VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

FULL OF TOURISM NEWS – 27.9.2022.

Započela jesenska kampanja ‘Falling for Croatia’

Hrvatska turistička zajednica pokrenula je novu promotivnu kampanju „Falling for Croatia“, koja će se do kraja studenoga provoditi na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter uz oznake #FallingForCroatia i #BestFallCroatiaBucketList. Kampanja je zamišljena kao jesenski vodič kroz čak 90 proizvoda i destinacija koje naša zemlja nudi u ovom razdoblju godine. Glavni ciljevi su poticanje daljnjeg turističkog prometa u posezoni i zadržavanje vidljivosti Hrvatske na emitivnim tržištima nakon izvrsnih rezultata tijekom glavnog ljetnog dijela sezone. Očekuje se da će kampanja rezultirati zadržavanjem pozitivnih trendova turističkog prometa koji je u dosadašnjem dijelu rujna na razini od oko 10 milijuna ostvarenih turističkih noćenja, 4 % više nego u rujnu 2019.

I dalje otvorene prijave za Dane hrvatskog turizma u Šibeniku

Dani hrvatskog turizma (DHT), tradicionalni susret turističkog sektora na kojem se očekuje više od tisuću sudionika, ove se godine od 6. do 8. listopada održava u Šibeniku u organizaciji Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore. Na središnjem i glavnom događanju hrvatskog turističkog sektora očekuju se brojni domaći i inozemni stručnjaci, te predstavnici drugih djelatnosti vezanih uz turizam. Organizatori su za sve pripremili bogat program s nizom događanja, od predavanja, panel rasprava i predstavljanja strateških dokumenata hrvatskog turizma pa sve do nagrađivanja najboljih u hrvatskom turizmu. Kako bi na vrijeme osigurali mjesto na Danima hrvatskog turizma, treba ispuniti prijavu na stranici https://www.danihrvatskogturizma.hr/.

Direktor Staničić na konferenciji TOURISM 365

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji „TOURISM 365“ koja se 20. rujna održala u Tuheljskim toplicama, gdje je istaknuo kako se nakon odlične ljetne sezone, u kojoj je po brojkama skoro dostignuta rekordna 2019., pripremaju aktivnosti za iduću turističku godinu u kojoj je cilj zadržavanje Hrvatske na visokoj poziciji na turističkom tržištu. Staničić je potvrdio odlične rezultate u ovoj turističkoj godini u kojoj je ostvaren broj noćenja, 97 posto onog ostvarenog u rekordnoj 2019. godini. “Možemo reći da smo se vratili na one staze prije pandemije. Naravno puno će važniji biti efekt financijskih prihoda na kraju godine”, rekao je Staničić, ističući da sada treba odgovoriti na izazove u smislu održivosti turizma.

Brnjac: Hrvatske destinacije primjer su održivosti Mediterana

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac održala je radni sastanak s ravnateljem Nacionalnog parka Mljet Ivanom Sršenom i uručila mu certifikat INHERITURA. U sklopu projekta INHERIT dodijeljeni su INHERITURA certifikati destinacijama koje su ogledni primjeri održivosti na Mediteranu. Certifikati se dodjeljuju mediteranskim područjima za održivost i zaštitu okoliša te za očuvanje i valorizaciju prirodne baštine u obalnim i morskim područjima, uz poštivanje lokalnog okoliša i prirode, a svaka destinacija morala je ispuniti 16 strogih kriterija zaštite okoliša i održivosti. U Hrvatskoj je te kriterije ispunilo pet INHERITURA područja – NP Kornati, Ninska laguna-područje ekološke mreže Natura 2000, NP Brijuni, Luka Budava u Ližnjanu te NP Mljet.

Hrvatska zemlja partner na rođendanu Hamburške Luke

Predstavnici Republike Hrvatske i Hrvatske turističke zajednice sudjelovali su na 833. rođendanu Hamburške Luke, tradicionalnom pomorskom događaju koji je od 16. do 18. rujna slavio pomorsku i lučku tradiciju slobodnog i hanzeatskog grada Hamburga te okuplja razne manifestacije vezane uz more i brodove, a posjećuje ga više od milijun posjetitelja uglavnom iz područja sjevera Njemačke. Svečanost su otvorili veleposlanik Republike Hrvatske Gordan Bakota i generalni konzul Kristijan Tušek, inicijator partnerstva. Hrvatska je ove godine zemlja partner manifestacije te se predstavlja u posebnom dijelu luke s gastronomskom, kulturnom i turističkom ponudom. HTZ se predstavlja na štandu s turističkom ponudom.

Hrvatska na najznačajnijem turističkom sajmu u Francuskoj IFTM TOP RESA

Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Francuskoj predstavilo je hrvatsku turističku ponudu u sklopu najznačajnijeg B2B turističkog sajma IFTM TOP RESA, koji se održavao od 20. do 22. rujna. U sklopu hrvatskog štanda na sajmu je svoju ponudu predstavila i TZ grada Zagreba, a tijekom tri dana održani su brojni sastanci s najvećim francuskim turističkim subjektima s kojima se, između ostalog, razgovaralo o ovogodišnjim iskustvima te mogućnostima daljnjeg razvoja organiziranih dolazaka uslijed nikad većeg interesa Francuza za dolaske u Hrvatsku. U sklopu sajma i redovne sajamske promocije, za brojne francuske influencere i blogere organiziran je i središnji događaj predstavljanja hrvatskih turističkih potencijala s naglaskom na eno-gastronomiju.

Nijemci ostvarili više od 3 milijuna dolazaka u Hrvatskoj

Prema podacima sustava eVisitor, turisti s našeg najvažnijeg emitivnog tržišta – Njemačke, u Hrvatskoj su dosad u 2022. ostvarili više od 3 milijuna dolazaka te više od 22 milijuna noćenja, što je rast od 16 posto u dolascima te 18 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje rekordne 2019. godine. Rezultat je još i značajniji jer je 3 milijuna dolazaka s njemačkog tržišta u 2019. ostvareno tek krajem prosinca. „Njemačka je naše tradicionalno najvažnije tržište koje ostvaruje oko 28 posto ukupnih komercijalnih noćenja realiziranih u Hrvatskoj iz inozemstva. Rezultati bude optimizam jer su Nijemci poznati kao gosti koji izuzetno cijene i traže kvalitetu pa je to i potvrda uspješnosti Hrvatske kao turističke destinacije“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a.

Poljaci u Hrvatskoj premašili milijun turističkih dolazaka

Odličnu ovogodišnju turističku sezonu u Hrvatskoj potvrđuju i rezultati ostvareni na najvažnijim emitivnim tržištima, a među kojima je i tržište Poljske. Naime, prema podacima sustava eVisitor, Poljaci su na današnji dan u Hrvatskoj premašili milijun dolazaka te su pritom ostvarili 6,4 milijuna noćenja što je u odnosu na isto razdoblje rekordne 2019. rast od 8 posto u dolascima te 7 posto u noćenjima. “Sve zahtjevnija ekonomska situacija u Poljskoj te ratna zbivanja u Ukrajini Poljake nisu spriječili da dođu na odmor u jednu od svojih omiljenih hrvatskih destinacija. Već su drugu godinu zaredom premašili milijun dolazaka, ove godine više od mjesec dana ranije nego lani“, ističe Agnieszka Puszczewicz, direktorica Predstavništva HTZ-a u Poljskoj.

Novinari i bloggeri iz Nizozemske, Kazahstana i Azerbajdžana u posjetu Šibensko-kninskoj županiji

Turistička zajednica Šibensko-kninske županije 18. i 19. rujna ugostila je novinare iz Nizozemske i Belgije specijalizirane za turističke teme, te neke od najpopularnijih novinara i bloggera iz Kazahstana i Azerbajdžana, poput Adileta Rakhmetolla,  Vahida Hasanoa, Sakena Kagarova, Tua Hastija te Abbasova Arslana i Emila Akhundova. Cilj je bio što kvalitetnija promocija turističkih vrijednosti Šibensko-kninske županije. Novinari i bloggeri obišli su atraktivne turističke lokalitete i na interaktivan način se upoznali s turističkom ponudom ove županije. Organizator putovanja bilo je Predstavništvo HTZ-a u Amsterdamu i Moskvi, a domaćin novinarima i bloggerima tijekom boravka bila je TZ Šibensko-kninske županije.

Svjetski dan turizma: Turizam se prepoznaje kao ključni stup razvoja i napretka

Svjetska turistička organizacija pri UN-u (UNWTO) uputila je poruku uz ovogodišnji Svjetski dan turizma 27. rujna. S oporavkom sektora ponovno treba promišljati kako se bavimo turizmom, navode. “To znači stavljanje ljudi i planeta na prvo mjesto i okupljanje svih od vlada i poduzeća do lokalnih zajednica oko zajedničke vizije za održiviji, uključiviji i otporniji sektor. U dijelovima svijeta turizam se oporavio nakon pandemije ili ima i bolje rezultate nego prije, a ukidanje preostalih ograničenja putovanja, uz rastuće povjerenje potrošača, bit će važni pokretači za oporavak. To donosi nadu i priliku mnogima diljem svijeta”, poruka je UNWTO-a. Svjetski dan turizma slavi se u znaku pomaka prema turizmu koji se prepoznaje kao ključni stup razvoja i napretka koji već traje.

Putničke i turističke tvrtke trebaju više raditi na očuvanju prirode

Novo izvješće Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) pokazuje da putovanja i turizam mogu imati ključnu ulogu u zaustavljanju i preokretu uništavanja prirode. Izvješće Nature Positive Travel & Tourism’ (Prirodno pozitivno putovanje i turizam) izrađeno s tvrtkom Animondila, pomoći će tvrtkama da razumiju i upravljaju svojim utjecajem na bioraznolikost. “Putničke i turističke tvrtke imaju jedinstvenu poziciju za poduzimanje radnji za obnovu prirode i, putem rješenja temeljenih na prirodi i dekarbonizacije, postizanje nulte razine emisija CO2. Turizam u prirodi predstavlja 20% globalnog turizma i podržava 22 milijuna radnih mjesta. “Čak 80% putovanja i turizma ovisi o prirodi pa je ključno da preuzmemo proaktivnu ulogu u unapređenju očuvanja prirode”, kaže Julia Simpson, predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a.