OTVORENJE IZLOŽBE: HRVATSKI POVJESNIČAR DR. RUDOLF HORVAT – ŽIVOT I DJELO

Muzej Međimurja Čakovec poziva sve ljubitelje povijesti na otvorenje izložbe o dr. Rudolfu Horvatu, u petak, 21.10.2022. u 18 sati u Multimedijalnu dvoranu Riznice Međimurja. Izložba je nastala u suradnji Muzeja grada Koprivnice, Gradskog muzeja Varaždin i Muzeja Međimurja Čakovec.

DR. RUDOLF HORVAT (Koprivnica, 14. 3. 1873. – Zagreb, 25.5.1947.)

U svom polustoljetnom radu hrvatski povjesničar dr. Rudolf Horvat stvorio je ogroman pisani i govorni opus o kojem najbolje na slikovit način govore sljedeće brojke: objavio je 56 knjiga iz hrvatske povijesti, što je u prosjeku nešto više od jedne knjige godišnje, u brojnim i raznim novinama i stručnim časopisima objavio je više od 1200 povijesnih članaka, što je iznosilo dva naslova mjesečno te je diljem Hrvatske održao više od 2000 predavanja, gotovo jedno predavanje tjedno.

U svom rodnom gradu Koprivnici održao je niz predavanja i napisao i objavio prvu knjigu iz povijesti Koprivnice: „Poviest slob.i kr. grada Koprivnice“ 1943. godine.

Kao povjesničar napisao je i brojne knjige o povijesti hrvatskih gradova a među njima i „Povijest grada Varaždina“ za koju je dovršio rukopis 1936. g., no knjiga je objavljena tek 1993. godine te također i rukopis 1938. za knjigu „Kulturna povijest grada Varaždina“ koja je objavljena 2020. godine.

Od posebnog su političkog i društvenog značaja bile i njegove knjige „Poviest Medjumurja“ 1908. i zatim pretisak te knjige „Poviest Međimurja“ 1944.g. U kontekstu vremena i političko-ratnih događanja u to vrijeme i jedna i druga poslužile su kao argumentacija da je Međimurje oduvijek bilo hrvatsko.

„Povijest Međimurja“ objavljena je u najnovijem pretisku Matice hrvatske Čakovec 1993. godine.
Obilježavajući 75. godišnjicu njegove smrti Muzej grada Koprivnice, Gradski muzej Varaždin i Muzej
Međimurja Čakovec organizirali su tematsku, povijesnu i memorijalnu izložbu s namjerom podsjećanja na njegov život i djelo.

Autori stručne koncepcije izložbe i tekstova su: Dražen Ernečić, viši kustos MGK, Spomenka Težak, muzejska savjetnica GMV i Ana Šestak, viša kustosica MMČ.