VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

VARAŽDINSKI KOMORNI ORKESTAR u Crkvi sv. Antuna Padovanskog Čakovec

Crkva sv. Antuna Padovanskog Čakovec / nedjelja, 12.6.2022. u 20.00 sati

Koncert

VARAŽDINSKI KOMORNI ORKESTAR

Program organiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Na programu: Luka Sorkočević, Antonio Vivaldi, Josef Suk

Varaždinski komorni orkestar danas nastavlja višegodišnju tradiciju komornog i orkestralnog muziciranja u Varaždinu, osobito jaku pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon što je dekretom ukinut rad ondašnjeg kazališnog orkestra, Varaždin je tridesetak godina bio bez vlastitog orkestralnog ansambla, da bi se tek u samostalnoj Hrvatskoj konačno ostvarila zamisao o orkestru kao posebnom i trajnom čimbeniku kulturnog života grada. Zasluga je to mnogih Varaždinaca, posebno profesionalnih glazbenika-gudača, članova najuglednijih zagrebačkih orkestara i pedagoga varaždinske glazbene škole.

Kapitalna djelatnost orkestra je ciklus od pet premijernih koncerata u koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu (upravo je u tijeku 28. sezona), kao i redovito sudjelovanje na Varaždinskim baroknim večerima. Orkestar ujedno nastupa i diljem Hrvatske: Zagreb, Dubrovnik, Split, Zadar, Opatija, Osijek, Karlovac, Čakovec… Gostovao je u Sloveniji, Njemačkoj, Austriji te Bosni i Hercegovini.

Uz to orkestar je snimio i tri CD-a snimljena sa maestrom Pavlom Dešpaljem: Serenade Dvoraka i Suka (1998.), Nokturno (2001.) i Souvenir i Serenada (2005.). U povodu desete obljetnice, u svibnju 2004. godine izdana je monografija “Varaždinski komorni orkestar (1994.-2004.)” sa prigodnim CD-om na kojemu su fragmenti izvedaba sa koncerata u tom razdoblju.

Iako vrlo često nastupa bez dirigenta, težeći prvenstveno kvalitetu, orkestar povremeno surađuje sa dirigentima – uglednim umjetnicima: Pavle Dešpalj (ujedno i počasni član orkestra), Milan Horvat, Kazushi Ono, Marko Letonja, Vjekoslav Šutej, Uroš Lajovic, Vladimir Kranjčević, Mladen Tarbuk, Ivo Lipanović, Zoran Juranić, Ivan Repušić…

Uz orkestar su kao solisti nastupali eminentni instrumentalisti i pjevači: Ruža Pospiš-Baldani, Dubravka Tomšič-Srebotnjak, Dunja Vejzović, Višnja Mažuran, Monika Leskovar, Karmen Pečar, Renata Pokupić, Radovan Vlatković, David Geringas, Valter Dešpalj, Dora Schwarzberg, Branimir Slokar, Peter Soave, Stanko Arnold, Ištvan Römer, Lovro Pogorelić,Božo Paradžik, Inva Mula…

Uz dva stalna koncertmajstora (Dunja Bontek i Ivana Penić Defar) orkestar često angažira i goste-koncertmajstore: Leon Spierer, Catherine Mackintosh, Taras Pečeny, Tamara Smirnova, Aleksandar Ivić, Boro Martinić, Mario Korunić, Latica Honda-Rosenberg, Stefan Milenkovich.

Orkestar je dobitnik nagrade Varaždinskih baroknih večeri „Ivan Lukačić“, nagrade HDGU-a „Milka Trnina“ kao i Plakete grada Varaždina. Za nastup na Splitskom ljetu 2008. godine dobili smo nagradu „Judita“. Za nastup na Dubrovačkom ljetnom festivalu 2007. godine orkestar je nagrađen nagradom „Orlando“, a za nastup na Varaždinskim baroknim večerima nagradu „Jurica Murai“ za najbolju interpretaciju solista, dirigenta ili komornog ansambla.

Ulaz slobodan.