VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

Počinju Dani Grada Čakovca!

Uz otvorenje vanjskih bazena, koncert Vatre i više od 50 programa Čakovec postaje grad za mlade.

Ove godine Grad Čakovec povodom svog dana sugrađankama i sugrađanima te gostima donosi sveukupno 11 dana slavlja i više od 50 manifestacija, od 19. do 29. svibnja. „Program su u najvećoj mjeri kreirali same Čakovčanke i Čakovčani, naše udruge, klubovi, institucije, mnogobrojni građani koji su aktivni u društvenoj sferi, glazbenici, kulturnjaci, Savjet mladih, Društvo naša djeca i drugi, što mu daje jednu novu razinu kvalitete i izvrsnosti. Svi zajedno odlučili smo ove dane posvetiti djeci i mladima. Poruka je pritom jasna – iako je Grad Čakovec na putu da postane i službeno Grad za mlade, i bez te titule mi je živimo“, rekla je u predstavljanju bogatog sadržaja gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini. Potvrđeno je to jedinstvenim vizualom koji će nas pratiti svih 11 dana i na svim manifestacijama. „Veliko hvala nagrađivanim, vrijednim i idejama toliko bogatim ŠAF-ovcima, na čelu s voditeljicom Jasminkom Bijelić Ljubić koji su se maksimalno potrudili i nakon tek kratkog razgovora o njihovom gradu bili prepuni inspiracije i kreirali vizuale kojima ćemo se još godinama vraćati.“ Svoju ljubav prema gradu, pretočili su u plakat, programske knjižice i omogućili da se predstavi njihov rad te ujedno istakne čakovečki ponos – Škola animiranog filma. Imena svih kreativaca i mentora pritom su istaknuti na poleđini programske knjižice

Konferencija u velebnom prostoru novih vanjskih bazena – otvorenje 26.5.!

„Toliko dugo očekivani vanjski bazeni ovdje su upravo zbog građana, djece i mladih. U okviru Dana grada 26. svibnja u 16 sati svečano ćemo otvoriti bazene i sezonu kupanja na otvorenom, uz promociju spota „Kad si u Čakovcu“ koji će pokazati sve ljepote našeg grada i nastup mnogobrojnih udruga, klubova i sportaša. Uz vrhunsku enogastronomsku ponudu, mjesta za igru, kampiranje, odmor, sunčališta i drugo, ovo će zasigurno postati novo mjesto ljetnog okupljanja svih uzrasta iz cijele regije i šire“, dodala je čakovečka gradonačelnica i sadržaje novih bazena usporedila s onima su okviru obilježavanja Dana Grada – u prvom redu okrenuti obiteljima i djeci, a na taj su način pripremani.

Tako će drugog dana obilježavanja, u petak, 20. svibnja uz Savjet mladih i učenike II. osnovne škole u Čakovec startati pilot projekt e-romobila, organizira se potraga za blagom za djecu u Perivoju, potpisuje Povelja o prijateljstvu između Savjeta mladih Čakovca, Ozlja i Karlovca. Održat će se i dječje Gradsko vijeće te donijeti neke nove odluke za naše mlade, gimnastičari će provesti vježbanje djece s roditeljima, postavit će se kućice za knjige kod II. osnovne škole i u Mačkovcu, a priprema se i finale zabavne nogometne lige vrtića kao i najduža špaga.

Po prvi puta dodjela Nagrade „Adam Zrinski“ za mlade

Svečanost povodom Dana Grada održat će se u petak, 27. svibnja u 12 sati u Centru za kulturu, a poslužit će za dodjelu javnih priznanja Grada Čakovca za proteklu godinu, a novost od ove godine je ta da će se po prvi puta dodijeliti i Nagrada „Adam Zrinski“ za mlade. „Nju dobiva još jedna skupina mladih koji nam svojim radom i upornošću mogu svima biti uzor, Foto-kino klub Ivanovec na čelu s predsjednikom Radovanom Petkovićem. Osim prestižne nagrade, odlučili smo ih uključiti u svečanost tako što su oni kreatori svih filmova o nagrađenima koji će biti prikazani na velikom platnu Centra za kulturu, čemu se iznimno veselimo i na čemu im zahvaljujem“, dodala je Cividini. Uz nagrade za mlade, dodijelit će se pritom Godišnje nagrade za obrazovanje Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec povodom 100 godina postojanja, za udruge svim veteranima Domovinskog rata iz Međimurja povodom 30. obljetnice oslobođenja Međimurja od prisustva JNA 1991. godine, za zdravstvo i socijalnu skrb Udruzi slijepih Međimurske županije, povodom 70 godina rada i za sport Atletskom klubu Međimurje povodom 25 godina postojanja. Nagradu za životno djelo dobivaju Franjo Flac i Miljenko Milović, a Zlatnik Grb Grada Čakovca Zadruga „Humana nova” i dr. Andrej Pal. S programom i obilježavanjem dana Čakovca kreće se u četvrtak 19. svibnja od 13 sati kada će se na Franjevačkom trgu otvoriti dječji kutak s mališanima, dok nas u večernjim satima očekuje humanitarni koncert „I ja bih na more“ uz Društvo naša djeca. Po prvi puta diljem grada i svih 13 mjesnih odbor vozit ćemo čakovečku biciklijadu – ČakBajk u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca i to u nedjelju, 22. svibnja, a uz Festival sporta i tradicionalnu Utrku Grada u srijedu 25.5., na rasporedu su i Velika nagrada Čakovca u automobilizmu i kronometru, Čk basket fever te Kup Grada Čakovca u streljaštvu i stolnom tenisu.

Mnogobrojni koncerti, festivali i kulturni sadržaji uz nezaobilazni Festival cvijeća, jagoda i tradicije

„Mi Čakovčani volimo prostor fontane, pa smo odlučili na toj lokaciji pripremiti nekoliko koncerata, pa će tako tijekom Dana Grada tamo nastupati Euritmics tribute bend, Etno duo Goga i Željko te Abba tribute bend, dok će se u atriju Starog grada predstaviti učenici Glazbene škole Miroslav Magdalenić Čakovec, ali i održati uvertira u ovogodišnji Forestland – Forest Castle te Međimurski festival zabavne glazbe Ljubo Kuntarić. Pripremamo i veliki koncert za naše sugrađane na Trgu Republike, pa nam u subotu, 28. svibnja u Čakovec dolazi grupa Vatra, a frontmen Ivan Dečak najavit će nastup dolaskom u grad 18. svibnja“, najavila je čakovečka gradonačelnica. Dani grada ne mogu proći bez Festivala cvijeća, jagoda i tradicije u organizaciji Turističke zajednice grada koji traje od 27. do 29. svibnja. Ujedno su nezaobilazna mnogobrojna kulturna događanja, među kojima promocija monografije povodom 40 godina Centra za kulturu, dani otvorenih vrata Muzeja Međimurja, udruga iz Gradske zajednice kulture i Umjetničke škole, otvaraju se i izložbe fotografija Davorina Mancea te Ivice Žiškovića uz Facebook grupu „Čakovčanke i Čakovčanci“. Centar za odgoj i obrazovanje priprema tradicionalnu smotru učeničkih zadruga u petak, 27. svibnja, a u okviru dana Grada na rasporedu su premijera predstave „Mala seoska priredba“ i koncert povodom 45 godina Pjevačkog zbora Josip Štolcer Slavenski. Čakovečke mažoretkinje biti će dio mimohoda uz Gradski puhački orkestar i Zrinsku gardu prije svečanosti 27. svibnja, pripremaju i smotru mažoretkinja u subotu 28. svibnja, a čast da zatvore dane grada imat će zajedno sa Studiom suvremenog plesa Teuta i puhačima uz plesno glazbenu večer „Na dlanu jezera“, na sam dan grada 29. svibnja.

Uz najavu još niza programa, gradonačelnica je naglasila da nas očekuje i novi vid otvorenosti i dijaloga sa i prema građanima, kao prvi takav u Hrvatskoj među gradovima te iskoristila priliku da pozove sve Čakovčance i goste da nam se pridruže u svim programima koji su za njih pripremljeni.