FULL OF TOURISM NEWS – 10.5.2022.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i direktor HTZ-a Kristjan Staničić u radnom posjetu Njemačkoj

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i direktor HTZ-a Kristjan Staničić posjetili su Münchenu, gdje su se susreli s predstavnicima njemačkog autokluba ADAC (Allgemeine Deutsche Automobil Club) te predstavnicima turoperatora u cilju još kvalitetnijeg pozicioniranja hrvatske turističke ponude na njemačkom tržištu s posebnim naglaskom na Slavoniju i Dubrovačko-neretvansku županiju. Na sastancima se razgovaralo o daljnjoj suradnji, strateškoj orijentaciji Hrvatske prema održivom turizmu te sve većem interesu njemačkih turista za održiv način putovanja, što između ostalog uključuje putovanja izvan ljetne sezone, kao i povećani interes za putovanja na manje poznate destinacije.

Dani UHPA: Očekuje se vrlo uspješna glavna turistička sezona

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić je na otvaranju Dana UHPA-e izjavio da u Hrvatskoj još uvijek boravi iznad 170 tisuća gostiju na dan te da je ova predsezona neusporediva s lanjskom, kada su na mnogim tržištima bile rigorozne mjere uvedene zbog pandemije. “Ovogodišnja predsezona je počela s Uskrsom, koji je bio odličan, nastavljena je tijekom prvosvibanjskih blagdana, a očekujem da krajem svibnja i početkom lipnja nastavimo novim valom intenzivnijeg prometa, s obzirom na nadolazeće blagdane”, kazao je. Ovogodišnji Dani UHPA-e održavaju se u povodu obilježavanja 30. obljetnice te udruge. Najavljene su prezentacije, predavanja, susreti direktora predstavništva HTZ-a i turističkih agencija, te okrugli stolovi.

Digitalni nomadi ponovno u gradu – započela konferencija “Work. Place. Culture.”

Konferencija “Work. Place. Culture.” održala se od 5. do 7. svibnja 2022. u Dubrovniku, u organizaciji i suradnji Grada Dubrovnika, Turističke zajednice grada Dubrovnika, Saltwater Nomads i Total Croatia News, uz podršku Udruge Digital Nomad Hrvatska i Dubrovačke Baštine. Gradonačelnik Mato Franković podsjetio je kako je Dubrovnik s pričom o digitalnim nomadima krenuo prije dvije godine, kao prvi u Hrvatskoj, zahvaljujući inicijativi u kojoj je prepoznata prilika da se dubrovački turizam promišlja na jedan novi način i otvori onima koji žele ovdje privremeno živjeti i raditi svoj posao na daljinu, a ujedno time pridonose turizmu i promociji grada.

Dodijeljene nagrade “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske”

U četvrtak, 28. travnja 2022. u dvorani hotela Croatia u Cavtatu održana je dodjela nagrade “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske”. Svečanoj dodjeli nagrada, za koje je bilo prijavljeno 138 projekata, prisustvovali su predstavnici znanstvenih institucija, turističkih zajednica, ministarstava, državnih institucija, a među njima je bio i direktor HTZ-a Kristjan Staničić, koji je zajedno s ostalim uglednicima dodijelio nagrade. Ukupno je dodijeljeno 59 nagrada, Zlatnih, Srebrnih i Brončanih povelja te posebnih priznanja, no tu su i tri šampionske titule – Veliki Zlatni suncokreti, koje odlaze u Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku i Primorsko-goransku županiju.

U prva četiri mjeseca u Hrvatskoj boravilo 1,6 milijuna turista

Ukupno je u prva četiri mjeseca u Hrvatskoj, po podacima HTZ-a iz sustava eVisitor i eCrew, boravilo 1,6 milijuna turista ili 171 posto više nego u isto vrijeme 2021., dok je porast od 150 posto ostvaren s nešto malo više od pet milijuna noćenja. Kada se ti rezultati usporede s istim razdobljem 2019., ove godine je u travnju ostvareno 75 posto dolazaka i 85 posto noćenja iz pretpandemijske godine, dok je na razini prva četiri mjeseca dosegnuto 76 posto rezultata u dolascima i 89 posto u noćenjima iz 2019.

Fitch: Nastavit će se oporavak turizma

Agencija Fitch potvrdila je investicijski rejting Hrvatske ‘BBB’ i pozitivne izglede, procijenivši da će oporavak turizma poduprijeti gospodarstvo u razdoblju posustajanja izvoza, a ulazak u eurozonu ublažiti rizike financiranja, prenosi Večernji list. Ističe se i da će usporavanje aktivnosti u ključnim trgovinskim partnerima, posebno u eurozoni, utjecati na izvoz, ali bi se oporavak ključnog turizma trebao nastaviti, s obzirom na strukturne prednosti Hrvatske. Hrvatska je manje izložena nepovoljnim makroekonomskim posljedicama rata u Ukrajini od ostalih zemalja u regiji, navodi se.

IMG: Međunarodna putovanja u 2022. premašit će razine prije pandemije

International Medical Group (IMG) objavila je rezultate istraživanja koji pokazuju da 96 posto ispitanika planira putovati u inozemstvo 2022., što je povećanje od 11 posto u odnosu na razine putovanja prije pandemije. Čak 59 posto ispitanika osjeća se ugodnije oko putovanja u inozemstvo u 2022. godini, 38 posto ispitanika ove godine planira putovati u inozemstvo više od tri puta, a kao najvažnije stavke prilikom putovanja se, među ostalim, najviše ističu povlastice zdravstvenog osiguranja te mogućnosti za otkazivanje i/ili prekid putovanja. 

UN: “Turizam ima duboko ljudsku ulogu”

Kao dio oporavka turističkog sektora od utjecaja pandemije, predsjednik Opće skupštine UN-a Abdulla Shahid istaknuo je važnost izgradnje održivijeg, otpornijeg i odgovornijeg globalnog turističkog sektora. “Putovanja i turizam nas povezuju i ujedinjuju, grade mostove i olakšavaju međukulturalnu razmjenu i njeguju mir i solidarnost diljem kontinenata i granica”, jedna je od njegovih poruka. Dužnosnik UN-a, kao i drugi sudionici sastanka na vrhu na temu održivog turizma, potaknuli su i na ispunjavanje obveza u okviru ciljeva održivog razvoja (SDG) i Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. 

Kreće novo izdanje nagrada World Travel Awards

Globalna inicijativa za prepoznavanje i nagrađivanje izvrsnosti u putovanjima i turizmu, World Travel Awards, otvorila je novu sezonu glasovanja za europske kategorije svog programa za 2022. godinu. Glasovati se može do 8. kolovoza 2022. Pobjednici će biti predstavljeni na WTA Europe Gala ceremoniji 2022., koja će se održati u Španjolskoj 1. listopada 2022. Ove godine natjecanje pokriva širok spektar kategorija uključujući zrakoplovstvo, turističke atrakcije, i rent-a-car usluge, krstarenja, destinacije, hotele i odmarališta, MICE segment, putničke agencije i turoperatore.

Amerikancima Hrvatska nikad zanimljivija

Osim tradicionalnih bliskih Njemačke, Austrije, Slovenije i Češke, s kojih se ove godine očekuje stabilan rast ne bude li još nekih iznenađenja, posebnu pažnju i u ovoj sezoni imamo prema poljskom, brzorastućem turističkim tržištu, dok će SAD biti važno daleko tržište kojem je Hrvatska sve zanimljivija, navodi Poslovni dnevnik. Američko tržište usmjereno je više nego ikada na Europu, a Hrvatska im je sve zanimljivija, kaže Leila Krešić Jurić, direktorica predstavništva HTZ-a u New Yorku. “Kao jedna od rijetkih europskih destinacija koja je bila otvorena za goste s američkog tržišta, Hrvatska je još tijekom pandemije stekla status jednog od najpoželjnijih turističkih odredišta za goste iz SAD-a”, ističe.

Sunset Sports Media Festival

Prvi međunarodni festival na temu globalne sportske i medijske industrije održat će se u Zadru od 9. do 11. lipnja.