u  18.00 sati u multimedijalnoj dvorani Knjižnice, a povodom Europskog dana konzervacije-restauracije, koji se obilježava 14.10.

Naslov izlaganja: Što šteti umjetninama?  razgovor o knjigama:

    • Rhiannon Clarricoates, Helen Dowding, Alexandra Gent: Colour change in paintings, Archetype.
    • David Pinniger:Pest management in Museums, Archives and Historic Houses, Archetype.

Predavačica: Maja Sučević Miklin, doc. mag. art.

RestaURAtori u knjižnicama
Program RestaURAtori u knjižnicama sufinanciran je sredstvima
Ministarstva kulture i medija kao program koji potiče čitanje i razvoj
čitateljske publike u Republici Hrvatskoj u 2021. godini.

Udruga URA kao nositelj programa na inventivan način povezuje knjižničarsku djelatnost s područjem zaštite kulturne baštine.  Partnerima na programu, restauratorima Hrvatskog restauratorskog društva, putem usluge međuknjižnične posudbe pribavljena je stručna literatura iz područja konzervatorsko restauratorske djelatnosti, promovirajući  tako  široj javnosti tu knjižničarsku uslugu.

Poseban cilj programa RestaURAtori u knjižnicama ostvaruje se susretima restauratora i građana, neposrednih korisnika knjižnica uključenih u program. Na susretima se promovira stručna literatura a predavanja su prilagođena široj publici i nadasve korisna vlasnicima umjetnina ili starih predmeta. Tako se edukacijom o zaštiti, očuvanju i obnovi umjetnina i starih predmeta građanima približava sama konzervatorsko – restauratorska djelatnost i u konačnici podiže svijest o trajnoj važnosti baštine. U sklopu provedbe Projekta građani imaju prilike vidjeti Izložbu postera članova Hrvatskog restauratorskog društva i partnerskih strukovnih udruženja iz inozemstva.

Organizatori programa su URA – Udruga učenja, rada i aktivnog građanstva i HRD – Hrvatsko restauratorsko društvo.

Udruga URA osnovana je početkom 2014. godine kako bi svojim aktivnostima, putem edukativno-kreativnih radionica i susreta oplemenila svakodnevicu svojih članova i korisnika. Volonterskim doprinosom članovi različitih profesija kreiraju zanimljive i poticajne sadržaje kojima su kultura i umjetnost najčešća poveznica. Aktivnosti udruge su posebno usmjerene na djecu i osobe treće životne dobi.

HRD – Hrvatsko restauratorsko društvo osnovano je 1994. godine u Zagrebu kao strukovna udruga konzervatora-restauratora koji djeluju na području Republike Hrvatske. Udruga okuplja konzervatore-restauratore koji rade u privatnom sektoru, one zaposlene u središnjoj državnoj službi za konzerviranje-restauriranje, muzejsko-galerijskim ustanovama, knjižnicama i arhivima te na sveučilištima.

HRD je od 2014. član Europske konfederacije konzervatorsko restauratorskih udruga (ECCO).