VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

„Antunovsko proštenje“ ove godine od 10. do 13. lipnja na čakovečkom Jugu

Turistička zajednica grada Čakovca u suradnji s Gradom Čakovcem i župom sv. Antuna Padovanskog  Čakovec organizira manifestaciju „Antunovsko proštenje” koja će se ovaj vikend održati na jugu Čakovca. „Antunovskim proštenjem počinju ljetna događanja na čakovečkom području. Ove godine od 10. do 13. lipnja želimo oživjeti čakovečki Jug u večernjim satima, raznim programima. U prvom redu je to duhovna manifestacija, povezana s blagdanom sv. Antuna Padovanskog, po kojem ime nosi naša župna crkva i župa. Kao i svake godine franjevci koji upravljaju župom pobrinuli su se za duhovni dio programa, a čakovečka turistička zajednica za bogat popratni program za svakoga“, rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i pozvala sve sugrađane i goste da sredinu lipnja provedu na čakovečkom Jugu uz tradicionalnu čakovečku manifestaciju. 

Antunovo kao festival za obitelji i mlade

U program će se i ove godine uključiti brojne društvene, kulturne i vjerske zajednice, a Proštenje kreće u petak, 10. lipnja otvorenjem u 17 sati. „Želimo Antunovo brendirati kao obiteljski festival, pa smo ga u tom smjeru i organizirali ove godine. Tako je jedan od izvođača na glavnoj pozornici u subotu Mia Dimšić, dobro poznato lice s ovogodišnje Eurovizije, koja još nije imala prilike nastupati u Čakovcu. Radi se o pjevačici koja je imala najbolji album 2018., izvođačici koja je aktualna i čije se pjesme pjevaju u vrtićima, rado je slušana i pozitivna. Uz njen nastup koji nas očekuje u subotu 11. lipnja od 21 sat, od 20 sati predstavlja nam se Big Bend Čakovec. Nema puno gradova koji se mogu pohvaliti svojim bendom ovakvog tipa, a uz njihovu specifičnost znamo da možemo privući i goste iz šire regije“, najavio je direktor Turističke zajednice grada Čakovca Filip Horvat i pozvao sve na koncert Varaždinskog komornog orkestra od 20:30 sati u nedjelju 12. lipnja, a u ponedjeljak od 18 sati Mješovitog zbora Eliam te Dixieland benda Čakovec od 20 sati. 

Središnje euharistijsko slavlje u ponedjeljak, 13. lipnja od 11 sati

Prvo proštenje na čakovečkom Jugu održano je 1995. godine, u trenucima kada crkva još nije bila izgrađena. Sam blagdan sv. Antuna Padovanskog je 13. lipnja kada nas i očekuje centralno duhovno slavlje. „Kroz sva tri dana imamo molitvu krunice ispred izloženih relikvija sv. Antuna Padovanskog te blagoslov sv. Antuna. U nedjelju ćemo predstaviti knjigu „Zrcalo duše“, uz prijepis rukopisa koji je priredio Tomo Blažeka. Radi se o knjizi koja je najstarija knjiga u rukopisu pisana kajkavštinom i stoga je vrlo vrijedna, jer pripada srednjovjekovnoj baštini hrvatske kajkavštine, pa pozivam sve da nam se pridruže na predstavljanju u nedjelju od 20 sati. U ponedjeljak, 13. lipnja procesija počinje blagoslovom kipa od 10:40 sti, polako će se formirati procesija, uz središnje euharistijsko slavlje od 11 sati koje predvodi gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Josip Grubišić“, najavio je župnik župe sv. Antuna Padovanskog fra Josip Župan te dodao kako će se u ponedjeljak od 17 sati održati i dodjela nagrada za dječje literarno i slikovno stvaralaštvo „Cvjetići sv. Antuna“.

Zanimljiv program za sve uzraste i uz sve žanrove glazbe pritom donosi i tradicionalni lunapark, štandove, ugostiteljskom ponudom, prezentacijom OPG-ova i dobro poznatim međimurskim langušima.