VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

25. SUSRET PROFESIONALNIH KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE HRVATSKOG CENTRA ASSITEJ / Centar za kulturu Čakovec 

CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC / 9. – 14. LISTOPADA 2022.

Ulaznica: 30,00 kuna

RIJEČ SELEKTORICE

KATARINA KOLEGA, radijska urednica i kazališna kritičarka

Koje su potrebe mladih u kulturi, na koji ih način zainteresirati za kulturne sadržaje – ta su pitanja podjednako aktualna danas, kao i prije nekoliko godina. Dulje se vrijeme raspravlja o tome kako privući mlade u kazalište, zašto su oni najzahtjevniji gledatelji te kako uopće raditi na razvoju publike. Sudeći prema ovogodišnjim prijavama za festival, kazališni umjetnici krenuli su u ozbiljnu potragu za odgovorima i na dobrom su putu da predstave za mlade ne budu više sporadična i rijetka pojava u pojedinim našim kazalištima, nego da postanu stalna ponuda. Počele su se istraživati različite izvedbene forme koje bi im bile bliske, pronalaze se tekstovi koji govore o tabu temama i gorućim problemima, pišu se komadi s čijim se protagonistima mlada osoba može lako poistovjetiti ili ih prepoznati u svojoj okolini. Publika se počela pomnije osluškivati.

Mnoge predstave na ovogodišnjem festivalu povezuje tema usamljenosti – jedni su usamljeni jer su se doselili u novu sredinu, drugi jer su im se prijatelji odselili, treći su drugačiji od ostalih pa se moraju nositi i s teretom nerazumijevanja, osuđivanja i odbacivanja, a četvrti se teško nose s traumom gubitka. O tome govore autorski tekstovi, ali i klasici u čijim se inscenacijama dodiruju nekadašnja vremena i suvremenost, s time se podjednako bave institucionalna i nezavisna kazališta. Mnoge izvedbe, bez dociranja, vrlo emotivno govore o važnosti prijateljstva, protkane su istodobno ljubavlju i tugom, navode nas na to da se zapitamo kakvi smo ljudi, što bismo željeli promijeniti te kakvi bismo htjeli postati. Dobar tekst, međutim, ne mora uvijek rezultirati sjajnom predstavom – one ne bi bile toliko dirljive i upečatljive bez autentičnih i uvjerljivih, katkad i ludičkih glumačkih kreacija, dobro vođene režije i domišljatih redateljskih rješenja. Vodeći se izvrsnošću tih triju elemenata, odabrala sam deset najboljih koje će, vjerujem, podjednako zaintrigirati i dotaknuti djecu, mlade i odrasle. Stoga su na ovaj festival pozvani svi gledatelji, neovisno o dobi.

S obzirom na to da je kazalište kolektivan čin koji je od najranijih dana njegovao zajedništvo izvođača i publike, nadam se da ćete uživati u predstavama, razgovarati o njima i osjetiti međugeneracijsku bliskost i povezanost.

Katarina Kolega

Radijska urednica i kazališna kritičarka

 

ROMANO BOGDAN / predsjednik Hrvatskog centra ASSITEJ

ROMANO BOGDAN, predsjednik Hrvatskog centra ASSITEJ

Dragi naši gledatelji!

Dolazi jesen, priroda se polako priprema zadrijemati, a u Čakovcu živost, jer se već dvadeset i peti puta okupljaju kazališta za djecu i mlade na svojim Susretima hrvatskog centra ASSITEJ.

Ove je godine selektorica Susreta kazališna kritičarka Katarina Kolega, odabrala deset predstava koje po njenom mišljenju predstavljaju najbolje što se prošle godine stvorilo u našim kazalištima za djecu i mlade.

Mi ćemo se potruditi i ove godine biti dobri domaćini, radovati se svakom početku predstave te uživati u kazališnoj umjetnosti koju u naš grad donose naši kazališni prijatelji iz cijele Hrvatske.

Stručni žiri izdvojit će najbolje od najboljega i dodijeliti im nagrade, a od ove godine po prvi puta imamo i dječji žiri koji će pozorno pratiti sve predstave i dodijeliti, po njihovoj prosudbi, nagradu dječjeg žirija za najbolju predstavu u cjelini.

Cilj nam je svima jednak: prikazati svijet onakvim kakav jest, ponekad ružan, ponekad lijep, ali naš je i mi nemamo drugi. No uvijek možemo zamišljati i maštati kroz umjetnost, a sve to uz želju da našu vjernu publiku putem kazališta uvedemo u život i budemo sastavni dio njihovog odrastanja.

U proteklih dvadeset i pet godina puno toga se promijenilo u kazalištu za djecu i mlade. Promijenio se i odnos prema tom zasigurno najposjećenijem segmentu kazališne umjetnosti. Prije svega, ASSITEJ-u se bitno povećao broj članova, no najbitnije je to što se umjetnička razina predstava izuzetno podigla u proteklih nekoliko godina. Za to su zaslužni i ovi susreti koji omogućuju cjelokupan uvid profesionalaca, gledatelja i javnosti u kazalište za djecu i mlade te razmjenu naših iskustava i znanja. Ovi su susreti presjek recentne produkcije hrvatskih kazališta za djecu i mlade na kojima se može vidjeti ono najbolje iz svakog kazališta, a oni najbolji bivaju i nagrađeni. Percepcija drugih prema nama još nije onakva kakvu bismo mi htjeli, ali je puno bolje nego što je bilo, a sve su naše aktivnosti usmjerene prema ukazivanju važnosti kazališta za djecu i mlade kroz odgoj mladih generacija putem kazališne umjetnosti.

Mislim da je bitno naglasiti, za one koji će doći u Čakovec i pratiti naše predstave, da smo mi kao HC ASSITEJ samo mali djelić velike obitelji kazališta za djecu i mlade pod okriljem ASSITEJ INTERNATIONAL, a djelujemo u više od 75 zemalja cijeloga svijeta.

Kazalište nas čini ljudima. Kazalište nam pomaže da se sjetimo koliko je važna ljubav. Moramo to kazalištu dopustiti i slušati što nam ima za reći.

Zato ugrijmo dlanove za pljesak i uživajmo u čaroliji koju nam donosi kazalište!

Dobro nam došli, prijatelji kazališta!

Romano Bogdan

Predsjednik Hrvatskog centra ASSITEJ

 

Organizator:

Hrvatski centra ASSITEJ
Preradovićeva 44/I, 10000 ZAGREB
Tel: 00385(0)1 4667 034
Fax 00385(0)1 4667 225
info@assitej.hr
www.assitej.hr

 

Centar za kulturu Čakovec
Kazališna družina „Pinklec” Čakovec
Trg Republike 3
40000 Čakovec
Tel. 00385 (0)40 311488
info@czk-cakovec.hr
www.czk-cakovec.hr

Kazališna družina Pinklec Čakovec
theatrepinklec@gmail.com
www.kdpinklec.com

 

Uz potporu:

Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske
Međimurske županije
Grada Čakovca

Producent: Romano Bogdan
Organizatori: 
Davor Dokleja i Tasjenka Žnidar
Selektorica: Katarina Kolega 

Prosudbeno povjerenstvo:
Vanja Jovanović, redatelj
Anđela Ćurković-Petković, glumica
Dina Vukelić, dramaturginja

Nagrade:

Najbolja predstava u cjelini
Najbolja režija
Najbolji dramski tekst
Najbolja scenografija
Najbolja kostimografija
Najbolja scenska glazba
Najbolje oblikovanje svjetla
Najbolje glumačko ostvarenje (dvije ravnopravne nagrade) – za žensku ulogu
Najbolje glumačko ostvarenje (dvije ravnopravne nagrade) – za mušku ulogu

Dječji žiri

Naomi Cimerman
Matija Švenda
Lana Kramar
Jakob Žnidar
Elena Abramović
Aleksandra Mihoci
Magdalena Pinc

Nagrada Dječjeg žirija za najbolju predstavu u cjelini.