VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

Izložba: „Tibeti u Međimurju i Podravini“

Mjesto održavanja: Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec
Organizatori: Muzej Međimurja MMČ, Muzej grada Koprivnice MGK
Autorice: Janja Kovač, kustosica etnografskih zbirki MMČ; Marija Mesarić, viša kustosica etnografskih zbirki MGK
Suradnici: Venija Bobnjarić Vučković, konzervator savjetnik, Hrvatski restauratorski zavod, Restauratorski centar Ludbreg
Trajanje izložbe: 12. 11. 2021. – 31. 01. 2022.
Otvorenje: petak, 12.11.2021. u 18.00 h

Muzej Međimurja Čakovec u suradnji s Muzejom grada Koprivnice priprema izložbu „Tibeti u Međimurju i Podravini“. Tibeti su najprepoznatljiviji element međimurske narodne nošnje. To su rupci velikih dimenzija kvadratnog oblika koji se presavijaju po dijagonali u trokut, prebacuju preko ramena tako da vrh trokuta pada na leđa, dok se dulji krajevi preklapaju na prsima i vežu u čvor na leđima. Pozornost privlače svojom veličinom, centralnom pozicijom, jednobojnom podlogom jarke boje, cvjetnim uzorkom te bogatim resama koje se protežu cijelom dužinom rupca.

Ovom izložbom predstavljamo povijest nošenja ovog odjevnog elementa u Međimurju te koprivničkoj i ludbreškoj Podravini. Autorice izložbe su kustosica MMČ-a Janja Kovač i viša kustosica MGK-a Marija Mesarić, a kao neovisna suradnica im se pridružila diplomirana etnologinja i konzervatorica savjetnica Venija Bobnjarić Vučković.

Na izložbi će se javnosti predstaviti građa iz fundusa Muzeja Međimurja Čakovec i Muzeja grada Koprivnice. Na dijelu građe su u proteklim godinama provedeni restauratorski i konzervatorski radovi koje su provele djelatnice Hrvatskog restauratorskog zavoda – Restauratorskog odjela Ludbreg. Djelatnice HRZ-a uključile su se u pripremu izložbe stručnim savjetima oko načina prezentacije i izlaganja tekstilnih predmeta te dale mišljenje i preporuke o uvjetima izlaganja u predviđenom prostoru.

Izložba se otvara 12. studenog 2021. godine u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec, a 2022. u Muzeju grada Koprivnice.