VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

FULL OF TOURISM NEWS – 30.8.2022.

 

Nacrt prijedloga Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine

U Ministarstvu turizma i sporta sredinom kolovoza održano je javno savjetovanje i predstavljen Nacrt prijedloga Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine. “U Nacrtu smo stavili fokus na konkretne ciljeve poput odgovora na izazove prekomjernog turizma, razvojne potrebe turistički nerazvijenih područja, kvalitete smještajne strukture, očuvanje i valorizaciju resursa, zadovoljstvo turista i pružatelja usluga te uključenost lokalnog stanovništva. Pri tome je svaki strateški cilj povezan i s razvojnim potrebama te izvorima financiranja. U konačnici vizija ove Strategije je da poštujući prirodno i kulturno naslijeđe i jedinstveni identitet svih regija stvorimo održiv cjelogodišnji turizam poželjan za investicije, rad i život, koji doprinosi skladnom gospodarskom razvoju Hrvatske”, poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

 
 
 

Veliki povratak riječnih krstarenja na Dunavu, Dravi i Savi

Hrvatska riječna pristaništa od ovoga ljeta imaju zajednički vizualni identitet – za dunavska pristaništa Aljmaš, Batinu, Vukovar i Ilok, dravsko u Osijeku te savska pristaništa u Slavonskom Brodu i Sisku izrađen je logotip, šest jednakih jarbola i sedam zastava. Projekt je vrijedan nešto manje od 92 tisuće kuna i u potpunosti ga je financirala Hrvatska turistička zajednica, a realiziran je suradnjom nositeljice projekta TZ-a Vukovarsko-srijemske županije te regionalnih turističkih zajednica Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke i nadležnih lučkih uprava Vukovar, Osijek, Slavonski Brod i Sisak.

 
 

HTZ predstavio MICE ponudu na kongresnoj burzi Conventa u Ljubljani

HTZ je i ove godine predstavio hrvatsku ponudu poslovnog turizma, odnosno MICE segmenta na kongresnoj burzi Conventa, koja se od 23. do 25. kolovoza održala u Ljubljani. Na kongresnoj burzi sudjelovalo je 92 izlagača iz 17 zemalja, a uz Kongresni odjel HTZ-a na burzi od hrvatskih subjekata sudjeluju i kongresni odjeli turističkih zajednica gradova Zagreb i Dubrovnik te šest tvrtki među kojima su Croatia Airlines, Plava Laguna d.d., Wine & Heritage Hotel Roxanich, Kempinski Hotel Adriatic, Le Meridien Lav i AC Hotel Split. “Povratne informacije s burze su vrlo dobre, naš je Kongresni odjel odradio više od 30 sastanaka čime je potvrđen velik interes za hrvatskim destinacijama“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Hrvatska i Dubrovnik u kineskom Lonely Planetu

Lonely Planet China, kineska verzija najpoznatijeg izdavača turističkih vodiča, povodom jubilarnih 10 godina postojanja na kineskome tržištu kreirao je posebno izdanje za kolovoz u tiskanom i digitalnom obliku u sklopu kojeg je Hrvatska uvrštena na popis najatraktivnijih svjetskih turističkih destinacija. “Dubrovnik je dugi niz godina atraktivna destinacija mnogim turistima, a objavljivanje vodiča o Dubrovniku u kineskom Lonely Planetu odlična je promocija Hrvatske i bisera Jadrana na kineskom tržištu”, poručila je Franka Gulin, direktorica Predstavništva HTZ-a u Kini.

CNN na listu najljepših europskih malih gradova uvrstio Korčulu

Korčula se našla na CNN-ovoj listi najljepših manjih gradova u Europi, pri čemu se ističe da je posebna po predivnoj gradnji i tome što je ‘poput otoka na otoku’. “Lokalni stanovnici tvrde da se ondje rodio istraživač i putopisac Marko Polo, no Venecija se s tim ne bi složila. Kako bilo, ovo je grad svjetske klase sjajnih bijelih ulica i kuća isklesanih od lokalnog kamena. Grad okružuje more, a Mleci, koji su ovdje vladali stoljećima, ostavili su iza sebe predivne zgrade”, naveo je CNN, a prenijeli brojni domaći mediji.

Najave za posezonu izvrsne

Trenutno u zemlji boravi 943 tisuće turista, od čega je oko 846 tisuća stranaca, prenosi HRT. Najbrojniji gosti i dalje su Nijemci. “Oni u ovoj godini bilježe porast u odnosu na 2019. nekih 12 posto više u odnosu na rekordnu 2019. ali i neka druga tržišta bilježe porast kao što su Austrija, Slovačka, Češka, Poljska, Nizozemska”, komentirao je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a. Istaknuto je i da je Istra već sada nadmašila rekordnu 2019. i po brojkama i po zaradi od turizma, a rezervacije sugeriraju i da će posezona biti izvrsna.