VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

FULL OF TOURISM NEWS – 4.1.2021.

U 2021. godini Hrvatsku posjetilo gotovo 14 milijuna turista

U Hrvatskoj je tijekom 2021. godine ostvareno 13,8 milijuna dolazaka i 84,1 milijuna noćenja, odnosno 77 posto više dolazaka i 55 posto više noćenja nego u istom razdoblju 2020. Pritom su strani turisti ostvarili 71,9 milijuna noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 12,3 milijuna noćenja. Prvi su to podaci sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru. U usporedbi s rezultatima 2019., u 2021. ostvareno je 67 posto dolazaka i 77 posto noćenja iz 2019.

Usvojen godišnji plan rada HTZ-a za 2022.

Na drugoj sjednici Skupštine Hrvatske turističke zajednice, održanoj online, članovi skupštine, uz predsjedanje državne tajnice pri Ministarstvu turizma i sporta Sandre Herman i direktora HTZ-a Kristjana Staničića, usvojili su i Godišnji programa rada HTZ-a za 2022. Temeljni cilj u 2022. je pozicioniranje Hrvatske kao najpoželjnije destinacije Mediterana, pri čemu se novim programom u idućoj godini predviđa ostvarenje 90 posto turističkog prometa iz 2019. kroz intenzivne marketinške i PR kampanje. Poseban naglasak stavit će se na nautiku, cikloturizam, eno-gastronomiju, prirodu i aktivni i zdravstveni turizam.

HTZ se pridružio Odboru pridruženih članova UNWTO-a

HTZ je izabran za člana Odbora pridruženih članova Svjetske turističke organizacije (UNWTO) za razdoblje od 2022. do 2025. „Članstvo Hrvatske turističke zajednice u Odboru pridruženih članova predstavlja veliko priznanje, ali i potvrdu sve bolje međunarodne pozicije koju Hrvatska zauzima na svjetskoj turističkoj karti“, rekao je direktor HTZ-a Kristjan Staničić. Naglasio je i da će ovo članstvo pridonijeti i daljnjem jačanju prepoznatljivosti Hrvatske kao jedne od vodećih destinacija na Mediteranu.

Ministrica Brnjac: Tranzicija u inovativan, otporan i održiv sustav

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je da će se hrvatski turizam u 2022., kao i u godinama nakon, razvijati u inovativan, otporan i održiv sustav, čiji se učinci promatraju kroz ravnotežu povoljnih financijskih učinaka, utjecaja na kvalitetu života lokalnog stanovništva, okoliš i zadovoljstvo radnika. „Ministarstvo je iniciralo projekt dodatnog pošumljavanja za kompenzaciju emisija CO2 iz vozila turista, u sklopu čega će na temelju izračuna energetskog Instituta Hrvoje Požar saditi po više od milijun dodatnih stabala godišnje, a do 2030. u planu je posaditi oko 10 milijuna novih stabala”, poručila je.

Nastavljena kampanja kapitalizacije projekta INHERIT

U Centru za posjetitelje Parka prirode Učka na Poklonu nastavljena je kampanja kapitalizacije projekta INHERIT. Ključna načela INHERIT pristupa su zaštita okoliša i prirodne baštine, valorizacija i promocija prirodnih vrijednosti, pristup „odozdo prema gore” i participativni pristup održivom turizmu, kako ekološka dimenzija turizma s vremenom dobiva sve više na značaju. Na INHERITURA područjima će se provoditi turističke aktivnosti pod povećanom zaštitom prirodne baštine, uz dodjelu odgovarajućeg certifikata INHERITURA kako bi se osigurala vidljivost i funkcija kao pečat održivosti turizma.

Hrvatska osvojila nagradu za najatraktivniju destinaciju u Kini

Hrvatska je u kategoriji najatraktivnije destinacije osvojila prestižnu nagradu 2021 Stars Awards koju dodjeljuje specijalizirani kineski travel i lifestyle magazin Travelling Scope. Franka Gulin, direktorica Predstavništva HTZ-a u Kini, istaknula je da će ova nagrada Hrvatskoj osigurati dodatnu vidljivost na velikom kineskom tržištu. „U budućnosti očekujemo kako će naša zemlja biti jedna od omiljenih destinacija kineskih ljubitelja putovanja, a optimizam nam daju povratne informacije partnera te brojne nagrade i priznanja koje je naša zemlja osvojila u Kini“, rekao je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

2021.: Najbolje turističko ljeto po prihodima

Prema podacima HNB-a, u prvih devet mjeseci 2021. prihodi od stranih turista iznosili su 8 milijardi i 268 milijuna eura što predstavlja rast od 90 posto prihoda iz istog razdoblja 2020. U usporedbi s prvih devet mjeseci 2019., ostvareno je 88 posto prihoda te godine. Tijekom srpnja, kolovoza i rujna 2021., prihodi od stranih turista iznosili su 6 milijardi i 775 milijuna eura, što predstavlja rast od 100 posto prihoda ostvarenih tijekom istog razdoblja 2020., a u odnosu na treće tromjesečje 2019., ostvaren je rast prihoda od 2 posto.

Jedan od najpoznatijih poljskih blogera posjetio Hrvatsku

U organizaciji HTZ-a i uz podršku turističkih zajednica Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita, zimsku turističku ponudu istražio je jedan od najpoznatijih poljskih blogera Wojciech Tyluś. Sa suprugom Tyluś uređuje blog CroLove, u potpunosti posvećen Hrvatskoj, koji na tjednoj bazi ostvaruje oko 230 000 posjeta, a na godišnjoj i više od milijun. Autori bloga imaju i velik broj fanova na društvenim mrežama gdje promoviraju ono najbolje od Hrvatske koju smatraju svojim drugim domom.

Boris Žgomba: „Došli smo na 70-ak posto 2019., to je svakako veliki uspjeh”

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba naglasio je kako je Hrvatska došla na 70-ak posto rezultata 2019., kao i da nema niti jednog elementa koji je sam doprinio takvom uspjehu.”Nemojmo zaboraviti velike promotivne aktivnosti koje su sa ‘Safe stay in Croatia’ odradili Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, lokalne turističke zajednice pa i gospodarski subjekti. Odradili su to prije sezone da bi gosti dolazili. Nijedan gost koji dolazi u Hrvatsku ne dolazi sam od sebe. Za svakog od njih je netko nešto odradio”, poručio je.

Utrka Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa

Gault&Millau Croatia: specijalno izdanje vodiča

Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana
Novi suveniri: turopoljska podgutnica i poculica
Doznajte sve novosti iz sustava turističkih zajednica
The Guardian: Hrvatska na popisu zemalja za održivi odmor u 2022.

Na popisu britanskog The Guardiana, među 22 države za održivi odmor u 2022. našla se i Hrvatska. Uz park prirode Kopački rit, koji se može istražiti čamcem duž plovnih puteva ili biciklom po ravnim stazama parka, spominje se i Britancima manje poznata lokacija. Riječ je o zaštićenom rezervatu prirode Veliki Pažut za kojeg je posebno istaknuta opcija vožnje u čamcu na solarni pogon tijekom koje posjetitelji mogu vidjeti i neke rijetke ptice. Spominju se Koprivnica i Hlebine, selo poznato po naivnoj umjetnosti te mogućnost kupanja u jezeru Šoderica.

Staycations, workations, homestays: nove ključne riječi turističkog sektora

Turisti su tijekom 2021. preferirali sigurnost i funkcionalnost u odnosu na luksuz, stoga ne iznenađuje popularnost odmora u vlastitoj državi, sve raširenija kombinacija rada i odmora, kao i opcije smještaja s lokalnim stanovništvom. Naglasak je sve više na lokalnim iskustvima, personaliziranim doživljajima i otvorenim prostorima, a k tome je riječ o trendovima koji su globalno prisutni te im se prilagođavaju države diljem svijeta.

Digitalna Europa: program digitalne tranzicije turizma u Europi do 2027.

Program Digitalna Europa osmišljen je za period od 2021. do 2027., kako bi se smanjio raskorak između istraživanja digitalne tehnologije i njenog uvođenja na tržište. Ulaganjima u okviru programa podupiru se dva usporedna cilja Europske unije, a to su zelena tranzicija i digitalna transformacija, te se jačaju otpornost i strateška autonomija EU-a. Konačni cilj programa je stvaranje sigurnog podatkovnog prostora za poboljšanje gospodarskih i ekoloških performansi turizma, kao i za omogućavanje razmjene, obrade i analize sektorskih podataka.

Promocija Hrvatske kao poslovne destinacije na francuskom tržištu

Predstavništvo HTZ-a u Francuskoj organiziralo je predstavljanje hrvatske turističke ponude u MICE segmentu u sklopu tradicionalne zimske radionice „Atliera“, koju organizira vodeća francuska agencija i lider u MICE industriji Partance. Program događanja okupio je više od 60 kupaca (buyera) i predstavnika industrije poslovnih putovanja čime je potvrđen izuzetno velik interes i potražnja u ovom segmentu, posebice za bliske i sigurne europske destinacije. Uz Hrvatsku kao jednu od omiljenih inozemnih destinacija Francuza, na ovom su se događanju predstavile i zemlje poput Italije, Španjolske, Portugala, Mađarske i dr.

BIT – The International Tourism Exchange u Milanu

U Milanu će se od 10. do 12. travnja 2022. održati BIT – The International Tourism Exchange, vodeća talijanska međunarodna turistička platforma za usklađivanje ponude i potražnje.