VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA KIPARA PETRA UJEVIĆA

Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec
Trajanje izložbe: 30.6. – 28.7.2022.
Otvorenje: četvrtak, 30.6.2022. u 19.00 h
 
U sklopu 12. Umjetničke kolonije Štrigova 2022. otvorit će se retrospektivna Izložba akademskog kipara Petra Ujevića. Izložbu otvara povjesničarka umjetnosti Dunja Horvat Weitner koja je napravila izbor radova i napisala predgovor za katalog u kojemu između ostalog kaže:
Vjerni portreti, stilizirani kiparski „kolaži“ i „asamblaži“, animalistika, simbolična i sakralna skulptura, ludička i pop skulptura, minijature i javni spomenici, izvedeni u širokom rasponu materijala od onih klasičnih poput drva i bronce, preko željeza i umjetnog kamena, pa sve do žice, stiropora ili plastelina – svi oni zajedno tvore bogatstvo kiparskog opusa Petra Ujevića. Rođen u Krivodolu pored Imotskog 1960. godine, kao član glasovite obitelji Ujević odmalena je izložen umjetnosti i u familijarnom okruženju potican da stvara. Nakon završetka gimnazije u Imotskom odlazi na studij kiparstva u Zagreb, gdje studira u klasi Stipe Sikirice, Želimira Janeša i Branka Ružića.
 
U opusu mu općenito razabiremo dvije odvojene tematske i oblikovne cjeline: prvoj pripadaju narativne figuralne kompozicije i reljefi najčešće sakralne tematike, a drugoj prikazi samostalnog motiva, gdje je pažnja, izostankom naracije, usmjerena na formu, obradu materijala i simbolička značenja.
Ujeviću je posebno drag motiv posrnula konja, kao i svojevrstan mu antipod – pravilno oblikovana kugla – simbol savršenstva i besmrtnosti koja podsjeća na nikada više dostižno blaženstvo raja.
 
Iza mnogih lica Ujevićeva opusa ipak se nalazi jedan čovjek i jedna ruka, istodobno produhovljena i djetinje zaigrana. Poput škrinje s draguljima koja plijeni svojim raznobojnim sjajem, Ujevićevo djelo obogaćuje širinom svoje zrele i blistave kiparske imaginacije.