FULL OF TOURISM NEWS – 9.11.2021.

Novi rekord: Više od milijun Poljaka u Hrvatskoj ove godineU Hrvatskoj je tijekom proteklog vikenda premašena brojka od milijun turističkih dolazaka s tržišta Poljske, čime 2021. godina postaje rekordna po ostvarenim dolascima poljskih gostiju. Naime, tijekom cijele 2020. godine u Hrvatskoj je s poljskog tržišta ostvareno 672.000 dolazaka, dok je tijekom rekordne 2019. godine s ovog tržišta ostvareno oko 970.000 dolazaka. Poljaci se u ovoj godini, osim po realiziranim dolascima, ističu i po realiziranim noćenjima. S ovog smo tržišta u dosadašnjem dijelu godine ostvarili više od 6,6 milijuna noćenja, čime Poljska zauzima visoko treće mjesto inozemnih tržišta s kojih je ostvaren najveći promet, odmah iza vodeće Njemačke i Slovenije.
Panelom s predstavnicima vodećih svjetskih turističkih kompanija HTZ otvorio DHTPanelom Hrvatske turističke zajednice „From the new normal to normal – what global trends in travel will stay for good? What will change?“ započeo je program tradicionalne turističke manifestacije Dani hrvatskog turizma (DHT), koja se u Župi dubrovačkoj održavala 28. i 29. listopada. O novim i aktualnim turističkim trendovima u okolnostima globalne pandemije te postignutim rezultatima govorili su predstavnici vodećih globalnih turističkih kompanija TUI Nordic, easyJet Holidays, Expedia i Atlantica Hotels & Resorts dok je posebni osvrt o Hrvatskoj, kao jednoj od najuspješnijih europskih turističkih destinacija, u uvodnom dijelu dao direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.
Dodijeljene nagrade u turizmuU sklopu DHT-a dodijeljeno je i 27 nagrada za ljude u turizmu, uključujući nagrade „Anton Štifanić“, nagradu za životno djelo te posebna priznanja za izniman doprinos turističkoj 2021. „Hrvatski turizam ove godine pokazao je da unatoč svima okolnostima, uz dobru pripremu, kvalitetnu suradnju i prilagodljivost zajednički možemo ostvariti rezultate koji se mogu svrstati među najbolje u hrvatskoj turističkoj povijesti. Stoga bih ovim putem željela čestitati svima, a posebno nagrađenima, što hrvatski turizam činite boljim i što svojim entuzijazmom dajete primjer svima“, poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
Održana stručna konferencija „Mladi u turizmu – obrazovanje i zapošljavanje kroz ESF“U sklopu drugog dana DHT-a, u okviru Konferencije o budućnosti Europe, održana je stručna rasprava pod nazivom „Mladi u turizmu“, u organizaciji Ministarstva turizma i sporta, s koje su poslane poruke o važnosti jačanja institucionalnog okvira za obrazovanje i zapošljavanje mladih u turizmu te povećanja atraktivnosti zanimanja kroz Europski socijalni fond. Predstavljene su Savjetodavne smjernice o zapošljavanju i obrazovanju mladih u turizmu i njihove percepcije o regionalnim centrima kompetentnosti financiranim iz ESF-a, kao i rezultati istraživanje koje je provelo Ministarstvo turizma i sporta na temu radne snage u turizmu s ciljem otkrivanja potencijala mladih u Hrvatskoj za karijeru u turizmu, njihovu motivaciju, kompetencije i spremnost na dodatno usavršavanje.
Susret s predstavnicima turističkog i prehrambeno-poljoprivrednog sektora, veleposlanicima, direktorima predstavništava i Turističkim vijećem HTZ-aU sklopu Dana hrvatskog turizma ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac održala je sastanak s veleposlanicima RH, direktorima predstavništava Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i članovima Turističkog vijeća HTZ-a te sastanak s predstavnicima turističkog, prehrambenog i poljoprivrednog sektora. Na prvom sastanku na kojem su prisustvovali veleposlanici, direktori predstavništava te članovi Turističkog vijeća HTZ-a razgovaralo se o trenutnom stanju na inozemnim tržištima i daljnjem jačanju prepoznatljivosti Hrvatske kao turističke destinacije u svijetu. Poseban naglasak stavljen je na zajedničku komunikaciju s obzirom na aktualnosti u procesima putovanja vezano uz pandemiju COVID-19.
Hrvatska i Dubrovnik u top 10 najpoželjnijih turističkih lokacijaU organizaciji popularnog britanskog turističkog magazina Wanderlust, u sklopu World Travel Marketa (WTM), održana je svečana dodjela prestižnih nagrada Wanderlust Travel Awards. Hrvatska je imala razloga za slavlje – uvrštena je na popis top 10 zemalja u kategoriji najpoželjnijih bližih destinacija, dok se Dubrovnik nalazi na popisu top 10 najpoželjnijih bližih gradova. „S londonskog WTM sajma vraćamo se s novim priznanjem za hrvatski turizam koje nam daje poticaj da u godinama koje slijede budemo još bolji, uspješniji, kreativniji i kvalitetniji. Nagrada dolazi od čitatelja prestižnog britanskog časopisa kojem se vjeruje, koji ima tradiciju i doista smo ponosni što se nalazimo u samom vrhu turističkih destinacija svijeta“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.
Korčula na popisu najljepših malih gradova EuropeJedan od globalno najcjenjenijih medija CNN travel početkom studenog objavio je prestižan popis 15 najljepših malih gradova Europe koji, kako navode, uz ljepotu i bogatu kulturu imaju sve što i veliki gradovi, ali bez velikih gužvi. Na popisu se tako, uz Nizozemsku, Portugal, Francusku i druge države, našla i Hrvatska, konkretno Korčula. CNN za Korčulu navodi da se radi o “gradu svjetske klase, s blistavim bijelim ulicama i zgradama isklesanim od lokalnog kamena, vodom gotovo posvuda i prekrasnim građevinama”, a spominje se i legenda da je na Korčuli rođen Marko Polo.
Najavljen veći broj aviolinija za Hrvatsku od iduće godineRichard Owens, razvojni menadžer u easyJetu, na sajmu World Travel Market (WTM) je naglasio da su vrlo zadovoljni postignutim rezultatima. Najavio je i da se u idućoj godini planira povećanje kapaciteta i uvođenje novih letova, a pritom i prvi put razmatraju uvođenje letova prema zračnim lukama Rijeka i Osijek. Zadovoljstvo iskazanom potražnjom za Hrvatskom u ovoj godini izrazio je i Frank Broersen iz TUI-ja, vodeće svjetske turističke grupacije. Povećanje kapaciteta prema Hrvatskoj najavili i Janice Mather te Jacob Bramley iz Jet2.com & Jet2Holidays, drugog najvećeg turoperatora te treće najveće britanske zrakoplovne kompanije koja leti iz devet baza u Britaniji na preko 70 odredišta diljem Europe.
Najviše stranih kruzera na Jadranu je bilo u rujnuNa Jadranu je u rujnu ove godine bilo 49 kružnih putovanja stranim brodovima, što je gotovo 10 puta više nego u rujnu lani, odnosno najveći broj tih putovanja u jednom mjesecu od početka pandemije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Znatno je veći i broj dana boravka tih brodova, odnosno 135 u odnosu na rujan lani kad su na hrvatskom dijelu Jadrana proveli 41 dan, a znatno veći bio je i broj putnika na tim brodovima, 51,6 tisuća, dok ih je u rujnu 2020. bilo 155. U odnosu na kolovoz, kružnih putovanja u rujnu je ostvareno 13 više. Time se u rujnu nastavio blagi trend porasta kružnih putovanja ove godine, koji je započeo u lipnju, kada ih je bilo 15, da bi ih u srpnju bilo 34, a u kolovozu 36.