FULL OF TOURISM NEWS – 12.10.2021.

Započeo „Mjesec hrvatskog turizma“S 1. listopadom započela je akcija „Mjesec hrvatskog turizma“, projekt Ministarstva turizma i sporta i HTZ-a u sklopu kojeg su brojne turističke usluge i doživljaji dostupni po minimalno 35 posto povoljnijim cijenama. Svi hrvatski građani, kao i inozemni gosti, tijekom listopada mogu po atraktivnim cijenama doživjeti i iskusiti turističke usluge u svim dijelovima zemlje. Ljubitelji putovanja kroz ovu akciju mogu posjetiti različite dijelove Hrvatske te konzumirati brojne turističke proizvode i usluge, od smještaja, prijevoza, kulturnih, povijesnih, prirodnih znamenitosti i turističkih atrakcija pa sve do ugostiteljskih usluga i različitih doživljaja, a sve informacije dostupne su na portalu „Mjesec hrvatskog turizma“.
U novoj kampanji HTZ-a sudjeluju i poznati hrvatski sportašiHrvatska turistička zajednica je na Facebooku, Instagramu i Twitteru pokrenula novu promotivnu kampanju „Thank you for your trust“, a provodit će se na deset najvažnijih emitivnih tržišta s kojih je u ovoj godini u Hrvatskoj ostvaren najveći turistički promet: na tržištu Njemačke, Slovenije, Poljske, Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke, Italije, Nizozemske i Francuske. Cilj kampanje je kroz pozitivna iskustva turista, influencera, blogera, fotografa, novinara koji su ove godine boravili u Hrvatskoj i svoj boravak dijelili na društvenim mrežama s brojnim pratiteljima dodatno skrenuti pažnju na našu zemlju te im zahvaliti što su odabrali upravo Hrvatsku kao destinaciju za svoj sigurni odmor.
Održana konstituirajuća sjednica Skupštine Hrvatske turističke zajednicePočetkom listopada održana je konstituirajuća sjednica Skupštine HTZ-a na kojoj su izabrani članovi Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice za novo mandatno razdoblje, usvojena radna izvješća o poslovanju HTZ-a te prijedlog Odluke o odabiru ponuditelja za izradu strateškog marketinškog i operativnog plana hrvatskog turizma za razdoblje 2022. – 2026. U novi sastav Turističkog vijeća HTZ-a na mandat od četiri godine izabrani su Katija Jerković, Ivica Tafra, Šime Klarić, Tomislav Fain, Rudi Štefan, Josipa Jutt Ferlan, Barbara Mesić, Željko Kukurin, Tatjana Roth, Kruno Kapetanović, Dragan Kovačević i Stanislav Briškoski.
U rujnu ostvaren značajan turistički promet i prihodiU Hrvatskoj je u rujnu 2021. ostvareno 1,9 milijuna dolazaka i 12 milijuna noćenja, odnosno 245 posto više dolazaka i 147 posto više noćenja nego u istom razdoblju lani. Pritom su strani turisti ostvarili 10,8 milijuna noćenja, a domaći turisti 1,2 milijuna noćenja. U usporedbi s rezultatima iz rujna 2019., u rujnu ove godine ostvareno je 81 posto dolazaka i 94 posto noćenja. Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (3,8 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj (2,3 milijuna) i Primorsko-goranskoj županiji (2,1 milijuna). Zatim slijede Zadarska (1,5 milijuna noćenja), Dubrovačko-neretvanska (903.000) i Šibensko-kninska županija (807.000).
Hrvatska na francuskom tržištu prepoznata kao sigurna destinacijaMinistrica turizma i sporta Nikolina Brnjac nakon obilaska vodećeg francuskog međunarodnog sajma putovanja i turizma, IFTM Top Resa u Parizu, poručila da je Hrvatska u Francuskoj prepoznata kao sigurna destinacija za kojom svake godine sve više raste interes. Podaci sustava eVisitor pokazuju da je od početka godine Hrvatsku posjetilo 360 tisuća turista iz Francuske koji su ostvarili preko 1,3 milijuna noćenja. “S obzirom na veličinu i potencijal francuskog tržišta, što uključuje i sklonost francuskih turista za putovanjima više puta godišnje, veliki broj dana godišnjeg odmora te blizine tržišta, cilj nam je daljnje pozicioniranje i jačanje promocije Hrvatske na tom tržištu”, istaknula je ministrica.
​Ministrica Brnjac sudjelovala na konferenciji „Turizam 365“ U sklopu međunarodne konferencije o cjelogodišnjem turizmu “Turizam 365″ ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac predstavila je nove prilike za napredak turizma u Hrvatskoj nakon uspješne sezone. „Naš strateški cilj jest Hrvatsku pozicionirati kao održivu turističku destinaciju, a to između ostaloga znači potaknuti cjelogodišnji turizam. Uz još snažniju promociju Hrvatske na tržištu, nužno je razvijati kvalitetnu i autohtonu turističku ponudu, kao i kvalitetnije iskoristiti prirodne resurse, bogatu kulturnu baštinu te gastro i enološku ponudu”, poručila je. Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Vlade Slovenije Janez Janša naglasili su važnost turizma i međusobne suradnje dviju zemalja za gospodarstvo.
Hrvatska u top 20 svjetskih destinacijaZauzevši odlično deveto mjesto na listi 20 najboljih destinacija po izboru čitatelja popularnog američkog magazina specijaliziranog za putovanja, Condé Nast Travelera, odnosno u sklopu dodjele prestižnih nagrada Condé Nast Travelers’ 2021 Readers’ Choice Award, Hrvatska je prepoznata kao jedna od top svjetskih destinacija. Readers’ Choice Awards predstavljaju najdugovječnije i najprestižnije priznanje izvrsnosti u industriji putovanja, a dodjeljuju se na temelju glasova više od 800 tisuća čitatelja Condé Nast Travelera. K tome, otok Hvar ponio je titulu najboljeg otoka u Europi, a kada je riječ o najdražim malim gradovima na svijetu, na zavidnom petom mjestu našao se Dubrovnik.
Hrvatska se u sklopu EXPO-a 2020 u Dubaiju predstavlja velikim umovimaHrvatska će se u sklopu impozantne kulturne i poslovne manifestacije EXPO 2020 Dubai, koja će se od 1. listopada 2021. do 31. ožujka 2022. održati u Dubaiju, predstaviti kao zemlja inovativnih projekata, ideja, izuma i kreativnih pojedinaca. Naime, zahvaljujući mnogim naprednim umovima Hrvatska je danas u svijetu prepoznatljiva po brojnim dostignućima pa će tako u sklopu hrvatskog paviljona biti predstavljeni genijalni umovi poput Nikole Tesle, Ruđera Boškovića i Slavoljuba Penkale, koji su svojim idejama i izumima u svijetu ostavili značajan trag za budućnost. Hrvatska je posebno prepoznata i po sportskim uspjesima pa će tako biti istaknuti i sportaši poput Dražena Petrovića, Janice i Ivice Kostelića, Luke Modrića i mnogih drugih.
Blogeri, influenceri i fotografi otkrivali ljepote KvarneraBlogeri, influenceri i fotografi iz Njemačke, Austrije, Poljske, Italije, Velike Britanije i Švicarske ovog su listopada plovili i otkrivali ljepote Kvarnera i kvarnerskih otoka. Putovanje je realizirano u organizaciji HTZ-a i TZ-a gradova Opatija, Krk, Rab, Mali Lošinj i Cres te kruzing tvrtke Katarina Line, s ciljem promocije nautičkog turizma, hrvatskih otoka i atraktivne turističke ponude u razdoblju posezone s naglaskom na eno-gastronomiju, prirodu i kulturu. „U projekt smo uključili blogere, influencere i profesionalne fotografe kojima ćemo predstaviti destinacije, turistički atraktivne lokalitete, otočke običaje i delicije Kvarnera te očekujemo vrlo dobre promotivne rezultate”, komentirao je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.
Austrijski ORF snimao emisiju o srednjoj i južnoj DalmacijiU organizaciji HTZ-a te uz podršku TZ-a Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, u Hrvatskoj je do 8. listopada boravila TV ekipa austrijske nacionalne televizijske kuće ORF povodom snimanja emisije „Der Geschmack Europas“ („The Taste of Europe“), izvijestio je Branimir Tončinić, direktor Predstavništva HTZ-a u Austriji. U fokusu emisije bit će autohtona  turistička ponuda srednje i južne Dalmacije, odnosno destinacije i lokaliteti kao što su Omiš, Sinj, Imotski, Čilipi, Dubrovnik, Trsteno, Mali Ston, Ploče te turistički proizvodi poput eno-gastronomije, kulture i prirode.
Poslovni forum m&i Europe Autumn održan uživo u ŠibenikuU Šibeniku se do 29. rujna održavao m&i Europe Autumn, međunarodni poslovni skup i forum koji je okupio više od 100 europskih kupaca te na kojem su sudjelovali i Kongresni odjel Hrvatske turističke zajednice te Kongresni odjel TZ grada Zagreba. Organizator m&i foruma je Worldwide Events, a događanje u Šibeniku je organizirano u suradnji s TZ grada Šibenika i hotelskom kućom Amadria Park. Za sve sudionike osmišljene su i različite aktivnosti te grupe u kojima su imali priliku razgledati zanimljivosti i atrakcije Šibenika i njegove okolice.