VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

MIC PO MIC – POVIJEST MAČAKA PREDAVANJE

Turistička zajednica grada Čakovca i Muzej Međimurja Čakovec pozivaju Vas na zanimljivo predavanje „MIC PO MIC – POVIJEST MAČAKA”. Predavanje će u Muzeju Međimurja u petak, 8. listopada s početkom u 19.00 sati održati novinar i voditelj Kristijan Petrović.

Kristijan Petrović „The dark story teller” poznat je po svojim pričama u kojima javnost upoznaje sa manje poznatim detaljima iz svijeta okultnog – već neko vrijeme okuplja zainteresirane na brojnim predavanjima diljem Hrvatske. U njegovim pričama, glavni su protagonisti vampiri, vještice i utvare, a koje su u nekom dijelu povijesti smatrane stvarnom prijetnjom za društvo, dok u posljednje vrijeme pažnju javnosti plijeni priča o popularnim kućnim ljubimcima – mačkama.

Prvi nam je ‘mjau’ uputila prije više od 10.000 godina, na području Bliskog istoka. Od tog trenutka na dalje ova životinja zajedno s nama korača kroz povijest, a mi joj se ne prestajemo čuditi. Mnogo je toga prošla u društvu čovjeka. Egipćani su je slavili kao božanstvo, Grci su se divili njenom ponašanju, Kelti su naspram nje iskazivali strahopoštovanje, Nordijci je koristili kao efikasnog deratizatora, a Rimljani je konačno pustili u svoje domove u kojem se ubrzo snašla kao kućni ljubimac.

Ljudska joj je prevrtljivost pronašla i mane pa joj je u nedostatku razuma prišila i suradnju sa zlim silama i vješticama s kojima je pak dijelila lomaču. Nakon završetka te sulude povijesne epizode, ponovno je pronašla put do toplog doma te se uskoro dobro snašla i u modernoj umjetnosti, književnosti, a nešto kasnije i u animiranom filmu i stripu.

Bojali su je se Aleksandar Veliki, Džingis – Kan, Hitler i Mussolini, a voljeli je Katarina Velika, Charles Baudelaire, Ernest Hemingway, John Lennon i Freddie Mercury. Danas je jedna od najpopularnijih kućnih ljubimaca na svijetu, a statistike govore da svaki peti stanovnik Zemlje ima barem jednu koja mu prede u krilu.

Tiho ukorak s nama zanimljivu je prošlost na sebi svojstven način ispisala i – mačka.

Želite li doznati što se sve o njoj pričalo, kako smo je kroz vrijeme percipirali, zašto joj nismo vjerovali i kako smo je na koncu prigrlili… ?

Ulaz je besplatan, no zbog epidemiološke situacije broj mjesta je ograničen. Ulaznice možete podići u Turističkom uredu Turističke zajednice grada Čakovca.